ΤΡΥΓΟΣ 2010 - ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ: Γνωριμία με τον Freddy Grez - 2 Αυγούστου 2010
αναρτήθηκε στις 09/08/2010

ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

 

Μου δώσανε, λοιπόν, οι υπεύθυνοι του Κτήματος το κινητό τηλέφωνο του Οινολόγου του Κτήματος, για να συνεννοηθούμε σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας. «Σημείωσε, τηλέφωνο τάδε. Όνομα: Freddy Grez».

 

Στο τηλέφωνο μιλήσαμε κάποια ώρα και του εξήγησα τι ακριβώς ήθελα. Τον ρώτησα από πού έρχεται και μου απάντησε ότι είναι από τη Χιλή! Αυτός με τη σειρά του μου είπε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να βρεθώ στο Κτήμα πριν τον τρύγο για να γνωριστούμε και να δούμε ποιος θα είναι ακριβώς ο ρόλος μου. Πολύ επαγγελματικό! Συμφώνησα αμέσως και κανονίσαμε αυτή τη συνάντηση για τη Δευτέρα 2 Αυγούστου.

 

   

 

Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

 

Έφτασα στην Θεσσαλονίκη στις 07.50, ταξιδεύοντας με την πρώτη πτήση της ημέρας. Από το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ νοίκιασα αυτοκίνητο και σε 1,5 ώρα ήμουνα στον επίγειο παράδεισο εεεεε… θέλω να πω στη Σιθωνία, το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στο συγκρότημα του Πόρτο Καρρά. Στο εξωτερικό φυλάκιο του συγκροτήματος με ενημερώσανε ότι το Οινοποιείο βρίσκεται εκτός υπόλοιπου συγκροτήματος, λίγο πιο νότια.

 

Η κύρια είσοδος, η πιο «κυριλέ» οδηγούσε στην αίθουσα γευστικής δοκιμής των κρασιών. Η είσοδος του Οινοποιείου ήταν στο διπλανό κτίριο. Ψάξε – ρώτα, έφτασα στο γραφείο του κ. Grez. Ένας φιλικός 50άρης ο οποίος φαίνεται να αγαπά τη δουλειά του. Όπως μου είπε αργότερα, η οινική του διαδρομή είναι αρκετά μεγάλη τόσο χιλιομετρικά όσο και εμπειρικά. Έχει οινοποιήσει στη Χιλή, την Καλιφόρνια, τη Γαλλία, έχοντας αποκτήσει μια διεθνή οπτική. Κάτι μου λέει ότι είμαι σε καλό δρόμο…!

 

ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΚΥΡΙΟΣ;

 

Με ρώτησε με τη σειρά του τι ψάχνω και γιατί θέλω να συμμετάσχω στον τρύγο. Του απάντησα: «Ο ρόλος μου στο κρασί επαγγελματικά θα σχετίζεται λογικά με το marketing και τις πωλήσεις, τουλάχιστον στην αρχή. Οι σπουδές μου αυτό δικαιολογούν, το ενδιαφέρον μου επίσης. Θεωρώ ότι σαν πωλητής θα είμαι πολύ πιο αποτελεσματικός όταν γίνω μάρτυρας της διαδικασίας του τρύγου. Από την αρχή μέχρι το τέλος. Από τη συγκομιδή στην εμφιάλωση. Θεωρώ ότι θα ωφεληθώ από γνώση που θα μου δώσει μια ουσιαστικότερη οπτική για το προϊόν που διαχειρίζομαι. Δεν θέλω να είμαι από αυτούς που τους λες ‘πούλα αυτό’ και να το κάνουν χωρίς καλά-καλά να ξέρουν τι ακριβώς είναι».

 

Έδειξε να του αρέσουν αυτά που του είπα. Θα ήμουνα, λοιπόν, μέρος της φετινής τρυγητικής ομάδας! Ακόμα, βέβαια, τα σταφύλια δεν είναι έτοιμα, θέλουμε περίπου 3 εβδομάδες! Πριν φύγω από το Κτήμα (για την παραλία φυσικά˙ το αεροπλάνο για Αθήνα έφευγε αργά το βράδυ!), ο κ. Grez με ξενάγησε στο Οινοποιείο και μου εξήγησε σε γενικές γραμμές την παραγωγική διαδικασία. Είναι αρκετά πράγματα που θέλει να αλλάξει φέτος, αλλά 2 είναι εκείνα που τον κάνουν να καμαρώνει για το Κτήμα: ο βιολογικός αμπελώνας (από τους πρώτους βιολογικούς αμπελώνες στην Ελλάδα) και η πανέμορφη φύση! Δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω…!

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments