ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ | Αμύνταιο & Νάουσα
αναρτήθηκε στις 04/04/2016

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη με δύο οινοποιεία στη Δυτική Μακεδονία, οινική κουλτούρα δεκαετιών, τεχνολογίες αιχμής, μοναδική δουλειά στο αμπέλι, καινοτόμο marketing και πολυάριθμο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί αναμφίβολα ένα καθαρόαιμο άλογο στην κούρσα του ελληνικού κρασιού. Το Κτήμα ιδρύθηκε το 1997 όταν ο Γιάννης Μπουτάρης, σημερινός Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να αυτονομηθεί της ιστορικής οικογενειακής Εταιρείας «Μπουτάρης Οινοποιητική» της οποίας την τύχη ανέλαβε αποκλειστικά ο αδελφός του Κωνσταντίνος. Ο Γιάννης Μπουτάρης, κατά κόσμο «Κυρ-Γιάννης» κράτησε τον μαγευτικό αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας στη ζώνη της Νάουσας χτίζοντας εντός του Κτήματος το νέο οινοποιείο, ενώ επέκτεινε την παραγωγή του και στην φέρουσα εξαιρετικές οινικές προοπτικές ζώνη του Αμυνταίου. Εμείς, θέλοντας να έχουμε συνολική εικόνα της δουλειάς του Κτήματος επισκεφθήκαμε και τα δύο οινοποιεία σε Αμύνταιο και Νάουσα (Γιαννακοχώρι), με επισκέψεις στα αντίστοιχα κοντινά αμπελοτόπια.

 

Κρασιά του Κτήματος Κυρ-Γιάννη από το οινοποιείο στο Αμύνταιο Φλωρίνης.

 

Επισκεφτήκαμε τα δύο Οινοποιεία του Κτήματος Κυρ-Γιάννη. Πρώτα στο Αμύνταιο (Άγιος Παντελεήμονας Φλωρίνης) στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας και δύο μέρες αργότερα στο οινοποιείο της Νάουσας, στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας.


ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ, ΑΜΥΝΤΑΙΟ | Τρίτη 8 Δεκεμβρίου


Ξυπνάμε στο γραφικό Νυμφαίο και ξεκινάμε! Από τον Αετό μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα η διαδρομή είναι πεδινή. Η περιοχή είναι πασίγνωστη για τα ορυχεία λιγνίτη που εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ παράγοντας ρεύμα για ολόκληρη την Ελλάδα στο εργοστάσιο της Πτολεμαΐδας. Με την ευκαιρία αναφέρουμε ότι η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση σε παραγωγή λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την έκτη θέση παγκοσμίως. Από το Αμύνταιο και μετά όμως το σκηνικό αλλάζει! Αμπέλια, ακακίες, λίμνες και πουλιά συνθέτουν ένα γαλήνιο, ηπειρωτικό σκηνικό σε υψόμετρο 650 μέτρων. Η περιοχή του Αμυνταίου, μια από τις κορυφαίες οινικές ΠΟΠ ζώνες της Ελλάδας, φημίζεται για το Ξινόμαυρο το οποίο εδώ είναι πιο λεπτό και ελαφρύ από αυτό της Νάουσας. Ιδανικές όμως είναι οι συνθήκες και για παραγωγή λευκών, ροζέ και εξαιρετικών αφρωδών κρασιών.

 

 

Πρατήριο κρασιών Κυρ-Γιάννη στο γραφικό, πετρόχτιστο Νυμφαίο

 

Μυθικό τοπίο, στο δρόμο για τον Άγιο Παντελεήμονα


Έτσι βρισκόμαστε τελικά στον Άγιο Παντελεήμονα Φλωρίνης, το πιο σημαντικό οινικό χωριό της ζώνης ΠΟΠ Αμύνταιο. Το οινοποιείο Αμυνταίου της Κυρ-Γιάννη βρίσκεται κοντά στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας, στη σκιά των βουνών Βίτσι και Καϊμακτσαλάν (ή Βόρρας, το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας). Το οινοποιείο αυτό αγοράστηκε το 1996 και πολύ έξυπνα χαρίζει το όνομα στη βασική σειρά κρασιών του οινοποιείου: Παράγκα. Φτάνοντας, γνωριζόμαστε με το νεαρό οινολόγο Βασίλη Μυλωνά ο οποίος αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στο οινοποιείο αλλά και στους αμπελώνες Ντρούμο και Σαμαρόπετρα.

 

 

Η θέα προς τη Λίμνη Βεγορίτιδα, από το Οινοποιείο του Αμυνταίου

 

Ξενάγηση στο χώρο παραγωγής


Στο Αμύνταιο η Κυρ-Γιάννη παράγει 900.000 φιάλες κρασιού το χρόνο, δηλαδή περίπου το 75% της συνολικής παραγωγής του. Πρόκειται για πιο εμπορικά κρασιά γρήγορης κατανάλωσης, αντίθετα με το Γιαννακοχώρι όπου οινοποιούνται οι reserve ετικέτες του Κτήματος. Στο Αμύνταιο παράγονται αποκλειστικά τα λευκά, αφρώδη και ροζέ τους –η περιοχή είναι ιδανική για αυτά λόγω ψυχρότερου κλίματος- αλλά και δύο από τα συνολικά επτά κόκκινα κρασιά του παραγωγού. Ολόκληρη η ζώνη περικλείεται από τέσσερις λίμνες: Βεγορίτιδα, Πετρών, Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα και χαρίζουν το όνομα στο ομώνυμο λευκό κρασί.

 

 

Τετρακίνητες περιπέτειες στη Σαμαρόπετρα

  Σμήνη πουλιών, συχνό και πανέμορφο θέαμα των λιμνών


Μετά από μια σύντομη βόλτα στο οινοποιείο, ο Βασίλης μας οδήγησε στο αμπέλι 40 στρεμμάτων με το όνομα ‘Ντρούμο’. Πρόκειται για ένα αμπέλι με 100% Sauvignon Blanc φυτεμένο το 1989, κάτι που το καθιστά το πιο παλιό Sauvignon στην περιοχή. Η φύτευση του Sauvignon και γενικά των λευκών ποικιλιών στο Αμύνταιο εμπνεύστηκε πρώτα από το Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος πρώτος πίστεψε στην καλή απόδοση των λευκών σταφυλιών σε μια κρύα περιοχή καθώς το ερυθρό Ξινόμαυρο δεν ωρίμαζε πάντα ιδανικά. Η παραγωγή του Ντρούμο αποτελούσε για χρόνια το καλύτερο συστατικό της λευκής Σαμαρόπετρας, ενώ σήμερα οινοποιείται και κυκλοφορεί ξεχωριστά. Αμέσως μετά επισκεφτήκαμε και τον πιο ψηλό ίσως αμπελώνα της περιοχής (700 μέτρα), την πασίγνωστη ‘Σαμαρόπετρα’ η οποία είναι φυτεμένη με Gewurztraminer, Sauvignon Blanc, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτη και πειραματικό Ξινόμαυρο (διάφορα υποκείμενα με πυκνή φύτευση). Εδώ τα μητρικά εδάφη είναι φτωχά, ασβεστολιθικά στους λόφους, ενώ στον κάμπο είναι επίσης φτωχά αλλά κυρίως αμμώδη, αλλουβιακά, με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και στις δύο περιπτώσεις.

 

Μέρος της πανέμορφης Σαμαρόπετρας, το αμπέλι των λευκών σταφυλιών!

 

 

Επίσκεψη στον αμπελώνα Ντρούμο, με Sauvignon Blanc φυτεμένο το 1989

 

Στην κορυφή της Σαμαρόπετρας, με το χαμηλότερο Όρος Βίτσι στο βάθος


Ευχαριστούμε το Βασίλη, καθώς η επίσκεψη στον αμπελώνα ενός παραγωγού δίνει πάντα στον οινόφιλο μια διαφορετική, βαθύτερη οπτική όταν δοκιμάζει τα κρασιά του... τα οποία θα δοκιμαστούν μεθαύριο στο Γιαννακοχώρι!


ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ, ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙ ΝΑΟΥΣΑΣ | Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου


Δυο μέρες μετά βρισκόμαστε στην πολυαγαπημένη μας Νάουσα! Είναι πάντα όμορφα να επιστρέφουμε εδώ, αυτή τη φορά με αφορμή την εκδήλωση ‘Νάουσα, Πόλη του Οίνου’. Έχουμε τη χαρά να μας ξεναγήσει η Χαρούλα Βασιλειάδου και ο οινολόγος Αντώνης Κιοσέογλου, τους οποίους ευχαριστούμε πολύ.

 

 

Φτάνοντας στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας

 

Λήψη από την είσοδο του οινοποιείου

 

 

Ο εντυπωσιακός, μαγευτικός αμπελώνας φτάνει μέχρι το δάσος

 

Στο παλιό κελάρι με τα βαρέλια, ενώ οι εργασίες για το νέο κελάρι ήταν σε εξέλιξη


Στο μπαλκόνι του οινοποιείου, σε ένα υψόμετρο 280 μέτρων, απολαμβάνει κανείς την πανέμορφη θέα προς τη Νότια και Ανατολική πλευρά του αμπελώνα. Ο Χαρούλα μας ενημερώνει: Τα πρώτα αμπέλια και η αποθήκη αγοράστηκαν από την Εταιρεία «Μπουτάρης» στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με έδρα στη Στενήμαχο Ναούσης. Αρχικά ο αμπελώνας φυτεύτηκε με Ξινόμαυρο, ενώ τη δεκαετία του 1980 ξεκίνησαν να καλλιεργούνται τα Syrah και Merlot. Σήμερα το Κτήμα αποτελείται από 500 στρέμματα αμπελώνων και 45 αμπελοτεμάχια τα οποία οινοποιούνται ξεχωριστά. Ποικιλιακά το 50% είναι Ξινόμαυρο, το 25% Merlot, το 15% Syrah και το υπόλοιπο 10% αποτελείται από Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec, Negro Amaro και Μαυροδάφνη. Τα σταφύλια μένουν 24 ώρες στο ψυγείο μόλις κοπούν και συντηρούνται στους 4 βαθμούς κελσίου ώστε να διαφυλαχτούν τα αρώματα του σταφυλιού από τη ζέστη. Κατά την οινοποίηση υπάρχουν δύο ταινίες διαλογής: μία για τα τσαμπιά και μια δεύτερη για τις ρώγες. Ο παραγωγός εδώ παίρνει μόνο τον πρόρωγο και κάποιες φορές την πρώτη πίεση, όταν το σταφύλι είναι εξαιρετικό.

 

Ο Πύργος που αποτελεί το έμβλημα του οινοποιείου δίπλα στην υπεραιωνόβια βελανιδιά

Οι εργασίες για το νέο κελάρι εκείνες τις μέρες ήταν ακόμα σε εξέλιξη, άρα τις φωτογραφίες από αυτό θα σας τις χρωστάω. Πάντως το οινοποιείο έχει περίπου 850 δρύινα βαρέλια (70% γαλλικά και 30% αμερικάνικα) με τα περισσότερα να είναι barriques. Εμείς καταλήξαμε στην αίθουσα με την -πασίγνωστη πλέον- συλλογή κιτς αντικειμένων του Γιάννη Μπουτάρη σε μια πολύ όμορφη γευστική δοκιμή των κρασιών του Αμυνταίου και της Νάουσας παρέα με τον οινολόγο Αντώνη Κιοσέογλου. Ας σημειώσουμε ότι για τα περισσότερα κρασιά οι σοδειές έχουν πλέον αλλάξει και στο εμπόριο σήμερα κυκλοφορούν οι νέες σοδειές και όχι αυτές που περιγράφω παρακάτω.


ΚΡΑΣΙΑ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ


Στο οινοποιείο του Αμυνταίου παράγονται τα εξής κρασιά:

 

 • Αφρώδη | Ακακίες sparkling (ροζέ) και Παράγκα sparkling (λευκή)
 • Λευκά | Παράγκα, Σαμαρόπετρα, Τέσσερις Λίμνες, Ντρούμο και Πάλπο
 • Ροζέ | Ακακίες
 • Ερυθρά | Παράγκα ερυθρή και Καλή Ρίζα

 

Τα αφρώδη κρασιά του Κτήματος στοχεύουν να εξυπηρετήσουν περισσότερο εμπορικούς στόχους με τη γευστική ευκολία των υπολειπομένων σακχάρων αλλά και την ταγή σε πρωτογενή και εύκολα αρωματικά προφίλ. Σχετικά με τη δοκιμή των λευκών, δυστυχώς έλλειπαν τα single vineyard Ντρούμο (Sauvignon Blanc) και Πάλπο (Chardonnay βαρέλι) και έτσι ξεχωρίζω τις Τέσσερις Λίμνες τις οποίες περιγράφω παρακάτω, μαζί με το ροζέ και τα δύο κόκκινα κρασιά του Αμυνταίου:

 

 • Τέσσερις Λίμνες 2014 (60% Chardonnay, 40% Gewürztraminer) – Ένα πολύ όμορφο χαρμάνι στο οποίο το Chardonnay πρωταγωνιστεί γευστικά, καθώς το εκρηκτικό, μπαχαρένιο Gewürztraminer δεν ήταν αρκούντως εκφραστικό την δύσκολη χρονιά του 2014. Πυρηνόκαρπα φρούτα, ξηροί καρποί, νότες βαρελιού, λίγα πικάντικα στοιχεία από το Gewürztraminer με νότες από λίτσι και άνθη. Έντονο στόμα, υψηλή οξύτητα που ισορροπεί λόγω γεμάτου σώματος, μέτριο (+) αλκοόλ (13,5%) και μακρά επίγευση. Το μισό Chardonnay (δηλαδή το 30% του κρασιού) έχει ζυμώσει και ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια 225 και 300 λίτρων, 80% εκ των οποίων καινούρια και 90% εκ των οποίων γαλλικά. Ετήσια παραγωγή 60.000 φιαλών.

 • Ακακίες Ροζέ 2014 (100% Ξινόμαυρο) – Έντονα αρωματικό με framboise, κόκκινο σταφύλι, φράουλες, κεράσια, candies. Στο στόμα μέτρια οξύτητα, βύσσινο και γλυκό κόκκινο φρούτο, λίγο μαγειρεμένο. Όμορφα τονισμένη οξύτητα, μέτριο αλκοόλ (12%) και μέτριο σώμα. Ετήσια παραγωγή 120.000 φιαλών. Το υπέροχο όνομα του κρασιού δόθηκε από τις ακακίες που συναντά κανείς σε όλο το δρόμο από το Αμύνταιο έως τον Άγιο Παντελεήμονα.

 • Παράγκα ερυθρή 2013 (Syrah, Merlot, Ξινόμαυρο) – Ερυθρή οινοποίηση δεξαμενής με ώριμο κόκκινο φρούτο, γλυκά μπαχαρικά και κανέλλα. Το Syrah το καθιστά σαρκώδες, με μαύρα μούρα και δαμάσκηνα. Μέτρια (+) οξύτητα, μέτριες τανίνες. Εισαγωγικό κρασί ευρείας κατανάλωσης αλλά πολύ καλό, μαλακό, εύκολο, ευχάριστο. Ετήσια παραγωγή 200.000 φιαλών.

 • Καλή Ρίζα 2013 (100% Ξινόμαυρο) – Ένα κορυφαίο κρασί από παλιά κλήματα –κύπελλα 60+ χρόνων- του Αμυνταίου με διαλογή σταφυλιών στο αμπέλι. Τέλεια αρωματικό και φίνο με μια απίστευτη μύτη από ξινά κόκκινα φρούτα, άνθη, βιολέτες, blossom, φράουλες, κόκκινα κεράσια και χωρίς το γνώριμο άρωμα του πελτέ τομάτας που περιμένει κανείς από ένα μέσο Ξινόμαυρο. Υψηλή οξύτητα, μέτριες (+) τανίνες, λεπτός χαρακτήρας, μέτριο (+) σώμα.
 

Επί τω έργω!

 

Δοκιμή των κρασιών του Κτήματος Κυρ-Γιάννη

 

Η Καλή Ρίζα είναι ένα ντελικάτο κρασί φαγητού με εξαιρετική ισορροπία –λόγω παλαιών κλημάτων- και αυθεντικό χαρακτήρα. Στην οινοποίηση χρησιμοποιήθηκαν μόνο παλιά γαλλικά βαρέλια 2-3 χρήσεων. Ετήσια παραγωγή μόλις 6.000 φιαλών. Κατά τη γνώμη μου το κορυφαίο κρασί του Αμυνταίου (ανεξαρτήτως χρώματος) εξ όσων φυσικά δοκίμασα.

 

ΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΧΩΡΙΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ

 

 

Ο Πύργος ονομάζεται ‘Κούλα’ από το τούρκικο ‘Κουλέ’ που θα πει φρούριο / φυλάκιο. Εδώ έμενε ένας Τούρκος πασάς επί τουρκοκρατίας.

 

Οι δύο ελιές καταμεσής του αμπελώνα, που δίνουν το όνομά τους στο ομώνυμο κρασί


Εδώ παράγονται πέντε ερυθρά κρασιά σε σύνολο 300.000 φιαλών, δηλαδή το 25% της συνολικής παραγωγής των δύο οινοποιείων. Τα δοκιμάσαμε όλα εκτός από την ‘Μπλε Αλεπού’ και παρακάτω βρίσκετε σημειώσεις για τα τρία αγαπημένα μου:

 

 • Κτήμα Κυρ-Γιάννη 2012 (60% Merlot, 40% Ξινόμαυρο) – Αυτό είναι το πρώην ‘Γιαννακοχώρι’. Εντυπωσιακή μύτη από δαμάσκηνα, μαύρα μούρα, νότες από βιολέτες και φύλλα ευκαλύπτου. Σαρκώδες στόμα, υψηλή οξύτητα, υψηλές τανίνες που θέλουν χρόνο και υψηλό αλκοόλ (14,5%). Ένα κρασί πυκνό, έντονο αλλά καθόλου κουραστικό. Υπολογίζω ότι μπορεί να παλαιώσει όμορφα για τουλάχιστον 10 χρόνια. Ωρίμασε για 18 μήνες σε 80% γαλλικά και 20% αμερικάνικα δρύινα βαρέλια κατά 30% καινούρια. Η μοναδική του ποιότητα, η ελκυστική τιμή και η διαθεσιμότητά του το καθιστούν ιδανικό για όσους τους ενδιαφέρουν οι ‘έξυπνες’ οινικές αγορές σε διεθνές επίπεδο. Ετήσια παραγωγή 80.000 φιαλών.

 • Ράμνιστα Νάουσα 2011 (100% Ξινόμαυρο) – Η μοναδική ΠΟΠ Νάουσα του οινοποιείου προέρχεται από διάφορα αμπελοτεμάχια του Κτήματος και κλήματα ηλικίας 20-30 ετών. Η οινοποίηση έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια με χρήση 5τονων δεξαμενών και pigeage με έμβολο αλλά και χρήση μεγαλύτερων βαρελιών, κινήσεις που φυσικά χαιρετίζουμε. Ένα κρασί blockbuster, αρκετά πυκνό -για Ξινόμαυρο τουλάχιστον- με κόκκινα φρούτα, μούρα, φραγκοστάφυλο, άνθη, ξύλο, μπαχαρικά, καπνό και σοκολάτα υγείας. Στόμα με υψηλή οξύτητα, υψηλές, ώριμες τανίνες, μέτριο (+) αλκοόλ, γεμάτο σώμα, μέτρια (+) επίγευση. Όπως μας είπε και ο Αντώνης: «Το Ξινόμαυρο το μόνο που χρειάζεται είναι καλές χρονιές. Όλα τα άλλα τα κάνει μόνο του»! Ένα λιγότερο τυπικό αλλά εξαιρετικό Ξινόμαυρο, κάπου στη μέση του χώρου ανάμεσα στο μοντέρνο και το ρουστίκ στυλ. Ετήσια παραγωγή 40.000 φιαλών.

 • Διάπορος 2012 (87% Ξινόμαυρο, 13% Syrah) – Το αμπελοτεμάχιο #5 έκτασης 15 στρεμμάτων πάνω από τη λίμνη του Κτήματος, έδινε για πολλά χρόνια τυφλών δοκιμών τα καλύτερα αποτελέσματα Ξινόμαυρου. Έτσι απομονώθηκε, συμπληρώθηκε με ελάχιστο Syrah και αποτέλεσε τη ναυαρχίδα του Κτήματος. Διάπορος ονομάζεται ένα νησί στη Χαλκιδική που άρεσε πολύ στη μητέρα του Στέλιου και δάνεισε το όνομά του στο κρασί αυτό περισσότερο με μια φιλοσοφική διάθεση, σαν κατάσταση του ‘να είσαι εκεί’. Πολυσύνθετη μύτη με μαύρα μούρα, ευκάλυπτο, μπαχαρικά, δαμάσκηνα, καπνό, σοκολάτα, άνθη και βιολέτες. Πολύ πυκνό στόμα με υψηλή οξύτητα, έντονες τανίνες, γεμάτο σώμα, υψηλό αλκοόλ (14,5%) και μακρά επίγευση. Προτείνεται παλαίωση 10-15 χρόνων! Ετήσια παραγωγή 9.000 φιαλών.
 

Διάπορος και Ράμνιστα από το Γιαννακοχώρι, Καλή Ρίζα από το Αμύνταιο. Το Ξινόμαυρο κυριαρχεί σε κάθε περίπτωση.

 

Ο οινολόγος Αντώνης Κιοσέογλου μας έλυσε κάθε απορία σχετικά με τα κρασιά που δοκιμάσαμε

 

 

Το wine bar Kir-Yianni στις αναχωρήσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Ελ. Βενιζέλος"

 

Η στολή τσολιά του Γιάννη Μπουτάρη. Στο πέτο η κονκάρδα από το προεκλογικό σλόγκαν "Γουστάρεις; Μπουτάρης!"

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κτήμα Κυρ-Γιάννη αποτελεί πρότυπο για τον ελληνικό οινικό χώρο. Ένα Κτήμα που ακροβατεί με θαυμαστό τρόπο ανάμεσα στην ουσία και τον εντυπωσιασμό, το κλασικό και το μοντέρνο, το marketing και την αυθεντικότητα. Στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη οι Έλληνες χρωστάμε πολλά. Το τελευταίο όμως κέρδος του ελληνικού κρασιού από την οικογένεια Μπουτάρη είναι η επιμονή του Διευθύνοντα Συμβούλου του Κτήματος, Στέλιου Μπουτάρη στη χρήση της λέξης ‘KTIMA’ και στις εξαγωγές, αντί του Domaine, Estate και Chateau. Την αλλαγή αυτή μόνο ένας ιστορικός και καινοτόμος παραγωγός σαν το Κτήμα Κυρ-Γιάννη έχει την ικανότητα πρώτα να καταλάβει και ύστερα να επιβάλλει με τον εναγκαλισμό της πρακτικής. Ο υπόλοιπος κλάδος θα ακολουθήσει, δίχως αμφιβολία. Εξάλλου… ο Μπουτάρης ξέρει!

 

Φωτογραφίες: Σταυρούλα Μαριάμου

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments