VASSALTIS VINEYARDS | Σαντορίνη - 15 Σεπτεμβρίου 2017
αναρτήθηκε στις 29/09/2017

Ένας νέος, κοσμοπολίτης επιχειρηματίας με κατοχή γης στη Σαντορίνη, δύο νέοι διακεκριμένοι οινολόγοι με εμπειρία στο νησί, οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι και ένας από τους συγκλονιστικότερους αμπελώνες στον πλανήτη. Αυτά ήταν τα βασικά συστατικά του Vassaltis Vineyards, του νεότερου οινοποιείου της Σαντορίνης, τα οποία συνέβαλλαν στο σπουδαίο τελικό αποτέλεσμα που με φυσικό τρόπο ακολούθησε.

 

To ολοκαίνουριο οινοποιείο Vassaltis Vineyards στον Βουρβούλο Σαντορίνης

 

Ο Ιδρυτής του Vassaltis Vineyards Γιάννης Βαλαμπούς τόλμησε να κάνει μια μεγάλη επένδυση το 2011, στην καρδιά της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Φαίνεται ότι το μεταπτυχιακό του στη διαχείριση επενδύσεων αλλά και η προϋπηρεσία του σε διάφορους χρηματοοικονομικούς οίκους του εξωτερικού τον θωράκισαν με την απαραίτητη θεωρητική κατάρτιση ενώ η τόλμη και η τύχη που είχε με το μέρος του έπαιξαν επίσης το ρόλο τους. Εξάλλου τύχη δεν θεωρείται να κατέχεις 40 στρέμματα αμπελώνων στη Σαντορίνη, ένα από τα μοναδικότερα –και ακριβότερα- οινοπέδια της Ευρώπης;


Δίπλα του δύο νέοι επιστήμονες που προσέφεραν τις οινολογικές τους γνώσεις αλλά και την εμπειρία που είχαν στο νησί στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση. Ο Ηλίας Ρουσσάκης με σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Montpellier και ο Γιάννης Παπαοικονόμου με οινοποιητικές εμπειρίες σε Χιλή, Νέα Ζηλανδία και Ροδανό της νοτίου Γαλλίας αποτέλεσαν μια δυναμική ομάδα παραγωγής με επιπλέον όπλο την εμπειρία αμφοτέρων σε κορυφαία Κτήματα της Σαντορίνης όπως των Σιγάλα και Χατζηδάκη. Πολλές εμπειρίες, πολλές εικόνες, πολύ όρεξη, πολύ αγάπη για το κρασί και τη Σαντορίνη. Το αποτέλεσμα; Εκρηκτικό. Ηφαιστιακό. Βασάλτης!

 

Νεαρά αμπέλια μπροστά, στο βάθος η θάλασσα

 

 

Η κεντρική είσοδος του οινοποιείου από μέσα

 

Το ηφαιστιακό πέτρωμα Vassaltis ενέπνευσε το οινοποιείο

 

Το πανέμορφο, ολοκαίνουριο κτίριο του οινοποιείου στο Βουρβούλο ακολουθεί τις λιτές γραμμές της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και ολοκληρώθηκε μόλις την άνοιξη του 2016. Είναι πλήρως λειτουργικό και επισκέψιμο, αφού εκτός από αίθουσα γευσιγνωσίας και πωλητήριο υπάρχει επίσης υποδομή για την μελλοντική λειτουργία εστιατορίου. Δίνεται έτσι –ορθώς- μεγάλη έμφαση στον τουρισμό του νησιού, που ξεπερνάει τους 2.000.000 επισκέπτες το χρόνο. Εξάλλου, οι πωλήσεις που προκύπτουν στα οινοποιεία της Σαντορίνης αποτελούν την πιο άμεση και αποτελεσματική διαφήμιση της σπουδαίας δουλειάς τους και της μοναδικότητας του αμπελώνα.

 

Το πολύτιμο σταφύλι από το οποίο προκύπτουν 50.000 φιάλες Vassaltis ετησίως προέρχεται από 250 στρέμματα αμπελώνων. Από αυτά τα 100 καλλιεργούνται από τους ίδιους (ιδιόκτητα και νοικιασμένα αμπέλια), ενώ το οινοποιείο αγοράζει επίσης την πρώτη ύλη από συνεργαζόμενους αμπελώνες 150 στρεμμάτων. Φυσικά η πρόσβαση σε επιπλέον πρώτη ύλη τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δύσκολη, κάτι που καθιστά την πλήρωση της δυναμικότητας των 100.000 φιαλών του οινοποιείου αρκετά δύσκολη.

 

Μερική θέα από το tasting room του οινοποιείου

 

Καθόλου άσχημο μέρος για ένα αξέχαστο wine tasting!


ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ


Καθώς οι άνθρωποι του Vassaltis Vineyards γνωρίζουν και σέβονται τον αμπελώνα που υπηρετούν, έχουν δημιουργήσει κρασιά που μεταφέρουν ανόθευτες όλες τις αρετές της Σαντορίνης σε κάθε φιάλη Vassaltis που εμφιαλώνουν. Τα κρασιά Vassaltis δεν κυνηγούν τις οινικές μόδες, τον εντυπωσιασμό και τις γευστικές ευκολίες αλλά την ουσία και την κομψότητα. Κάθε αμπέλι τρυγιέται και οινοποιείται ξεχωριστά ώστε να εξερευνηθεί η δυναμική του και στη συνέχεια αναμιγνύεται με τα υπόλοιπα ώστε να προκύψουν κρασιά με ισορροπία και δύναμη.

 

Μερικά από τα κρασιά της συλλογής του Vassaltis Vineyards

 

 

Δοκιμές και ξεναγήσεις οινόφιλων στο οινοποιείο

 

Ο (μαυρο)πίνακας ανακοινώσεων στο tasting room

 

Παρέα με την Γιάννη Βαλαμπούς, δοκίμασα τα εξής:


Nassitis 2016 (35% Αθήρι, 35% Αηδάνι, 30% Ασύρτικο) – Κιτρινόσαρκο ροδάκινο, λευκά άνθη και νότες ορυκτότητας στη μύτη. Στο στόμα μεγαλύτερη επιρροή από το Ασύρτικο, πιο ζεστό, τροπικό στόμα και εξαιρετική δομή. O Nassitis προσφέρεται σαν ένα πανέμορφο εισαγωγικό κρασί για τους λιγότερο μυημένους στο Ασύρτικο.


Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 13 // Ετήσια παραγωγή 12.000 φιαλών


Nassitis 2015 (45% Αθήρι, 45% Αηδάνι, 10% Ασύρτικο) – Διαφορετική η ποικιλιακή αναλογία στο χαρμάνι πέρσι με αποτέλεσμα στη μύτη ώριμα φρούτα, βουτυρένια αίσθηση και άνθη με πιο βαριά αρώματα. Στρογγυλό στόμα, χωρίς γωνίες και με μια κρεμμώδη αίσθηση.


Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 12,5 // Ετήσια παραγωγή 7.000 φιαλών

 

Δοκιμάζοντας τα κρασιά Vassaltis με τον ιδιοκτήτη του οινοποιείου Γιάννη Βαλαμπούς (αριστερά)


Santorini 2016 (100% Ασύρτικο) - Άρωμα από βρεγμένα βότσαλα, ορυκτότητα, ιώδιο, θαλασσινό νερό, λεμόνι, lime και grapefruit. Ατσάλινη, τυπική, δωρική Σαντορίνη με μοναδική ισορροπία και διάρκεια, ελαφρά τανικότητα και τη θεριστική οξύτητα του Ασύρτικου να καλεί για συνοδεία πελαγίσιων ψαριών και οστράκων. Οινοποίηση δεξαμενής με την μέθοδο sur-lie για 6 μήνες να συμβάλλει σε μια μοναδικά ξεχωριστή δουλειά.


Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 18,5 // Ετήσια παραγωγή 32.000 φιαλών


* Δοκίμασα και τις χρονιές του 2015 και 2014 τις οποίες βρήκα λίγο πιο εξελιγμένες απ’ότι θα περίμενα –για τα δεδομένα της Σαντορίνης πάντα. Φυσικά αυτές ήταν οι πρώτες οινοποιητικές προσπάθειες και μάλιστα το 2014 οινοποιήθηκε σε ενοικιαζόμενο χώρο, σε άλλο οινοποιείο.


Santorini Barrel Aged 2015 (100% Ασύρτικο) – Η ζύμωση αποκλειστικά σε νέα δρύινα βαρέλια διαφορετικών μεγεθών και καψίματος για τρεις μήνες έχει αποτέλεσμα ένα όμορφο αρωματικό προφίλ από φουντούκια, ώριμα ροδάκινα, καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, καπνό και βανίλια. Γεμάτο σώμα, με πολύ χωνεμένη οξύτητα και πολύ καλή διάρκεια. Ένα εντυπωσιακό κρασί το οποίο όμως θα ήθελα να έχει κάπως ελαφρύτερο αποτύπωμα βαρελιού. Σε κάθε περίπτωση τέλειο για πιάτα τρούφας, καπνιστού σολωμού και λευκών κρεάτων.


Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 20 // Ετήσια παραγωγή 4.000 φιαλών


Vassanos 2015 (100% Μανδηλαριά) – Πραγματικό βάσανο η παραγωγή καλού κρασιού από Μανδηλαριά και ειδικά από παραδοσιακά αμπέλια (κουλούρες) που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ιδανική ωρίμανσή του. Ένα σταφύλι με πολύ ξηρές τανίνες και ρουστίκ χαρακτήρα που άλλοι το οινοποιούν γλυκό, άλλοι σε στυλ Nouveau. Το οινοποιείο Vassaltis είναι μάλλον το πιο τολμηρό όλων, παράγοντας τον Vassanos με κλασική ερυθρή οινοποίηση. Πάστα ελιάς, τσακμακόπετρα, αποξηραμένα φρούτα, ποτ πουρί και κεράσια στη μύτη συμπληρώνονται από πολύ στεγνές τανίνες και αρώματα καμμένου ξύλου στο στόμα. Αρκετά ρουστίκ ανάμεσα σε μια κατεξοχήν μοντέρνα και minimal σειρά κρασιών, αλλά έχει σίγουρα το ενδιαφέρον του, κυρίως αρωματικά.


Ετήσια παραγωγή 3.000 φιαλών

 

 

Η αίθουσα δεξαμενών σε ένα πραγματικά boutique οινοποιείο

 

Τα (ακόμα) λιγοστά βαρέλια του οινοποιείου

 

 

Έτοιμη η παλέτα για Αμερική!

 

Δοκιμές κρασιών σε ένα υποδειγματικό χώρο

 

Σούρουπο στο Βουρβούλο, μπροστά από το οινοποιείο


Το ολοκαίνουριο οινοποιείο Vassaltis Vineyards ήρθε να ταράξει τα νερά του ελληνικού κρασιού με πραγματικά πολύ ελπιδοφόρα δείγματα γραφής έως τώρα. Η δύσκολη δουλειά των φυτεύσεων, των επενδύσεων και της δημιουργίας έχει ήδη γίνει από τον Γιάννη Βαλαμπούς με συνοδοιπόρους τον Ηλία και το Γιάννη. Σε εμάς έμειναν τα εύκολα: η απόλαυση των κρασιών τους με τα πολύγωνα πετρώματα Βασάλτη στην ετικέτα, ιδανικά στο υπέροχο οινοποιείο τους στον Βουρβούλο της Σαντορίνης με την μαγευτική θέα προς το αιώνιο Αιγαίο!

 

* Update άρθρου που αρχικά δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Grape (τεύχος #2)

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments