ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΤΡΥΓΟ. Πώς το σκέφτηκα? - 28 Ιουλίου 2010
αναρτήθηκε στις 04/08/2010

Δεν το σκέφτηκα μόνος μου! Μου το είπε σαν ιδέα μια φίλη, η οποία ασχολείται επαγγελματικά με το κρασί. «Αφού σε ενδιαφέρει το κρασί, θα σου φανεί πολύ χρήσιμο να συμμετέχεις στον φετινό τρύγο κάποιου Κτήματος. Θα μάθεις πολλά εκεί!».

 

ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ!

 

Οφείλω να παραδεχτώ ότι μου άρεσε πολύ η ιδέα της! Ο τρύγος αποτελεί την κορυφαία οινικά περίοδο του χρόνου. Είναι η εποχή στην οποία το σταφύλι έχει ωριμάσει και είναι έτοιμο για τη συγκομιδή. Είναι με άλλα λόγια έτοιμο να τρυγηθεί! Οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς στο χωράφι, η φροντίδα του αμπελώνα, η πάλη με τις καιρικές συνθήκες! Κάθε τσαμπί σταφύλι αποτελεί υλικό ανάλογο αυτού του κόπου, της προσπάθειας, της αγωνίας! Από τα αμπέλια τα σταφύλια θα μπουν στα καφάσια και από εκεί στο Οινοποιείο. Ναι, αλλά πώς; Πότε; Γιατί; Όλα αυτά τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν!

 

Θέλω να είμαι μέρος της διαδικασίας του τρύγου. Όχι σαν παρατηρητής όμως. Θέλω να συμμετέχω κανονικά! Όπως όλοι! Με το κλαδευτήρι στα χέρια, με την τσάπα στον ώμο. Έτσι θα αποκτήσω γνώση όχι όπως σου την προσφέρει το σχολείο (θεωρητικά), αλλά όπως μάθαμε να τη δεχόμαστε από τους προσκόπους: εμπειρική γνώση, στην πράξη!

 

ΣΕ ΠΟΙΟ ΚΤΗΜΑ ΤΕΛΙΚΑ;

 

Το αίτημά μου έγινε δεκτό από ένα σημαντικό Κτήμα της βορείου Ελλάδος, το οποίο μάλιστα βρίσκεται εντός της Ο.Π.Α.Π. περιοχής των Πλαγιών του Μελίτωνα. Και αποτελεί τον μοναδικό εκπρόσωπο αυτής της ζώνης. Ο λόγος για το ιστορικό Κτήμα Πόρτο Καρράς.

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments