ΜΙΚΡΟΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΥΛΩΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ - 28 Απριλίου 2013
αναρτήθηκε στις 08/05/2013

Αγαπώ το Σαββατιανό, και όσους αγαπούν το Σαββατιανό. Η ιστορική ποικιλία της Αττικής έχει τη δυνατότητα να δίνει εξαιρετικά, ισορροπημένα και ευχάριστα λευκά κρασιά. Ο δε Αττικός αμπελώνας παραμένει ο μεγαλύτερος αμπελώνας της Ελλάδας, ακόμα και μετά τις απαλλοτριώσεις μεγάλου τμήμα του για χάρη της δημιουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών Ελ. Βενιζέλος και της Αττικής οδού.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


Επιπλέον, οι παιδικές μου αναμνήσεις από τον τρύγο του μικροσκοπικού μας αμπελιού στην Κερατέα πάνω στη λεωφόρο Λαυρίου, μάλλον έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην αδυναμία που έχω στο Σαββατιανό. Δυστυχώς όμως, πολλά Κτήματα της Αττικής δεν ενδιαφέρονται για την ποιοτική οινοπαραγωγή, έχοντας όλη τους την ενέργεια στραμμένη σε μια πολύ πιο κερδοφόρα μπίζνα: την διοργάνωση εκδηλώσεων, γάμων, βαπτίσεων και την παραγωγή κρασιών μαζικής παραγωγής -και συνήθως χαμηλής ποιότητας- που προορίζονται για catering. Οι παραγωγοί που βλέπουν πέρα από τις εκδηλώσεις και έχουν αφιερωθεί στην ποιοτική οινοπαραγωγή είναι λίγοι και γνωστοί. Η Μικροοινοποιία Μυλωνά στην Κερατέα Αττικής ένας από αυτούς, και μάλιστα αποτελεί μια σχετικά νέα προσπάθεια. Ο καλοκαιρινός καιρός και η διάθεσή μας για την πρώτη θαλασσινή βουτιά του χρόνου μας φέρνουν στα Μεσόγεια. Πριν την βουτιά όμως, είναι ευκαιρία να επισκεφτούμε το Οινοποιείο Μυλωνά!

 

 

Μάλλον φτάσαμε!   Η χαρά των παιδιών (μικρών και μεγάλων)!

 

DEGUSTATION ΑΛΑ ΑΤΤΙΚΗ!


Ο υπεύθυνος του οινοποιείου Σταμάτης Μυλωνάς μου έδωσε οδηγίες και φτάσαμε έτσι εύκολα στο οινοποιείο εντός της Κερατέας. Στην αυλή πολλά παιδάκια παίζανε και η ατμόσφαιρα θύμιζε ελληνικό χωριό (με την πολύ καλή έννοια!). Μάλιστα, στην είσοδο είχε στηθεί ένας πάγκος γευστικής δοκιμής με όλα τα κρασιά του οινοποιείου, αλλαντικά, τυριά, ψωμάκια και το ελαιόλαδο My Physis, επίσης οικογενειακό project. Νεαρός κόσμος που ενδιαφέρεται για τη γεύση δοκιμάζει και φέρνει στο μυαλό τους ώριμους και δουλεμένους –γευστικά και καταναλωτικά- Ιταλούς και Γάλλους καταναλωτές.

 

 

Φίλοι του κρασιού και της γεύσης στο Οινοποιείο Μυλωνά, στην Κερατέα...   ...με πολύ όρεξη!


ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ


Ο Σταμάτης ξεκινά να μας ξεναγεί στους διάφορους χώρους, μιλώντας μας ταυτόχρονα για την ιστορία του οινοποιείου. Όλα τα ξεκίνησε ο παππούς το 1917, ο οποίος έστησε ένα μικρό οικογενειακό οινοποιείο. Πάει καιρός, σχεδόν 100 χρόνια! Το 1975 ο γιος του ιδρυτή, Δημήτρης Μυλωνάς, οργάνωσε την οινοπαραγωγή σε πιο επαγγελματικά επίπεδα, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα, οι γιοί του Σταμάτης, Αντώνης και Τάσος, παράλληλα με την εμπορία χύμα κρασιού, αποφάσισαν να κάνουν το μεγάλο βήμα και να μπουν στο χώρο του εμφιαλωμένου επώνυμου κρασιού. Ένας χώρος στον οποίο -καθώς μας είπε ο Σταμάτης- «πρέπει να κάνεις πρωταθλητισμό», αφού το πλεονέκτημα των παραγωγών δεν είναι η χαμηλή τιμή, αλλά η διαφοροποίηση, στοιχεία για τα οποία κρίνεσαι και αναμετριέσαι με τους καλύτερους σε Ελλάδα και εξωτερικό κάθε μέρα. Μπορείς; Έχεις το στομάχι και την τρέλα; Κάντο! Η οικογένεια Μυλωνά το έκανε και μέχρι στιγμής έχει κερδίσει το κοινό της.


ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΟΥΛΑΣ


Στο χώρο συστεγάζεται και ο Άγγελος Νούλας, παραγωγός των κρασιών «Διάλογος». Ο Άγγελος έχει υιοθετήσει ένα τρόπο λειτουργίας πολύ ενδιαφέρον: διαλέγει την πρώτη ύλη σταφυλιών και προσφέρει κρασιά μικρής παραγωγής από διάφορες ποικιλίες και περιοχές της Ελλάδας. Βλέπουμε λοιπόν τα δύο πιεστήρια, το ένα εκ των οποίων είναι του κ. Νούλα. Τον ίδιο θα τον συναντήσουμε αργότερα, στο κελάρι.

 

 

Τα δύο πιεστήρια. Πνευματικό αριστερά και ο μπαμπάς του δεξιά.   Ο σκελετός του μελλοντικού οινοποιείου!


ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!


Έξω βλέπουμε το σιδερένιο σκελετό που έχει τοποθετηθεί με σκοπό την επέκταση του οινοποιείου για να στεγάσει όλες τις δεξαμενές και τα μηχανήματα αργότερα. Όλα θα γίνουν, σιγά σιγά! Αν και ο Σταμάτης κινείται μάλλον γρήγορα στο χώρο, αφού η δουλειά του έχει ήδη αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές, τη στιγμή που η πρώτη εμφιάλωση έγινε το 2006 και το νέο οινοποιείο λειτουργεί μόλις από το 2010! Πάμε να δούμε και τα υπόλοιπα: πλυντήριο φιαλών, γεμιστήρας, μηχάνημα πωματισμού, όλα ημιαυτόματα! Όλα πλένονται, γεμίζονται και πωματίζονται με το χέρι και είναι λογικό, αφού η ετήσια παραγωγή δεν ξεπερνά τις 30.000 φιάλες. Φυσικά η παραγωγή θα αυξηθεί στο μέλλον, όπως σχεδιάζει ο Σταμάτης…


ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΛΑΡΙ!


Πάμε κάτω στο κελάρι όπου εντοπίζουμε τον Άγγελο Νούλα και δοκιμάζουμε ένα πολύ καλό δικό του Sauvignon Blanc! Πραγματικά μου αρέσει πολύ η προσέγγιση του Άγγελου. Δοκιμάζουμε φυσικά και τα διάφορα καλούδια της οικογένειας Μυλωνά από τις δεξαμενές, μεταξύ αυτών και το φετινό Σαββατιανό, το οποίο έχει οινοποιηθεί πάνω σε οινολάσπες οι οποίες του έχουν χαρίσει δομή και χαρακτήρα. Εξαιρετικό πραγματικά! Ο Σταμάτης μας δείχνει και ένα πήλινο αμφορέα με τον οποίο πειραματίζεται, οινοποιώντας εκεί μια μικρή ποσότητα κρασιού. Φέτος τον έβαψε εσωτερικά με ρητίνη, καθώς ο πηλός είναι ένα εξαιρετικά πορώδες υλικό. Όταν θα έχουμε κάτι επ’ αυτού θα σας ενημερώσω, πάντως το πείραμα είναι πολύ ενδιαφέρον μα τον Τουτατίς!

 

 

Δοκιμές επί δοκιμών, συζητήσεις επί συζητήσεων...

 

  

Οι δεξαμανές του οινοποιείου.   Και ο αμφορέας που σας έλεγα!


ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΛΑΔΙ… ΑΤΤΙΚΗ!


Πίσω στο ισόγειο, για να δοκιμάσουμε 4 λευκά κρασιά: Σαββατιανό (οξύτητα ανήκουστη για Σαββατιανό!), Ασύρτικο (πιο ουδέτερο και αυστηρό γευστικά, ότι πρέπει για ψάρι), μια πολύ ήπια και φίνα ρετσίνα και την αρωματική Μαλαγουζιά, αγαπημένη ποικιλία των γυναικών της παρέας! Τέλος, η βαρελάτη ‘Άποψη’ (Σαββατιανό – Ασύρτικο) με την πολύ όμορφη, λιπαρότερη και πλούσια κρεμώδη γεύση θα συνοδέψει ιδανικά όλα τα ‘αλα κρεμ’ της αρεσκείας σας! Φυσικά δοκιμάσαμε και το ελαιόλαδο My Physis, το οποίο βρήκα πολύ γευστικό, τόσο το απλό, όσο και το αρωματισμένο με διάφορα βότανα και chilies.

 

 

Ο Σταμάτης σερβίρει τα δημιουργήματά του...

 

 

Σαββατιανό, Μαλαγουζιά και ρετσίνα στη σειρά!   Ωραία πράγματα!...


Με λίγα λόγια η επίσκεψή μας ήταν τέλεια! Η δουλειά της Οινοποιίας Μυλωνά είναι πολύ σοβαρή και δείχνει ότι ο Αττικός αμπελώνας μπορεί, αξίζει και πρέπει να έχει οινοπαραγωγούς που φτιάχνουν κρασιά που όχι απλά να τα πίνεις, αλλά να τα απολαμβάνεις! Από την επίσκεψή μας το μόνο που έλλειπε ήταν η επίσκεψη σε κάποιο αμπέλι, για να έχουμε μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Σταμάτη κανόνισε, την επόμενη φορά θέλουμε αμπέλι!!


Ας πιούμε ένα Σαββατιανό λοιπόν στην υγειά του Σαββατιανού και της οικογένειας Μυλωνά!

 

Φωτογραφίες: Σταυρούλα Μαριάμου

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments