ΤΡΥΓΟΣ 2010 - ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ: Ο τρύγος ξεκινά! – 23 Αυγούστου 2010
αναρτήθηκε στις 30/08/2010

Η μεγάλη μέρα έφτασε! Στις 07.00 ξυπνάω, τρωγοπίνω, ετοιμάζομαι και φεύγω στις 07.50 για το Οινοποιείο. 07.55 είμαι εκεί (ποιότητα!).

 

ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΝΕΑ ΓΝΩΣΗ

 

Γνωρίζω τους συναδέλφους μου, Έλληνες κυρίως και λίγους ξένους. Είναι όλοι φιλικοί και δείχνουν να χαίρονται που μπήκα κι εγώ στην οινοποιητική ομάδα. Πηγαίνουμε στο σημείο παραλαβής και κάνουμε κάποιες εργασίες, μέχρι να έρθουν τα πρώτα σταφύλια. Καθαρίζουμε τα λούκια από τα ξερόχορτα, ετοιμάζουμε το χώρο, ελέγχουμε τα μηχανήματα. Γύρω στις 09.30, τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς καταφτάνουν! Ένα μεγάλο φορτηγό κουβαλάει εκατοντάδες τελάρα με σταφύλια! Και η πρώτη ποικιλία που τρυγήθηκε και παραλάβαμε είναι η Μαλαγουζιά.

 

Όλοι ξεκίνησαν να σταυροκοπιούνται, να χαίρονται, να λένε ‘και του χρόνου’. Αυτή τη στιγμή θα τη θυμάμαι, στα σίγουρα. Αμέσως μετά, στρωνόμαστε στη δουλειά! Θυμάμαι ότι πριν φύγω για τον τρύγο, μου μιλάγανε όλοι για ‘κουραστική χειρωνακτική εργασία’. Είναι αλήθεια! Πλην όμως, ευχάριστα κουραστική. Θα καταλάβετε πιστεύω γιατί, στη συνέχεια.

 

ΤΑ ΚΟΤΣΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ

 

Ένας εργάτης σκαρφαλώνει στο φορτηγό και ρίχνει τα σταφύλια από τα τελάρα στο μηχάνημα που διαχωρίζει τις ρώγες από τα κοτσάνια. Σωστή λειτουργία της μηχανής θα πει ότι όλα τα κοτσάνια απομακρύνονται. Τα κοτσάνια έχουν πικρή γεύση και αυτή η πικρότητα θα περάσει στο μούστο, αν δεν απομακρυνθούν. Στο στάδιο αυτό, ένα κύλινδρος στροβιλίζει τα τσαμπιά με τρόπο που οι ρώγες και τα κοτσάνια διαχωρίζονται. Τα κοτσάνια βγαίνουν σε μια κορδέλα η οποία τα στέλνει στην καρότσα ενός φορτηγού για να απομακρυνθούν. Οι δε ρώγες (σπασμένες οι περισσότερες) μαζί με το χυμό των σταφυλιών καταλήγουν σε ένα δοχείο, το οποίο στέλνει τη φρέσκια μάζα… εεε πού τη στέλνει; Ανάλογα με τα σταφύλια και αν θα γίνει λευκή ή ερυθρή οινοποίηση! Στην περίπτωση της Μαλαγουζιάς, πηγαίνει σε μια δεξαμενή, αφού έχει περάσει πρώτα από το πιεστήριο ώστε οι φλούδες να δώσουν κι άλλο χυμό. Σύμφωνα με τον Οινολόγο μας, με όσο περισσότερη πίεση πρεσάρεις, τόσο περισσότερο μούστο παίρνεις, αλλά και τόσο υποβαθμίζεις το κρασί. Αυτό συμβαίνει γιατί το πιεστίριο συνθλίβει και τα κουκούτσια, τα οποία είναι… πικρά! Δεν θέλουμε να συμβεί αυτό που αποφύγαμε με τα κοτσάνια! Μικρότερη πίεση βέβαια θα πει λιγότερος μούστος, αλλά σίγουρα ποιοτικότερος. Τα ποιοτικά επίπεδα των κρασιών φέτος αναμένονται ψηλά.

 

Ακολουθεί νέο φορτηγό με Μαλαγουζιά! Και μετά άλλο με Sauvignon Blanc! Και μετά έρχεται άλλο, με μαύρα σταφύλια… Merlot! Οργασμός δουλειάς, διονυσιακή ατμόσφαιρα και …πολύ κουβάλημα! Πρέπει να καθαρίζουμε τα άδεια τελάρα και να τα στοιβάζουμε με έναν ειδικό τρόπο ώστε να στεγνώσουν. Έπειτα, τα φορτώνουμε στο (άδειο πλέον) φορτηγό και μέχρι να γίνουν όλα αυτά… ένα νέο φορτηγό έχει κιόλας φτάσει!

 

   

 

Μερικά φορτηγά αργότερα εεε… μερικές ώρες αργότερα, και συγκεκριμένα γύρω στις 16.30 έχουμε τελειώσει. Πρώτα βέβαια καθαρίσαμε πολύ προσεκτικά τα μηχανήματα – οι χρωστικές από τα κόκκινα σταφύλια δε βγαίνουν με τίποτα αν δεν τα καθαρίσεις εκείνη τη στιγμή! Φεύγοντας από το Οινοποιείο, κινούμαι προς τα Γραφεία της Διοίκησης, όπου θα γίνει η πρόσληψή μου και θα μου λύσουν και όλα τα υπόλοιπα πιθανά θέματα (ακόμα και το φαγητό!). Νοιώθω ότι με περιποιούνται εδώ πέρα!

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments