ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 2018 (3) | HENSCHKE - Eden Valley
αναρτήθηκε στις 21/09/2018

South Australia ~ Eden Valley


Η εξερεύνησή μου συνεχίστηκε στην Eden Valley, υποπεριοχή της Barossa νοτιο-ανατολικά της ζώνης. Η Eden είναι αρκετά πιο κρύα χάρη στα υψηλότερα υψόμετρά της (380-500 μέτρα) με αποτέλεσμα μια μακρύτερη περίοδο καλλιέργειας και σταφύλια με συμπυκνωμένα αρώματα αλλά και υψηλές, δροσιστικές οξύτητες. Tα πετρώδη και χαλικώδη εδάφη κρατούν τις στρεμματικές αποδόσεις χαμηλά, ενώ τα αργιλώδη υπεδάφη προσφέρουν στο αμπέλι την απαραίτητη οργανική ύλη. Με λίγα λόγια, η Eden Valley αποτελεί μια ιδανική περιοχή για την καλλιέργεια ποικιλιών κρύου κλίματος όπως το λευκό Riesling, ενώ το πιο ‘θερμό’ Shiraz αποκτά εδώ ιδανική ισορροπία, φινέτσα, διάρκεια αλλά και δυνατότητες παλαίωσης δημιουργώντας κρασιά-σύμβολα όπως τα single vineyard ‘Hill of Grace’ και ‘Mount Edelstone’.


Εικοσιπέντε λεπτά οδήγησης χρειάστηκαν από την Barossa για να φτάσουμε στην είσοδο του πέτρινου οινοποιείου της οικογένειας Henschke στο Keyneton της Eden Valley.

 

Φτάνοντας στο ιστορικό οινοποιείο της οικογένειας Henschke
 

HENSCHKE CELLARS (*Χένσκι)


Φτάνοντας στο πέτρινο, πλήρως καλυμμένο από τους κισσούς οινοποιείο που χτίστηκε το 1868, αισθάνεσαι την ιστορία και την κληρονομιά της οικογένειας αλλά και της περιοχής. Στο βάθος το μικροσκοπικό tasting room (*) με την χαμηλή ξύλινη πόρτα, γεμάτο με πολύ παλιές φωτογραφίες και οικογενειακά πορτρέτα αλλά και αντικείμενα από το παρελθόν. Μια πόρτα με τζάμι αφήνει να φανεί η παλιά αίθουσα οινοποίησης με τις παλιές δεξαμενές, τα βαρέλια και μια ξύλινη στροφιλιά. Αξίζει να αναφερθούμε στην ιστορία των Henschke καθώς αυτή θυμίζει τις πιο παλιές και αριστοκρατικές οικογένειες κρασιού της Ευρώπης. Όλα ξεκίνησαν πριν 200 περίπου χρόνια…


Ο Johann Christian Henschke γεννήθηκε παραμονή Χριστουγέννων του 1803 στο Tschicherzig στην Πολωνία. Στα 38 του εκδιώχθηκε λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων και τελικά έψαξε μια καλύτερη τύχη στην Αυστραλία. Εικοσιένα χρόνια μετά την άφιξή του στη νέα πατρίδα, αγόρασε γη στο Keyneton της Eden Valley, βορειοανατολικά της Αδελαΐδας και την φύτεψε με αμπέλια. Σήμερα, πάνω από ενάμιση αιώνα μετά, το οινοποιείο και τα αμπέλια βρίσκονται ακριβώς στο ίδιο σημείο. Το 1868 ο Johann παρήγαγε την πρώτη σοδειά, με περίπου 300 γαλόνια κρασί (11 εκατόλιτρα). Εικοσιτρία χρόνια αργότερα ο γιος του Paul Gotthard Henschke αγόρασε τη γη που σήμερα είναι γνωστή ως “Hill of Grace”.

 

(*) Ήμουν από τους τελευταίους που πρόλαβαν το παλιό tasting room. Εκείνη την περίοδο έχτιζαν το ολοκαίνουριο tasting room, το οποίο πλέον είναι έτοιμο (βίντεο)

 

Ιούνιος. Το αμπέλι στο Νότιο Ημισφαίριο είναι σε χειμερία νάρκη

 

 

Το tasting room στο βάθος του οινοποιείου

 

Η πέτρα επικρατεί ως δομικό στοιχείο σε όλα τα κτίσματα

 

Ο γιος του, τέταρτης γενιάς οινοποιός Cyril Alfred Henschke οινοποίησε για πρώτη φορά το Hill of Grace το 1958, ανοίγοντας ένα μεγάλο δρόμο για το αυστραλέζικο κρασί. Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1979, ανέλαβαν το οινοποιείο ο πέμπτης γενιάς οινοποιός Stephen Henschke και η αμπελουργός σύζυγός του Prue Henschke οι οποίοι εκτόξευσαν την ποιότητα και τη φήμη του οινοποιείου, ενώ πρόσφατα εντάχθηκε στην ομάδα και η έκτη γενιά, ο Johann, η Justine και ο Andreas Henschke. Το οινοποιείο ανήκει στον σύνδεσμο Australia’s First Families of Wine, μαζί με τα έντεκα ακόμα παλιότερα οινοποιεία της Αυστραλίας που ακόμα ανήκουν στις οικογένειες που τα ίδρυσαν.


Δοκίμασα έντεκα πολύ όμορφα κρασιά –εδώ οι σημειώσεις μου:


Peggy’s Hill, Eden Valley Riesling 2017 (100% Riesling) – Σταφύλια από 4-5 διαφορετικούς αμπελώνες της Eden Valley. Ντροπαλή ακόμα μύτη, λεμόνι, ορυκτό αλάτι, ελάχιστες πετρόλ νότες. Πολύ υψηλή οξύτητα με το χαμηλό αλκοόλ (12% abv) να την αφήνει λίγο εκτεθειμένη. Συνίσταται πενταετής παλαίωση.


Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 22,00

 

 

Η δεύτερη γενιά, Paul Gotthard Henschke και Johanne Mathilda (Schulz)

 

Η επίσκεψη στο tasting room αποτελεί ένα ταξίδι στο χρόνο

 

 

Έτοιμος για τη δοκιμή

 

Archer’s Vineyard, Adelaide Hills Chardonnay 2016


Eleanor’s Cottage 2016 (61% Sauvignon Blanc, 39% Semillon) – Κλασικό λευκό Bordeaux blend αλλά και χαρμάνι περιοχών: Sauvignon Blanc από Adelaide Hills και Semillon από την Eden. Κρεμώδες, ελάχιστα φυτικό (γαλλική προσέγγιση στην οινοποίηση της ποικιλίας), σπαράγγι και μήλο σε ένα σοφιστικέ σύνολο. Μέτρια (+) οξύτητα και ωραία αίσθηση στο στόμα.

 

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 16,00

 

Louis, Eden Valley 2015 (100% Semillon) – Ένα κομμάτι Semillon έρχεται από τον αμπελώνα του Hill of Grace. Επίσης πολύ σοφιστικέ: μελωμένα λεμόνια, ξηροί καρποί, ορυκτότητα, αλάτι και crème pâtissière. Υπέροχο στόμα με υψηλή οξύτητα, 12,2% αλκοόλ και μακρά διάρκεια.


Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 21,00


Archer’s Vineyard, Adelaide Hills Chardonnay 2016 (100% Chardonnay) – Κλασικό Chardonnay κρύου κλίματος ζυμωμένο σε βαρέλι με πεπόνι, mango, ξύλο, φουντούκι και νότες βανίλιας. Υψηλή οξύτητα που ισορροπεί από το κρεμώδες στόμα και το σχετικά υψηλό αλκοόλ (14%). Ένα εξαιρετικό Chardonnay.


Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 22,00

 

Τα ερυθρά του οινοποιείου σε παράταξη


Giles, Adelaide Hills Pinot Noir 2015 (100% Pinot Noir) – Μούρα, κόκκινα φρούτα, βιολέτες, άνθη. Υψηλή οξύτητα (θυμίζει οξύτητες λευκού κρασιού), μέτριες τανίνες και αλκοόλ και ελάχιστες ζωϊκές νότες στο στόμα που προσδίδουν πολυπλοκότητα.


Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 35,00


Henry’s Seven, Barossa 2015 (65% Shiraz, 20% Grenache, 10% Mataro, 5% Viognier) – Πολύ ωραίο και τυπικό Barossa blend, με πικάντικο κόκκινο και μαύρο φρούτο, λίγο γήινο και ανθώδες. Ισορροπημένο στόμα, μέτρια (+) οξύτητα, υψηλές, οριακά ώριμες τανίνες. Εξαιρετικό.


Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 23,00

 

Η υπεύθυνη της δοκιμής με το σκυλάκι του Κτήματος


Johann’s Garden, Barossa 2015 (70% Grenache, 25% Mataro, 5% Shiraz) – Μαύρα φρούτα εμποτισμένα στο αλκοόλ, βύσσινα και μαύρο πιπέρι μπλέκονται με βαλσαμικά αρώματα, ορυκτότητα, γήινες νότες. Χαρμάνι με χαρακτήρα από τη Barossa σφραγισμένο με Vinolok (γυάλινο πώμα).


Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 35,00


Keyneton Euphonium 2013 (45% Shiraz, 36% Cabernet Sauvignon, 17% Merlot, 2% Cabernet Franc) – Καφές, καβουρδισμένοι ξηροί καρποί, δαμάσκηνο, αποξηραμένα κεράσια, μανιτάρια και χώμα. Πολύπλοκο και παλαιοκοσμίτικο. Υψηλή οξύτητα και μέτριες (+) στρογγυλές τανίνες. Το κρασί είναι έτοιμο ή προς το peak του. Τα σταφύλια 56% από Barossa και 44% από Eden Valley.


Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 38,00

 

Το παλιό οινοποιείο έχει διατηρήσει την παλιά του αίγλη

 

Η ατμόσφαιρα βέβαια περισσότερο μου θύμιζε σαλούν του Far West!


Marble Angel, Barossa 2013 (100% Cabernet Sauvignon) – Κλασικό πυραζινάτο Cabernet: πράσινη πιπεριά, ευκάλυπτος, μαύρο φρούτο, cassis. Υψηλή οξύτητα, τανίνες και αλκοόλ, ιδανική φαινολική ωρίμανση (τα πράσινα στοιχεία είναι της ποικιλίας). Έχει χρόνια μπροστά του.


Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 62,00


Tappa Pass, Barossa 2015 (100% Shiraz) – Έμφαση στο πυκνό μαύρο φρούτο, μπαχάρια, πιπέρια, ξύλο. Υψηλή οξύτητα και τανίνες, είναι αρκετά νεαρό και πυκνό, θέλει ωρίμανση.


Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 73,00


Muscat of Tappa Pass, Eden Valley 2015 (100% Muscat Blanc) – Ένα πολύ ελαφρύ (10,5% abv) και ξεδιψαστικό γλυκό Μοσχάτο, με λεμόνι, μέλι, πετρόλ και τα ανθώδη μοσχάτα αρώματα να είναι πιο έκδηλα στο στόμα.


Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 22,00

 

Μετά τη δοκιμή των εξαιρετικών κρασιών της οικογένειας Henschke

 

Αμπέλια έτοιμα για κλάδεμα

 

Τμήμα του οικογενειακού αμπελώνα

 

-Συνεχίζεται-

 

* Aρχική δημοσίευση στο περιοδικό Grape (τεύχος #11, σελίδες 10-21)

 

~ Δημοσίευση σε 5 συνέχειες: Εισαγωγή / Barossa Valley / Eden Valley (αυτό)

Προσεχώς: Mornington Peninsula / Yarra Valley ~

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments