ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ - 24 Ιουλίου 2010
αναρτήθηκε στις 30/07/2010

…Ή αλλιώς, ο κήπος της Εδέμ! Ένας πραγματικός παράδεισος! Εκεί όπου…. αλλά… χμμμμ… υπομονή Γρηγόρη! Ξεκίνα από την αρχή!


Για να είμαι ακριβής, πρόκειται για το ίδιο οινικό ταξίδι, την επόμενη ημέρα από την περιοδεία στη Νεμέα! Είμαστε μια όμορφη παρέα 5 συνολικά φίλων και ξυπνάμε ένα Σάββατο πρωί στην Πάτρα! Το καλοκαίρι δείχνει ήδη τα δόντια του, καθώς οι θερμοκρασία έχει πάρει τον ανήφορο… Οπότε κι εμείς θα πάρουμε τον κατήφορο! Θα κινηθούμε Νότια προς τον Πύργο, συνδυάζοντας οινοτουρισμό –και συγκεκριμένα επίσκεψη στο Κτήμα Μερκούρη- και μπάνιο στη θάλασσα!

ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ!


Λίγο πριν τον Πύργο, οι πινακίδες των ‘Δρόμων του Κρασιού’ στέκονται περήφανα στη θέση τους, δείχνοντάς μας το δρόμο για το Κτήμα. Καθώς προσεγγίζουμε την θάλασσα (και το Κτήμα), παρατηρούμε ένα εντελώς διαφορετικό terroir από αυτό που είδαμε χθες στη Νεμέα! Εδώ το σταφύλι δεν φύεται σε ημιορεινούς αμπελώνες, ούτε σε πλαγιές. Τα κλήματα βρίσκονται σε έναν ενιαίο, μεγάλο, επίπεδο αμπελώνα ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εδώ η αρμύρα, ο δροσερός αέρας της νύχτας και το αμμώδες έδαφος θα συνεισφέρουν στο κρασί.


Το Κτήμα είναι σχετικά μικρό (τα αμπέλια εκτείνονται σε έκταση 180 στρεμμάτων περίπου) αλλά πανέμορφο: Εδώ βρίσκουμε ελαιόδεντρα, πεύκα, κυπαρίσσια και άλλα δέντρα και φυτά, ενώ παράλληλα δικαιώνονται όλα τα cliché που θα περίμενε κανείς να συναντήσει σε ένα αγρόκτημα: τσοπανόσκυλα, παγώνια, γάτες, χελώνες και άλλα πολλά ζωάκια που δεν βλέπουμε, αλλά είμαι σίγουρος ότι βρίσκονται εδώ κοντά! Για εσάς μιλάω αγαπητά φιδάκια! Φροντίστε να κάτσετε στους θάμνους σας!

 

   

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΑ


Έχουμε την ατυχία αλλά και την τύχη να βρεθούμε στο Κτήμα ενώ έχουν μόλις καταφτάσει 3 πούλμαν με ξένους τουρίστες! Ατυχία γιατί η ξενάγηση (παρά τις ικανότητες και την φιλικότατη και φιλόξενη διάθεση της ξεναγού) δεν μπορεί να γίνει προσωπική, χάνεσαι στο πλήθος! Άσε που όταν στριμώχνονται 30 άτομα σε ένα υπόγειο κελάρι δεν είναι και ό,τι καλύτερο για κανέναν. Τύχη γιατί ε, να μην είμαστε και αχάριστοι: είναι πολύ σημαντικό να σε τιμούν άνθρωποι από άλλες χώρες με την παρουσία τους στον τόπο σου και να απολαμβάνουν τα ελληνικά κρασιά, αλλά και το όμορφο περιβάλλον! Να σημειώσουμε ότι τα συγκεκριμένα group έχουν έρθει από τις Η.Π.Α.


Παρά το –σχετικό- στριμωξίδι, είδαμε τόσο τα παλιά αρχοντικά σπίτια που βρίσκονται εντός του Κτήματος (και τα οποία είναι ‘ντυμένα’ με κισσούς και ξερόχορτα, δημιουργώντας μια τροπική αίσθηση), όσο και τις εγκαταστάσεις του οινοποιείου αλλά και του μικρού λαογραφικού μουσείου με τη συλλογή παλιών αγροτικών εργαλείων και μηχανημάτων.

 

 

ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΜΙΛΑΝΕ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ!

Αφού τελειώσαμε με τις ξεναγήσεις, ήρθε η ώρα για την πολυπόθητη γευσιγνωσία! Τα βραβευμένα κρασιά του ιστορικού Κτήματος στο τραπέζι μας! Και τι τραπέζι δηλαδή! Ένα μεγάλο, παραδοσιακό τραπέζι μοναστηριακού τύπου το οποίο βρίσκεται κάτω από πανύψηλα δέντρα και σε παχιές σκιές, ενώ η θέα της θάλασσας κόβει την ανάσα! Δοκιμάσαμε, λοιπόν, τα ‘Φολόη’, ‘Αντάρης’ και ‘Κτήμα Μερκούρη Ερυθρός’, τα οποία μας γοήτευσαν όλα, ενώ η συζήτηση περί ανέμων και υδάτων είχε οργιάσει!

Όπως ήταν φυσικό, καθίσαμε στο Κτήμα για αρκετό χρόνο παραπάνω απ’ ότι αρχικά υπολογίζαμε. Όταν και αν πάτε κι εσείς (να πάτε!) θα καταλάβετε γιατί! Και εις άλλα με υγεία λοιπόν!

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments