ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΣΙΑΚΚΑ | Κρασοχώρια Λεμεσού, Κύπρος - 27 Ιουνίου 2015
αναρτήθηκε στις 22/09/2015

-Δείτε εδώ το πρώτο μέρος-


Συνεχίζουμε την οινική μας περιπέτεια στην όμορφη Κύπρο! Από το χωριό Κοιλάνι οδεύουμε βόρεια στο Πελένδρι Λεμεσού και το Οινοποιείο Τσιάκκα. Ανεβαίνουμε τόσο σε υψόμετρο όσο και σε ποιότητα, αφού –όπως αποκαλύφθηκε κατά τη δοκιμή- το Οινοποιείο Τσιάκκα είναι ένας από τους κορυφαίους οινοπαραγωγούς σε ολόκληρο το νησί. Το οινοποιείο τους είναι σκαρφαλωμένο σε μια βουνοπλαγιά σε υψόμετρο 1.000 μέτρων δίπλα σε πεύκα και ορεινούς αμπελώνες, ενώ το ψηλότερο αμπέλι τους βρίσκεται στα 1.500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Μιλάμε λοιπόν για ένα από τα ορεινότερα οινοποιεία σε ολόκληρη την Ευρώπη!

 

Φτάνοντας στο Οινοποιείο Τσιάκκα, κοντά στο χωριό Πελένδρι Λεμεσού


Η φύση είναι επίσης διαφορετική εδώ, με πιο δροσερό κλίμα, πυκνότερη βλάστηση και δασικές συνθήκες. Όσο για τη θέα, θα αρκεστώ μόνο στην δημοσίευση των παρακάτω φωτογραφιών που λίγο μόνο μπορούν να μεταφέρουν την πραγματική γοητεία του τοπίου που θυμίζει τους μυθικούς αμπελώνες του Douro στην Πορτογαλία.

 

Ορεινά αμπέλια σε αναβαθμίδες (πεζούλες) με μια θέα που κόβει την ανάσα!

 

 

Απολαμβάνοντας τη θέα

 

Το μικρό μπαλκονάκι από όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τον πανέμορφο αμπελώνα

 

Μια ακόμα άποψη των αμπελιών


Σε λίγο μας υποδέχεται ο ιδρυτής του οινοποιείου κ. Κώστας Τσιάκκας, ο οποίος το ίδρυσε το 1988 μαζί με τη σύζυγό του Μαρίνα Τσιάκκα. Στον σημερινό χώρο μεταφέρθηκαν το 1994, έξι χρόνια μετά την πρώτη οινοποίηση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο κ. Κώστας πριν καταπιαστεί με την οινοποίηση εργαζόταν στον τραπεζικό κλάδο, μέχρι που αποφάσισε να κάνει μια μεγάλη στροφή στην καριέρα του και να βρεθεί πιο κοντά στη φύση, στο αμπέλι, στο κρασί και στη γαστρονομία!

 

 

Δεξαμενές ερυθρής οινοποίησης. Η πόρτα μπροστά επιτρέπει την έξοδο των στεμφύλων μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης

 

Το κελάρι με τα βαρέλια, εντός του οινοποιείου

 

 

Γνωρίζοντας τον κορυφαίο Κύπριο οινοποιό κ. Κώστα Τσιάκκα

  Στο προαύλιο του οινοποιείου


Τον γνωρίζουμε λοιπόν και κάνουμε μαζί μια σύντομη βόλτα στο πανέμορφο οινοποιείο με τα ωραία στέγαστρα, τα κεραμίδια και την αυλή που θυμίζει καταφύγιο. Περνάμε από το κελάρι με τα βαρέλια και την αίθουσα με τις δεξαμενές και καταλήγουμε στην κεντρική σάλα, όπου παρέα με τον κ. Κώστα δοκιμάζουμε οκτώ κρασιά-αποκάλυψη, καθώς και μια παλαιωμένη ζιβανία! Παρακάτω οι σημειώσεις μου:

 

 

Ο κ. Τσιάκκας μας σερβίρει την μοναδική του παλαιωμένη Ζιβανία!

  Παίρνοντας σημειώσεις σε μια αξέχαστη γευσιγνωσία!

 

  • Τσιάκκας Ξυνιστέρι 2014 (99,5% Ξυνιστέρι, 0,5% Μοσχάτο) – Το ψύχος της περιοχής προσδίδει την ανάλογη κομψότητα στη μύτη: γλυκό λεμόνι, πράσινο μήλο, βότανα, ανθικότητα αλλά και όμορφες ορυκτές νότες. Οι νύξεις αμυγδαλόψιχας με κάνουν να υποθέτω ότι ωρίμασε σε λεπτές οινολάσπες, με το όλο αποτέλεσμα να είναι υπέροχα φίνο. Η υψηλή οξύτητα και το συγκρατημένο αλκοόλ (12,5%) συμπληρώνουν το απόλυτα αέρινο και κομψό γευστικό στυλ το οποίο σφραγίζεται σε μια πανέμορφα ντυμένη φιάλη με ένα λαγό στην ετικέτα, που υποδηλώνει τη γειτνίαση των αμπελώνων με το κοντινό δάσος. Γκολ από τα αποδυτήρια! Ετήσια παραγωγή 30.000 φιάλες.

  • Τσιάκκας Chardonnay 2014 (100% Chardonnay) – Μύτη από πυρηνόκαρπα φρούτα (ροδάκινο, βερίκοκο), ξηρούς καρπούς, φουντούκια, αποξηραμένα βότανα και ένα γοητευτικό γήινο, μανιταρένιο άρωμα που θυμίζει Pinot Gris. Μέτρια+ οξύτητα και μέτριο+ αλκοόλ (13,5%). Μικρής διάρκειας προ-ζυμωτική εκχύλιση έξι ωρών και παραμονή σε φίλες οινολάσπες. Ξύλινα τσιπς στη δεξαμενή ώστε η αίσθηση της δρυός να είναι ελεγχόμενη. Ετήσια παραγωγή 10.000 φιάλες.

  • Τσιάκκας Chardonnay βαρέλι 2012 (100% Chardonnay) – Single vineyard εκδοχή ελάχιστων φιαλών (600 φιάλες ετησίως!) σε ένα κρασί σχεδόν τριών χρόνων που έχει αναπτύξει εξαιρετική πολυπλοκότητα: αποξηραμένα βερίκοκα, ροδάκινο, καπνό, βανίλια, φουντούκια, βρεγμένο χώμα. Η υψηλή οξύτητα, το μέτριο+ αλκοόλ (13,5%) και το γεμάτο σώμα συμπληρώνουν ένα πληθωρικό μεν, κομψότατο δε κρασί.

  • Τσιάκκας Sauvignon Blanc βαρέλι 2012 (100% Chardonnay) – Ένα επίσης single vineyard κρασί περιορισμένης παραγωγής (600 φιάλες ετησίως) με μύτη από βότανα, lime, άχυρο, γρασίδι, χαμομήλι και λεβάντα και στόμα με εξαιρετική λιπαρότητα, μέτρια+ οξύτητα και μακρά, υπέροχη επίγευση. Εξαιρετικό!

  • Τσιάκκας Ρόδινος ροζέ 2014 (100% Grenache) – Κλασική ροζέ οινοποίηση με σκούρο ροζέ χρώμα και μύτη από ζαχαρωτά, καραμέλες και γλυκά κεράσια. Στο στόμα έχουμε ένα γεμάτο κρασί με μέτριο+ αλκοόλ (13,5%) και μέτριο+ σώμα. Σαν κρασί είναι απόλυτα άρτιο αλλά θεωρώ ότι δεν έχει τη φινέτσα, την αρωματική λεπτότητα και το χαρακτήρα των αξέχαστων λευκών κρασιών που δοκιμάσαμε πριν.

  • Τσιάκκας Βαμβακάδα 2012 (100% Βαμβακάδα) – ‘Βαμβακάδα’ είναι κατά τον κ. Κώστα ένας κλώνος της ποικιλίας Μαραθεύτικο με πιο μπαχαρένια αρώματα. Κάποιοι βέβαια διαφωνούν, προωθώντας την άποψη ότι οι διαφορές οφείλονται στα διαφορετικά εδάφη. Χρώμα απίστευτα πυκνό πορφυρό (με πολλούς τόνους μπλε) και σύνθετη μύτη που θυμίζει μελάνι, βατόμουρο και μαύρα κεράσια. Το στόμα είναι εξαιρετικά πολυσύνθετο, με υψηλή οξύτητα, αλκοόλ συγκρατημένο στο 13% και υψηλές, ιδανικά οριακά ώριμες τανίνες. Εξαιρετική δουλειά και πάλι.

  • Τσιάκκας Γιαννούδι 2014 (100% Γιαννούδι) – Δοκιμάζουμε δείγμα από το βαρέλι. Πριν όμως δοκιμάσουμε, μαθαίνουμε κάποια αμπελουργικά στοιχεία: το Γιαννούδι έχει πρόβλημα γονιμοποίησης (δεν φεύγει εύκολα η καλύπτρα) γι’ αυτό και ιστορικά εγκαταλείφθηκε από πολλούς αμπελουργούς. Το δείγμα που δοκιμάζουμε είναι ένα ακόμα πιο πορφυρό κρασί, με αρώματα που θυμίζουν μελάνι, καπνό, μαύρα φρούτα του δάσους, μπαχαρικά και όμορφα αρώματα δρυός. Στο στόμα υψηλή οξύτητα, υψηλές αλλά στρογγυλές, γλυκές και ώριμες τανίνες και γεμάτο σώμα. Έχει παραμείνει στα βαρέλια για εννιά μήνες, θα μείνει ακόμα πέντε ώστε να φτάσει τους 14 μήνες ωρίμανσης. Ένα εκρηκτικό κρασί ράτσας, με σημαντικές δυνατότητες παλαίωσης.

  • Τσιάκκας Κουμανδαρία 2008 (95% Ξυνιστέρι, 5% Μαύρο) – Το Οινοποιείο Τσιάκκα είναι ένας από τους παραγωγούς που έχουν επιστρέψει στην παραγωγή της ιστορικής επιδόρπιας Κουμανδαρίας με φυσική ζύμωση, χωρίς ενίσχυση αλκοόλ. Μετά τον τρύγο λοιπόν της λευκής ποικιλίας Ξυνιστέρι και της ερυθρής Μαύρο, τα σταφύλια απλώνονται και λιάζονται και στη συνέχεια προχωράει η οινοποίηση σε μικρά δρύινα βαρέλια (barriques) τριών χρήσεων. Μοναδική μύτη από crème brulee, καφέ, καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς, κυδωνόπαστα και με την οξύτητα στο θεό! Το τελευταίο στοιχείο την καθιστά ιδανικό ταίριασμα με ‘ξινά’ γλυκά: cheesecake, τούρτα λεμόνι, ραβανί. Απίστευτη διάρκεια στο τέλος. Με αυτό κρασί ο κ. Τσιάκκας δικαιώνει τη μακρόχρονη ιστορία της Κουμανδαρίας και την τοποθετεί στην κορυφή των επιδόρπιων κρασιών της Μεσογείου!

  • Τσιάκκας Ζιβανία – Ζιβανία ονομάζεται το κυπριακό τσίπουρο, το απόσταγμα που προκύπτει δηλαδή από την απόσταξη των στεμφύλων που έχουν προκύψει μετά τη διαδικασία της οινοποίησης. Η συγκεκριμένη ζιβανία έχει παραχθεί από απόσταξη λευκών σταφυλιών –με κυρίαρχο το Ξυνιστέρι- και είναι παλαιωμένη σε δρύινα βαρέλια από όπου και προκύπτει και το ελκυστικό της μελί χρώμα! Μύτη από βανίλια, ξηρούς καρπούς, σταφύλι, σταφίδα, αποξηραμένα φρούτα. Υπέροχη αίσθηση θέρμης στο στόμα με μαλακής υφής αλκοόλη, αρώματα βανίλιας και μακρά επίγευση. Ένας εξαιρετικός χειμερινός σύντροφος που έρχεται να κοντράρει τα φημισμένα brandy της Γαλλίας από το Cognac και να διεκδικήσει στη θέση τους αξέχαστα ταιριάσματα με σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και απολαυστικά πούρα!
 

Τσιάκκας Ξυνιστέρι 2014 και Τσιάκκας Chardonnay

 

Ο κ. Κώστας Τσιάκκας

 

Όσα δοκιμάσαμε από φιάλες (από δεξιά προς αριστερά): Ξυνιστέρι 2014, Chardonnay 2014, Chardonnay βαρέλι 2012,  Sauvignon Blanc βαρέλι 2012, Ρόδινος ροζέ 2014, Βαμβακάδα 2012, Κουμανδαρία 2008, Ζιβανία

 

Η θρυλική Κουμανδαρία, στα καλύτερά της!

 

Παλαιωμένη Ζιβανία, αντίστοιχη του δικού μας τσίπουρου. Τα ιδανικά ποτήρια αποστάγματος υποδηλώνουν το σεβασμό του οινοποιού προς τη δουλειά του

 

Με τον κ. Κώστα Τσιάκκα, την κα Μαρίνα Τσιάκκα και τον ξεναγό μας, Αλέξανδρο Αλεξάνδρου

 

Το Οινοποιείο Τσιάκκα έρχεται να αποστομώσει όσους αμφιβάλλουν ότι η Κύπρος είναι σε θέση να μας χαρίσει εξαιρετικά κρασιά. Με ετήσια παραγωγή 150.000 φιάλες το χρόνο και εξαγωγές σε ΗΠΑ, Βέλγιο, Ελβετία, Ολλανδία και Γερμανία ο φιλόξενος Κώστας Τσιάκκας θα πρέπει να είναι εξαιρετικά περήφανος για το οινικό του κατόρθωμα.


Χαιρετούμε τον κ. Κώστα και την κα Μαρίνα Τσιάκκα και παίρνουμε με τον Αλέξανδρο το δρόμο της επιστροφής για τη Λεμεσό. Μετά από μια τρίωρη ανάπαυλα συναντηθήκαμε πάλι στην ολοκαίνουρια, πανέμορφη και εντυπωσιακή Μαρίνα Λεμεσού όπου απολαύσαμε παρέα τα παρακάτω εκλεκτά εδέσματα, συνοδεία εξαιρετικών Κυπριακών κρασιών!

 

 

Καρπάτσιο σολωμού με καπαρόφυλλα, κάπαρη και φρέσκο πιπέρι!

 

Ολόφρεσκα όστρακα... Ιδανικός θαλασσινός μεζές που πλυμμυρίζει το στόμα αρώματα ιωδίου και αλμύρας!

 

 

Βόλτα στην παραλία της Λεμεσού με ποδήλατα...

  ...και στάσεις σε πανέμορφα πάρκα!

 

Το άρθρο αυτό αφιερώνεται στον φίλο Αλέξανδρο Αλεξάνδρου ο οποίος μας αποκάλυψε τον καλά κρυμμένο θησαυρό των Κυπριακών κρασιών μαζί με την καλύτερη δυνατή εκδοχή της Κυπριακής φιλοξενίας! Στην υγειά σου Αλέξανδρε, σε ευχαριστούμε για όλα!!


Φωτογραφίες: Σταυρούλα Μαριάμου

 

 

 

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments