ΤΡΥΓΟΣ 2010 - ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ: Η δεύτερη εβδομάδα - 4 Σεπτεμβρίου 2010
αναρτήθηκε στις 11/09/2010

ΔΕΥΤΕΡΑ 30/08 – ΣΠΟΡΟΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΗ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗΣ

 

Ανανεωμένοι, ξεκουρασμένοι και φρεσκαρισμένοι οι εργαζόμενοι του Οινοποιείου ξεκινάμε την 2η εβδομάδα του τρύγου με μια εύθυμη διάθεση. Σήμερα τα φορτηγά ερχόντουσαν λίγο πιο αραιά, καθώς οι εργαζόμενοι στο Κτήμα τρυγούσαν αμπέλια που βρίσκονται σε πλαγιές, κάτι που καθυστερεί κάπως την διαδικασία. Έτσι κι εγώ, κατά τις ώρες αναμονής, βρισκόμουνα στο Οινοποιείο όπου συζητούσαμε με τον κ. Grez…περί αξιολόγησης! Αξιολογήσεις κρασιών και αξιολογήσεις Οινοποιείων. Κατά πόσο είναι έγκυρες, κατά πόσο ‘μαγειρεύονται’, κατά πόσο όλα αυτά έχουν αξία. Πέραν αυτού, συζητήσαμε αν έχει έννοια (και σε ποιο βαθμό) η διάκριση των περιοχών σε παραγωγικές ζώνες (ΟΠΑΠ) που προστατεύουν την τυπικότητα του κρασιού μιας συγκεκριμένης περιοχής. Ο χαρακτηρισμός ΟΠΑΠ από μόνος του δεν αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα του κρασιού. Αυτό το ήξερα βέβαια! Αυτό που επίσης πίστευα όμως είναι ότι τα κρασιά που παράγονται εντός ζώνης ΟΠΑΠ, αν όχι ‘ανώτερα’, είναι τουλάχιστον ‘χαρακτηριστικά’. Ο οινολόγος μας μου έσπειρε τον σπόρο της αμφιβολίας και εδώ. Έφυγα σκεπτικός από τη συζήτηση. Άνω-κάτω μου τα έκανε πάλι, εκεί που τα είχα τακτοποιήσει! Γκρρρ!

 

Πέραν αυτού, βρέθηκα τυχαία στο ισόγειο, στην γραμμή εμφιάλωσης η οποία ήταν σε λειτουργία! Υπήρχε, φαίνεται κάποια παραγγελία και οι εκεί εργαζόμενοι φορτώνανε τις παλέτες. Οι κυρίες μου παραπονέθηκαν ότι δεν με βλέπουν καθόλου, αλλά με συγχώρεσαν καθώς ξέρουν ότι δουλεύω σε άλλο πόστο! Κάθισα λίγο να δω τη γραμμή εμφιάλωσης. Για να είμαι πιο ακριβής, όχι εμφιάλωσης, αφού η εμφιάλωση είχε γίνει ήδη. Γιατί είχε γίνει ήδη; Ρώτησα και πήρα την εξής απάντηση: «Γιατί οι δεξαμενές πρέπει να αδειάζουν! Ταυτόχρονα, δεν γίνεται να ετοιμάζουμε μεγάλο στοκ, γιατί η αποθήκη των ετοίμων έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα». Οπότε, εμφιαλώνουν το κρασί και το κρατάνε σε παλέτες – κιβώτια χωρίς ακόμα καψύλλια, ετικέτες κλπ. Όταν έρθει η ώρα να ετοιμαστεί μια παραγγελία, οι γυναίκες βάζουν τα (γεμάτα) μπουκάλια στη γραμμή παραγωγής και προστίθεται το προστατευτικό καψύλλιο και η μπρος και πίσω ετικέτα. Τα μπουκάλια προχωράνε, εγκιβωτίζονται και φορτώνονται στις παλέτες.

 

Μάλιστα, κάτι μάθαμε και σήμερα!

 

 

ΤΡΙΤΗ 31/08 – ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ

 

Σήμερα παραλάβαμε μόνο μαύρα σταφύλια, της ποικιλίας Cabernet Franc. Όλα κύλησαν ομαλά, η δουλειά πλέον έχει μπει σε ρυθμό.

 

Σήμερα –μεταξύ άλλων- συζητούσαμε με τον κ. Freddy για την εποχή του τρύγου στην χώρα του (από Μάρτιο έως Απρίλιο -η Χιλή βλέπετε, βρίσκεται στο Νότιο Ημισφαίριο). Μου είπε ότι εκεί ο τρύγος είναι μια κορυφαία περίοδος, «η ώρα του party» όπως λέει. Κάθε βράδυ, λοιπόν, μετά τη δουλειά μαζεύονται όλοι οι εργαζόμενοι και γλεντάνε με φαγητό, ποτό και μουσική. Μου λέει: «Πέραν ότι είναι ένα όμορφο έθιμο, βοηθά και στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων και τη δημιουργία όμορφου κλίματος. Θα έπρεπε κι εδώ να γίνεται αυτό, ή έστω να πίναμε ένα ποτό μαζί».

 

Αμέσως του είπα «και γιατί δεν γίνεται; Ας το κάνουμε! Να ρωτήσω τους εργαζόμενους αν τους αρέσει η ιδέα; Τι λέτε για την επόμενη Δευτέρα μετά τη δουλειά;». Όπως περίμενα, σε όλους άρεσε η ιδέα! Μάλιστα όπως μου είπαν, παλιά γίνονταν τακτικά παρόμοια events στο Οινοποιείο, μετά σταμάτησαν. Κάποιοι βελτίωσαν την ιδέα: «Να πάμε σε ψαροταβέρνα». Και ακόμα παραπάνω «και να φέρουμε να πιούμε τα δικά μας κρασιά». Τέλεια! Μένει να το οργανώσουμε περισσότερο, αλλά ήδη φαντάζομαι πόσο ωραία θα περάσουμε!

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 01/09 – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03/09 – ΩΡΑΙΟΣ ΡΥΘΜΟΣ!

 

Η δουλειά μας έχει πλέον μπει σε ρυθμό! Όλα λειτουργούν ρολόι, χωρίς απρόβλεπτα. Έρχονται πλέον μόνο μαύρα σταφύλια των ποικιλιών Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc. Η πρέσα ξεκουράζεται, αφού στην ερυθρή οινοποίηση τα σταφύλια δεν πρεσάρονται. Οι φλούδες μένουν μαζί με το χυμό για να βγάλουν χρωστικές, βιταμίνες, τανίνες και λοιπά στοιχεία.

 

Μία από αυτές τις ημέρες πιάσαμε με τον Οινολόγο συζήτηση περί Wine Bars. Το περίμενα βάσει όσων έχω ψάξει, αλλά μου το επιβεβαίωσε και ο κ. Freddy ο οποίος έχει βρεθεί σε πολλές χώρες: τα Wine Bars της Ευρώπης είναι βαρετά! Πας μέσα και σε υποδέχονται με αυτό το ηλίθιο επίσημο ύφος, λες και για να σε ενδιαφέρει το κρασί θα πρέπει να είσαι διπλωμάτης! Μου έλεγε για την εμπειρία του στη Γαλλία, όπου είχε πάει σε ένα Wine Bar και (εξαιτίας της ιδιότητάς του) του συμπεριφέρονταν λες και ήταν πρωθυπουργός! Τότε τους λέει: «Ακούστε, δεν ήρθα εδώ για να βαρεθώ αλλά για να περάσω καλά. Φέρε κρασί και χαλάρωσε!».

 

Τα πράγματα στα Wine Bars των Η.Π.Α. δεν είναι έτσι. Εκεί το κρασί είναι απλώς… κρασί! Και τα Wine Bars είναι μέρη που αφορούν νέους ανθρώπους και ΕΧΟΥΝ ΠΛΑΚΑ! Ξεχνάμε τα status και τις ηλιθιότητες. Το έχω πει και στο παρελθόν: επαγγελματικά έχω στόχο να απομακρύνω τις χαζές αντιλήψεις τύπου ‘πρέπει να είσαι 50 και επιτυχημένος για να πιεις καλό κρασί’. Θέλω να κάνω τους νέους ανθρώπους να καταλάβουν ότι το κρασί τους αφορά και το δικαιούνται! Θα πάω στις Η.Π.Α. να δω πώς έχουν διαχειριστεί το θέμα εκεί. Αλλά προσγειώσου δικέ μου, ακόμα είμαστε στη Χαλκιδική! Κάθε πράγμα στον καιρό του!

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments