VEGA SICILIA | Ribera del Duero, Ισπανία - 3 Μαΐου 2017
αναρτήθηκε στις 18/07/2017

Συνορεύει με τη Γαλλία, την Πορτογαλία, το Γιβραλτάρ και το Μαρόκο. Βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Μιλά επτά γλώσσες, φιλοξενεί 46 εκατομμύρια κατοίκους και αμέτρητους τουρίστες, είναι η γενέτειρα της Seat, έχει μακρά λογοτεχνική κληρονομιά, κουλτούρα μεσημεριανής σιέστας –αλλά και ποδοσφαίρου-, χορεύει flamenco, πίνει κρασί και τρώει tapas. Είναι η Ισπανία!

 

Τμήμα του αμπελώνα του ιστορικού Κτήματος Vega Sicilia

 

Και για να εστιάσουμε στο κρασί, αν και τα πιο γνωστά ερυθρά κρασιά της χώρας είναι αυτά της Rioja (Ριόχα) στην χώρα των Βάσκων στο Βορρά, εν τούτοις η μαζική παραγωγή και διανομή τους παραχωρεί τον ερυθρό θρόνο της Ισπανίας στην περιοχή Ribera del Duero (Ριμπέρα δελ Δουέρο) νοτιότερα, κοντά στο Valladolid. Ονόματα θρύλοι του παγκόσμιου οινικού στερεώματος όπως η Vega Sicilia και το Dominio de Pingus βρίσκονται στην Ribera del Duero και νοιώθω πολύ τυχερός καθώς τα επισκέφτηκα αμφότερα. Το κοντινό Valladolid (Βαγιαδολίδ), μια πόλη με χαλαρούς ρυθμούς και μακρά ιστορία, υπήρξε ιδανικό ορμητήριο για μια ακόμα απολαυστική οινική εξερεύνηση!

 

Το οινοποιείο Vega Sicilia στην καρδιά της Castilla y León βρίσκεται στην Βόρεια Ισπανία, περίπου στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Βαρκελώνη, τη Ρώμη και την Ορεστιάδα.

 

 

Φτάνοντας στο Κτήμα...

 

...έξω από το αρχοντικό της οικογένειας

 

VEGA SICILIA


Ο πήχης μπήκε από την αρχή πολύ ψηλά, αφού με το καλημέρα βρέθηκα να επισκέπτομαι το οινοποιείο Vega Sicilia, ίσως τον υψηλότερου κύρους παραγωγό της Ισπανίας με ιστορία από το 1864. Εδώ παράγονται τα θρυλικά Unico και Valbuena, ενώ σε άλλο οινοποιείο της περιοχής η Εταιρεία παράγει το εξαιρετικό Alion, αλλά και το Pintia στο γειτονικό Toro. Η ιστορία, ο μύθος αλλά και η ποιότητα των κρασιών αντανακλώνται άμεσα στις τιμές που η αγορά έχει αποφασίσει να πληρώνει για αυτά και μετρώνται σε εκατοντάδες ευρώ ανά φιάλη, τουλάχιστον για τα Unico και Valbuena 5ο. Το οινοποιείο από το 1982 ανήκει στην οικογένεια Álvarez, μέλος της Primum Familiae Vini (PFV) της ένωσης των γνωστότερων και σημαντικότερων οικογενειών παραγωγών κρασιού από την Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.

 

Η πρώτη βούλα δείχνει τον δρόμο Ν-122 που συνδέει την περιοχή με το Valladolid. Από αυτό το σημείο και ψηλότερα (αριστερά) προς τους λόφους βρίσκονται 150 εκτάρια (~1.500 στρέμματα) εδαφών με πέτρα και κιμωλία που προορίζονται για το Unico. Εκατέρωθεν του οινοποιείου (σημειώνεται με δύο βούλες) βρίσκονται 50 εκτάρια (~500 στρέμματα) που προορίζονται για το Alion, με εδάφη από ασβεστόλιθο και χαμηλότερα άμμο και προσχώσεις. Με τρεις βούλες σημειώνεται ο ποταμός Duero και με τέσσερις οι βελανιδιές και τα φελλόδεντρα που καλλιεργεί το οινοποιείο.

 

Τριανταπέντε λεπτά οδήγησης χρειάστηκαν από το κέντρο του Valladolid για να φτάσω στην πύλη του οινοποιείου. Μετά τις σχετικές διατυπώσεις πέρασα στο προαύλιο του εντυπωσιακού κτήματος. Εκεί με υποδέχθηκε ο manager του αμπελώνα και μου πρότεινε να ξεκινήσουμε μαζί μια βόλτα στους ιστορικούς και ιδιόκτητους γειτονικούς αμπελώνες. Η μέρα ήταν πολύ ζεστή, σχεδόν καλοκαιρινή, και με έκπληξη άκουσα να μου αναφέρει ότι πριν δύο μέρες η Ribera αλλά και άλλες περιοχές της Βορείου Ισπανίας (Rioja, Toro) αντιμετώπισαν σοβαρές ζημιές από παγετό. Μέσα σε λίγες ώρες η παραγωγή μειώθηκε κατά 30%. Εξάλλου το ηπειρωτικό κλίμα (μακριά από θαλάσσιες μάζες) που χαρακτηρίζει την περιοχή δημιουργεί συνθήκες έντονης ζέστης και κρύου με απότομες εναλλαγές.

 

 

Επίσκεψη στον αμπελώνα του Unico

 

Το Tinto Fino είναι αποκλειστικά φυτεμένο σε κύπελο

 

H Ribera del Douero δεν έχει θάλασσα, μόνο θάλασσα από αμπέλια

 

Επισκεφτήκαμε τον γεμάτο εδάφη από κιμωλία αμπελώνα του Unico στο υψηλότερο σημείο του λόφου και φτάσαμε μέχρι τα αμμώδη εδάφη του Alion χαμηλότερα. Συνεχίσαμε προς τον ονομαστό αλλά μικρό στην πραγματικότητα ποταμό Duero, αλλά και τις καλλιέργειες με τις βελανιδιές και τα φελλόδεντρα του οινοποιείου, σε κομμάτια γης που είναι λιγότερο κατάλληλα για καλλιέργεια αμπελώνα. Εξάλλου το οινοποιείο πιστεύει στην καθετοποιημένη διαχείριση και –αν πετύχει το πείραμα- θα παράγει στο μέλλον φελλούς τόσο για τα ίδια τα κρασιά του, όσο και για εμπόριο.

 

 

Μια από τις υπαίθριες σόμπες στον αμπελώνα του Unico

 

Δεξαμενές ζύμωσης στο εντυπωσιακό οινοποιείο

 

Το 2001 ήταν η χρονιά με την μεγαλύτερη καταστροφή λόγω παγετού, με συνέπεια να μην παραχθεί καθόλου Unico. Η Εταιρεία λοιπόν πριν οκτώ χρόνια εγκατέστησε στον αμπελώνα σόμπες που ξεκινούν να λειτουργούν αυτόματα, όταν ο αισθητήρας δείξει μια ορισμένη χαμηλή θερμοκρασία. Η ζέστη της σόμπας διοχετεύεται στα αμπέλια με τη βοήθεια του μεγάλου έλικα. Η μέθοδος αυτή είναι πολύ χρήσιμη σε οριακά χαμηλές θερμοκρασίες, αν και σε μεγάλους παγετώνες δεν μπορεί να αποτρέψει τις ζημιές.

 

Μετά από μια μεγάλη βόλτα με το αυτοκίνητο, επιστρέψαμε στο οινοποιείο όπου επισκεφτήκαμε όλες τις αίθουσες του νέου οινοποιείου, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2010 συμπέφτοντας με τους εορτασμούς των 150 χρόνων της Vega Sicilia.

 

 

Η είσοδος του ολοκαίνουριου οινοποιείου

 

Η αίθουσα δεξαμενών ζύμωσης του Valbuena 5ο. Το Unico δημιουργείται σε εντελώς ξεχωριστή αίθουσα, σε ξύλινους open-top οινοποιητές.

 

 

Ασανσέρ για τη μεταφορά κρασιού προς το κελάρι με τα βαρέλια -παραδόξως πάνω-, χωρίς καθόλου χρήση αντλιών

 

Ένα μικρό τμήμα του δαιδαλώδους κελαριού

 

 

Επικόλληση του sticker εισαγωγέα για την εξαγωγή στην Παραγουάη. Συνολικά τα κρασιά εξάγονται σε 108 χώρες.

 

Όλα τα κρασιά συσκευάζονται αποκλειστικά σε ξυλοκιβώτια

 

 

Σανίδες αμερικάνικης βελανιδιάς έτοιμες για επεξεργασία και βαρελοποίηση

 

Η Vega Sicilia παράγει 1.200 βαρέλια αμερικάνικης δρυός το χρόνο! Τα γαλλικά αντίθετα τα αγοράζουν έτοιμα (το ξύλο τους δεν είναι τόσο εύκολα επεξεργάσιμο)

 

 

Πριονοκορδέλα που κόβει τις σανίδες

 

Μπαίνουν στα βαρέλια τα πρώτα τσέρκια και η φωτιά στη μέση ζεσταίνει το ξύλο και το κάνει εύκαμπτο ώστε να κλείσει και από την άλλη πλευρά


Μετά από μια εντυπωσιακή ξενάγηση, καταλήξαμε στο αρχοντικό της οικογένειας, όπου πραγματοποιήθηκε η γευστική δοκιμή τριών κρασιών.

 

Pintia 2012 (100% Tinta de Toro*) – Ξεκινάμε τη δοκιμή με το πιο οικονομικό Pintia, που παράγεται από το 1997 σε ξεχωριστό οινοποιείο στη γειτονική ζώνη Toro. Αρωματικά πολύ συμπυκνωμένη, ‘νεοκοσμίτικη’ μύτη με μαύρο φρούτο, μαύρο κεράσι, γλυκόριζα, φρούτα του δάσους, μαύρα μούρα, βύσσινα, λίγο δαμάσκηνο, ορυκτές νότες, βανίλια, φουντούκια και σοκολάτα γάλακτος. Μέτρια οξύτητα, υψηλές αλλά γλυκιές και ώριμες τανίνες. Υψηλό αλκοόλ (14,2%), γεμάτο σώμα, μακρά επίγευση. Έμφαση στο φρούτο και τη δύναμη, παρά στη φινέτσα που έχουν τα κρασιά της Ribera del Duero. Το κρασί καλλιεργείται σε 100 εκτάρια (~1.000 στρέμματα) όπου επικρατούν δύο ειδών εδάφη: χαλαζιακά και αμμώδη, περίπου ίσης αναλογίας. Στα αμμώδη εδάφη τα αμπέλια είναι 70-100 ετών και δεν έχουν προσβληθεί από φυλλοξήρα.


Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 35-50 // Ετήσια παραγωγή 250.000 φιαλών.

 

*κλώνος του Tempranillo

 

 

Είμαστε έτοιμοι για τη δοκιμή!

 

Ιδού η κατάληξη μιας αξέχαστης ξενάγησης

 

Δοκιμάζοντας τρία εξαιρετικά κρασιά του Κτήματος: Pintia 2012 (Toro), Alion 2013 και Valbuena 5ο 2012 (Ribera del Douero)


Alion 2013 (100% Tinto Fino**) – Περνάμε στα κρασιά της Ribera del Duero και στο Alion, από το ομώνυμο οινοποιείο που έστησε η οικογένεια το 1991 κοντά στο κτήμα της Vega Sicilia. Η πρώτη ύλη προέρχεται κατά 70% από ιδιόκτητους αμπελώνες και κατά 30% αγοράζεται. Πολύ πιο φίνα και θηλυκή μύτη με αρώματα που θυμίζουν κόκκινα και μαύρα κεράσια, μούρα, μαύρα φραγκοστάφυλα, βιολέτες αλλά και ορυκτότητα, ξύσμα μολυβιού, δέρμα, cigar box και ελάχιστες διακριτικές νότες βαρελιού. Μια πραγματική αιθέρια δύναμη! Υψηλή οξύτητα στο στόμα, υψηλές αλλά λεπτόκοκκες τανίνες, υψηλό αλκοόλ (14%) και γεμάτο στόμα. Στο στόμα το κρασί βρυχάται! Το κρασί αυτό είναι ακόμα βρέφος αλλά ήδη παραδίδει μαθήματα φινέτσας, ευγένειας και ισορροπίας.

 

Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 50-70 // Ετήσια παραγωγή 200.000 φιαλών.

 

**έτσι ονομάζεται το Tempranillo στην Castilla y León

 

 

Συλλογή με φιάλες Unico από την δεκαετία του 1960

 

Το όμορφο σαλόνι του αρχοντικού


Valbuena 5ο 2012 (100% Tinto Fino) – Για το 2012 λείπει το Merlot που μειοψηφικά συμπλήρωνε το χαρμάνι, οπότε έχουμε ένα ποικιλιακό Tempranillo από 100% ιδιόκτητα σταφύλια. Το κόκκινο φρούτο συνυπάρχει με αρώματα από Μεσογειακά βότανα, αποξηραμένα φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα), καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και φρούτα σε αλκοόλ, μαζί με νότες από βαρέλι και καπνό. Εντυπωσιακή και πολύπλοκη μύτη. Το στόμα είναι το καλύτερο όλων, με πολύ πιο στρογγυλή και ευγενική παλέτα, εξαιρετική ισορροπία και υποδειγματική ενσωμάτωση μεταξύ φρούτου, οξύτητας, τανινών και αλκοόλ (14%). Μεταξένιες, απαλές τανίνες και μεγαλύτερη ένταση φρούτου στο στόμα.


Τιμή λιανικής κατά προσέγγιση: € 100-130 // Ετήσια παραγωγή 180.000 φιαλών.


Δυστυχώς δεν δοκιμάστηκε το Unico το οποίο έχει τιμή λιανικής κατά προσέγγιση € 300-400 και η ετήσια παραγωγή φτάνει τις 80.000 φιάλες. Επίσης αυστηρά σε συλλέκτες διατίθεται και ένα λίαν σπάνιο κρασί, το Vega Sicilia Unico Reserva Especial, χαρμάνι από Unico διαφορετικών εσοδειών, παλαιωμένο για τουλάχιστον μια δεκαετία.

 

Λίγο πριν την αναχώρηση από τις εγκαταστάσεις του ιστορικού παραγωγού


Η εμπειρία στη Vega Sicilia ήταν μια μοναδική οινική στιγμή που κάθε οινόφιλος αξίζει να ζήσει. Ελπίζω να βρίσκω συχνότερα στο ποτήρι μου τα αριστουργήματα της ιστορικής ισπανικής οινοποιίας και ακόμα συχνότερα να έχω λόγους να τα απολαμβάνω!

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments