ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ - 4 Σεπτεμβρίου 2010
αναρτήθηκε στις 11/09/2010

Χτες (Παρασκευή) μας είπανε ότι θα είμαστε ελεύθεροι καθηκόντων όχι μόνο την Κυριακή, αλλά και το Σάββατο! Γιούπι! Ευκαιρία για εκδρομή. Πιστεύω ότι η τόσο έντονη εξερευνητική μου διάθεση με στόχο να ανακαλύψω τη Βόρειο Ελλάδα εξηγείται από το γεγονός ότι μεγάλωσα στην Αθήνα και δεν ήταν πάντα εύκολο (κυρίως λόγω απόστασης) να βρεθώ σε αυτή την τόσο όμορφη πλευρά της χώρας. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά!

 

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

 

…την οποία κάποιοι ονομάζουν 'το ελληνικό Bordeaux'! Αποφάσισα να έρθω στην Δράμα, καθώς (εκτός από την όμορφη πόλη), εδώ βρίσκεται μια από τις πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές ζώνες της Βορείου Ελλάδας. Μία ζώνη στην οποία δεν υπάρχουν πολλοί παραγωγοί (περίπου 6-7), αλλά αυτοί που υπάρχουν είναι όλοι στραμμένοι αυστηρά στην ποιότητα. Αναφέρω ονόματα: CHATEAU ΝΙΚΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ, ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ, ΚΤΗΜΑ ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ, ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ, ΚΤΗΜΑ ΓΕΝΝΗΜΑ ΨΥΧΗΣ, ΚΤΗΜΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ. Δυστυχώς, το μόνο Οινοποιείο που δέχεται επισκέψεις εκτός καθημερινών (και συγκεκριμένα Σάββατο) είναι το ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ (αν βέβαια είχα να διαλέξω ένα, μάλλον αυτό θα διάλεγα!).

 

ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ – ‘ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ’ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

 

Η αλήθεια είναι ότι ήμουνα θετικά προδιατεθειμένος πριν καν φτάσω στο Κτήμα. Η κορυφαία ποιότητα των κρασιών του αλλά και η όλη επικοινωνιακή παρουσίαση του Κτήματος δείχνουν έναν αδιαμφισβήτητο επαγγελματισμό και μια προσέγγιση διεθνούς κλάσης. Πλησιάζοντας, είδα αυτό που μέχρι τώρα θαύμαζα από φωτογραφίες: έναν ομοιόμορφο, πεντακάθαρο, γραμμικό αμπελώνα ο οποίος είναι ο πιο περιποιημένος και οργανωμένος από όλους όσους έχω δει μέχρι σήμερα. Και στην κορυφή του αμπελώνα, στέκεται το επιβλητικό, minimal αισθητικής Οινοποιείο, με φόντο το λόφο που προσδίδει μια ‘δραματική’ μεγαλοπρέπεια! Αν αφήσω την φαντασία μου ελεύθερη, θα φανταστώ τον αμπελώνα (ο οποίος βρίσκεται στην πόρτα σχεδόν του Οινοποιείου), σαν ένα υπέροχο, πελώριο, καταπράσινο χαλί υποδοχής. Οι διάδρομοι ανάμεσα στα αμπέλια φρεσκοοργωμένοι, με αποτέλεσμα το χώμα να έχει ‘αφρατέψει’ και να δέχεται περισσότερο αέρα. Σε 2 σημεία μέσα στο αμπέλι υπάρχουν μετεωρολογικοί σταθμοί, οι οποίοι βοηθάνε τον αμπελουργό να διαχειριστεί όλες τις ενδείξεις που λαμβάνει. Ο αμπελουργός ενεργεί σύμφωνα με τις ενδείξεις υγρασίας, ηλιοφάνειας, θερμοκρασίας κλπ, ποτίζοντας ή μη ποτίζοντας και γενικά, κινείται αναλόγως συνθηκών. Προστίθεται κι αυτό στη λίστα των νέων εμπειριών!

 

ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΕΝΟ!

 

…Από βουνά! Φαλακρό Όρος, Μενοίκιο Όρος και Παγγαίο Όρος. Τα 3 αυτά βουνά, δημιουργούν ένα λεκανοπέδιο μέσα στο οποίο βρίσκεται το Κτήμα Παυλίδη, επωφελούμενο από όλα αυτά που προσφέρει στα σταφύλια η γειτνίαση με βουνά.

 

ΞΥΠΝΑ! ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΡΥΓΟ!

 

Ανοίγω την πόρτα εισόδου του σύγχρονου Οινοποιείου και με καλωσορίζει η υπεύθυνη υποδοχής. Φαίνεται ευχαριστημένη με τον ενθουσιασμό μου. Τη ρώτησα πώς τα πάνε με τον τρύγο. Μου απάντησε ότι ξεκίνησαν πριν 3 εβδομάδες και συνεχίζουν! Να σημειωθεί ότι η διαφορά στο Κτήμα Παυλίδη είναι ότι ο τρύγος γίνεται το βράδυ! Φαντάζομαι ότι θέλουν να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες από τη στιγμή που τα τσαμπιά θα κοπούν από τα κλήματα, με στόχο να ταλαιπωρηθούν όσο το δυνατό λιγότερο. Πράγμα όχι δύσκολο, αφού αμπελώνας και Οινοποιείο είναι δίπλα! Το ξημέρωμα, λοιπόν, ο τρύγος έχει τελειώσει και οι υπεύθυνοι του Οινοποιείου παραλαμβάνουν τα σταφύλια για επεξεργασία.

 

LESS IS MORE

 

Ακολουθεί η ξενάγηση στους χώρους του Οινοποιείου, στην κάβα και το κελάρι παλαίωσης. Στο κελάρι, στo οποίo νοιώθεις την υγρασία (τώρα το καλοκαίρι είναι όμορφη η αίσθηση), μυρίζει έντονα το άρωμα του ξύλου βελανιδιάς, καθώς το Οινοποιείο  χρησιμοποιεί καινούρια δρύινα βαρέλια, τα οποία ανανεώνει ανά 2ετία. Η αίσθηση σε όλους τους χώρους του Οινοποιείου είναι υπέροχη. Η μοντέρνα και σύγχρονη εκδοχή της οινοποιητικής τέχνης. Όλα εδώ είναι (εσκεμμένα) λιτά και ουσιαστικά, μιλάμε για την αποθέωση του minimal! Ένα Οινοποιείο που δεν χρησιμοποιεί χαρακτικά της Αναγέννησης στις ετικέτες του! Μια σειρά κρασιών με σύγχρονη παρουσίαση που απευθύνεται σε σύγχρονους ανθρώπους! Λάτρεις του φολκλόρ μείνετε μακριά!

 

   

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ KAI ΠΑΡΑΔΟΣΗ

 

Η Δράμα δεν έχει παράδοση στην παραγωγή κρασιών. Η ανάπτυξή της ως μια σημαντικότατη Οινικά ζώνη ήρθε σαν αποτέλεσμα επιχειρηματικών κινήσεων και σχεδιασμένης δράσης. Δεν παραλάβανε τα αμπέλια από τον παππού τους. Τα στήσανε οι ίδιοι. Είναι μια περιοχή στην οποία βασιλεύουν οι τεχνοκράτες της ελληνικής παραγωγής ποιοτικών κρασιών.

 

ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ…

 

Ένα –τελευταίο- θέμα (που λέει και ο Παυλίδης) προς προβληματισμό, είναι η χρήση κυρίως ξένων ποικιλιών που συναντάμε στα Οινοποιεία της Δράμας. Εδώ κυριαρχούν τα Syrah, τα Merlot, τα Chardonnay. Μέχρι και Tempranillo (Ισπανικής προελεύσεως ποικιλία) έχει φυτέψει ο Παυλίδης, και μάλιστα είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που την προσφέρει (με ανάλογη τιμή).

 

Σίγουρα η διάθεση κρασιών από διεθνείς ποικιλίες μειώνει την εισαγωγή κρασιών. Αλλά τελικά βοηθάει ή σαμποτάρει τον εξαγωγικό προσανατολισμό της χώρας μας; Αν πείσουμε τους ξένους για το πόσο καλό είναι το Cabernet που παράγουμε, πότε θα βρούμε ευκαιρία να τους μιλήσουμε για το Ασύρτικο, την Ρομπόλα, το Ξινόμαυρο, την Μαυροδάφνη; Οι απόψεις διίστανται και σαφώς δεν υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση.

 

Όπως και να έχει, υψώνω το ποτήρι THEMA ΕΡΥΘΡΟΣ που απολαμβάνω όσο γράφω και σας χαιρετώ μέχρι την επόμενή  μας ηλεκτρονική συνάντηση!

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments