Γρηγόρης Κόντος, DipWSET

Γεννήθηκα στις 8 Απριλίου του 1981 στην Αθήνα και μεγάλωσα στην Αγία Παρασκευή.

 

Η κύρια ασχολία μου είναι οι εξαγωγές ελληνικών κρασιών. Είμαι ιδρυτής της Aegean Wine Selections και ταξιδεύω συχνά σε αγορές της Ευρώπης και της Ασίας για να προωθήσω την δουλειά επιλεγμένων Ελλήνων οινοπαραγωγών.

 

Παράλληλα αρθρογραφώ για το κρασί, κείμενά μου θα βρείτε στο Wine Press Grape και αλλού.

 

Τέλος, αναλαμβάνω σεμινάρια γευσιγνωσίας κρασιού για Εταιρείες και ιδιώτες. Έχω διοργανώσει Masterclasses με την ΕΝΟΑΠ και το Peloponnese Wine Festival από το ξεκίνημά του, για το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας κλπ.

 

Απέκτησα εξειδίκευση στο κρασί αποφοιτώντας από τη Σχολή Οινοχόων – Sommeliers του ΙΕΚ LeMonde, αλλά και από την WSPC που αντιπροσωπεύει το WSET (Wine and Spirits Educational Trust) του Λονδίνου στη χώρα μας. Τον Ιανουάριο του 2016 μου απονεμήθηκε στο Λονδίνο το WSET Diploma – level 4.

 

 

Πώς όμως ξεκίνησαν όλα;

 

Στα 26 μου ακούσαμε με ένα κολλητό μου για μια γευσιγνωσία κρασιού σε ξενοδοχείο της Αθήνας και πήγαμε επειδή ακουγόταν cool και γενικά ψάχναμε νέα πράγματα τότε. Εκεί δοκιμάσαμε για πρώτη φορά κρασί από παραγωγούς προσανατολισμένους στην ποιότητα, μας άρεσαν πάρα πολύ αυτά που δοκιμάσαμε. Τελικά υπήρχε κάτι εξαιρετικό πέρα από τη μπύρα! Από τότε επισκεπτόμασταν την Έκθεση κάθε χρόνο. Εγώ βέβαια το κρασί το έβλεπα μόνο σαν hobby σε εκείνη τη φάση.

 

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 2010 μετά από κάποιους μήνες σπουδών και περιήγησης σε χώρες της Ασίας και της Αμερικής, άρχισα να επισκέπτομαι οινοποιεία, να δοκιμάζω περισσότερο, να μπαίνω σε κελάρια, να γνωρίζω ανθρώπους. Ανακάλυψα ότι το κρασί φέρει σημαντικό φορτίο: τη φύση, την κουλτούρα του τόπου και τους ανθρώπους που το δημιούργησαν, τα ταξίδια, την ποικιλομορφία και τη διαφορετικότητα. Κάπως έτσι το «μικρόβιο» μπήκε μέσα μου. Στη συνέχεια διάβασα, ρώτησα, δοκίμασα, συμμετείχα σε τρύγους και σπούδασα γι' αυτό. Όσο περισσότερο έψαχνα, μάθαινα και δοκίμαζα, τόσο περισσότερο το αγαπούσα.


Εκτός από το κρασί, τη γαστρονομία και τα ταξίδια μου αρέσει η μουσική, το θέατρο, οι ταινίες, το camping, τα βιβλία, το σκάκι. Αλλά πάνω από όλα μου αρέσουν οι στιγμές μας με τη Σταυρούλα και τον μικρό μας Βασίλη.

 

Εξάλλου μια φιάλη κρασιού δεν είναι ποτέ τόσο συναρπαστική αν δεν την μοιράζεσαι.

 

Καλή ανάγνωση!

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET

 

Επικοινωνία

Facebook comments