ΚΤΗΜΑ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ | Νάουσα
αναρτήθηκε στις 25/04/2016

Είναι γνωστή στους περισσότερους οινόφιλους στην Ελλάδα η μαγική τετράδα της νέας γενιάς οινοποιών της Νάουσας: Δαλαμάρας, Διαμαντάκος, Θυμιόπουλος και Μαρκοβίτης. Η ομαδοποίηση αυτή δεν έγινε μόνο επειδή και στις τέσσερις περιπτώσεις οι πρωταγωνιστές είναι νέοι άνθρωποι –λίγο ή περισσότερο άνω των 30-, αλλά επειδή και οι τέσσερις με βοήθεια το επιστημονικό τους υπόβαθρο αλλά και την βαθιά αντίληψη της παράδοσης της Νάουσας έχουν επαναπροσδιορίσει με τα κρασιά τους τον οινικό πλούτο της ιστορικής περιοχής και παρουσιάζουν ένα συνεργειακό μοντέλο ανάπτυξης σπάνιο και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα. Εμείς αυτή τη φορά επιλέγουμε να επισκεφτούμε το Κτήμα Διαμαντάκου στη θέση Μαντέμι, μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο της Νάουσας.

 

 

Τα δύο κρασιά του Κτήματος Διαμαντάκου: Πρεκνάδι και Νάουσα

 

Τμήμα του αμπελώνα των 40 στρεμμάτων

 

Περνώντας την είσοδο του Κτήματος Διαμαντάκου


Εκείνη την ημέρα τόσο η λιακάδα όσο και η όμορφη μεσημεριανή εκδήλωση που είχε διοργανωθεί με μουσικές tango πλημύριζαν τις αίθουσες του οινοποιείου Διαμαντάκου με μια όμορφη κοσμοπολίτικη αύρα. Τα δε κρασιά ήταν πραγματικά κομψότατα και δικαιολογούσαν απόλυτα την καταξίωση που έχει ο παραγωγός στις συνειδήσεις των οινοφίλων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Το Κτήμα Διαμαντάκου απέχει δέκα μόλις λεπτά από το κέντρο της Νάουσας και βρίσκεται στους πρόποδες του Βερμίου


Στο Κτήμα Διαμαντάκου το έδαφος αποτελείται από μια διαπεραστική, αρκετά μαλακή σκούρα καφέ πέτρα η οποία ονομάζεται ‘Μαντέμι’. Το έδαφος αυτό –που δίνει και το όνομα στην περιοχή- επιτρέπει στις ρίζες των αμπελιών να κατευθύνονται εύκολα προς τα κάτω, ψάχνοντας βαθύτερα για τροφή και υγρασία και χαρίζοντας στα σταφύλια, και αργότερα στο κρασί, χαρακτήρα και βάθος. Εξάλλου, αυτό που διαφοροποιεί τα κρασιά της Νάουσας μεταξύ τους είναι τα διαφορετικά εδάφη στα οποία είναι φυτεμένα τα αμπέλια του κάθε παραγωγού. Αυτός είναι και ο πιθανότερος λόγος που εξηγεί γιατί πολλοί χαρακτηρίζουν τη Νάουσα ως ‘Βουργουνδία της Ελλάδας’.

 

Ιδιοκτήτης και υπεύθυνος του Κτήματος Διαμαντάκου είναι ο οινολόγος Γιώργος Διαμαντάκος ο οποίος ανήκει στην τρίτη γενιά του οινοποιείου με την πρώτη φύτευση αμπελώνα από τον παππού του. Παρών στην προσπάθεια είναι φυσικά και ο πατέρας του Γιώργου ο οποίος συνδράμει σημαντικά με την εμπειρία και τις γνώσεις του. Το ρυθμό του Κτήματος όμως τον δίνει ο Γιώργος ο οποίος έχει καθορίσει τα χαρακτηριστικά της δουλειάς τους: τάση για χρήση όλο και μεγαλύτερων βαρελιών (500 λίτρων), προέλευση δρυός γαλλική και αμερικάνικη, μέσος όρος ηλικίας τους τα δυόμιση χρόνια, ελεγχόμενες στρεμματικές αποδόσεις, έμφαση στο φρούτο και τον αρωματικό χαρακτήρα της ποικιλίας με την πολύ καλή τανική δομή η οποία χαρακτηρίζει το Ξινόμαυρο.

 

 

Με τον Γιώργο Διαμαντάκο

 

Μεζέδες, κρασί και χαμόγελα στο οινοποιείο

 

 

Η δουλειά του Κτήματος, έτοιμη για αποστολή

 

Το κομμάτι του αμπελώνα στην πίσω πλευρά του Οινοποιείου


Μετά από τη βόλτα στον αμπελώνα των 40 στρεμμάτων επιστρέφουμε στο οινοποιείο, που είναι χτισμένο ακριβώς στο κέντρο του αμπελώνα. Επισκεπτόμαστε το κελάρι με τα βαρέλια, την αίθουσα οινοποίησης και το αποστακτήριο. Συζητώντας με το Γιώργο μαθαίνουμε ότι το 2015 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τη Νάουσα, με πολύ υγιές σταφύλι και καλές προοπτικές. Το αναφέρουμε γιατί η παραγωγή κρασιού δεν είναι ποτέ εγγυημένη, η φύση είναι σοφή αλλά κάποιες φορές σκληρή: το 2014 δεν πήραν καθόλου σταφύλια στο Κτήμα Διαμαντάκου, καθώς το δίωρο χαλάζι πριν τον τρύγο κατέστρεψε ολόκληρη την παραγωγή.


Τελικά καταλήγουμε στην κύρια αίθουσα όπου δοκιμάζουμε τρία κρασιά: το λευκό Πρεκνάδι και την ερυθρή Νάουσα σε δύο χρονιές. Μοιράζομαι μαζί σας τις σημειώσεις μου:

 

  • Πρεκνάδι 2014 (100% Πρεκνάδι) – Ξεχασμένη λευκή ποικιλία της Νάουσας η οποία φυτεύτηκε από την οικογένεια Διαμαντάκου πριν δέκα χρόνια σε έκταση δέκα στρεμμάτων. Το αποτέλεσμα είναι ένα όμορφο λευκό κρασί με αρώματα από πυρηνόκαρπα φρούτα (κυρίως ροδάκινο), λίγο τροπικά (πεπόνι, mango), ορυκτότητα και λιπαρότητα (lees). Στόμα με μέτρια οξύτητα, μέτριο αλκοόλ και σώμα, πιο ουδέτερο στο στόμα, ιδανικό δηλαδή για φαγητό και μέτρια+ επίγευση.

  • Διαμαντάκος Νάουσα 2012 (100% Ξινόμαυρο) – Μια πολύ όμορφη Νάουσα από τα 30 στρέμματα Ξινόμαυρου της οικογένειας και κλήματα ηλικίας 25-30 χρόνων. Κερασένια αρώματα, άνθη, μπαχαρικά, λίγο καπνός, μέτριο αλκοόλ, γλυκά κόκκινα φρούτα και βύσσινο. Υψηλή οξύτητα, μέτριες+ τανίνες, αρκετά γλυκιές (για Ξινόμαυρο) και εξαιρετική συνολικά ισορροπία.

  • Διαμαντάκος Νάουσα 2011 (100% Ξινόμαυρο) – Στη μύτη αποξηραμένα κόκκινα φρούτα, δαμάσκηνα, νότες πελτέ τομάτας, κεράσια, βατόμουρα και νότες μανιταριών. Υποδειγματική η χρήση του βαρελιού, βελτιώνει τη δομή του κρασιού χωρίς να δηλώνει την παρουσία του. Ισορροπημένο στόμα με τη γλύκα του φρούτου να υποστηρίζει υποδειγματικά τις υψηλές τανίνες και την οξύτητα. Νότες καφέ στο τελείωμα και μακρά επίγευση. Ένα εξαιρετικό κρασί ευρωπαϊκού στυλ που πάει τη Νάουσα μπροστά.
 

Γιώργος Διαμαντάκος και Περού

 

Η Νάουσα και τα κρασιά της δεν σταματάνε ποτέ να μας εκπλήσσουν. Αξίζουν συγχαρητήρια στο Γιώργο και την οικογένεια Διαμαντάκου. Τους ευχόμαστε να συνεχίσουν πάντα να κυνηγούν τις πιο ψηλές οινικές κορυφές και να συντελούν στον οινικό μύθο της Νάουσας!

 

“Ένα βιολί, ένα ακορντεόν και το Ξινόμαυρο”. Ένα μουσικό ταξίδι με τους “Nuit del’art” από τη Γαλλία της Édith Piaf και την Αργεντινή του Astor Piazzolla στην Ελλάδα του Μάνου Χατζιδάκι. Χορός μπροστά από το καζάνι του τσίπουρου, που παίρνει φωτιά (κυριολεκτικά!) κάθε χρόνο, μετά τον τρύγο.

 

Φωτογραφίες: Σταυρούλα Μαριάμου

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments