ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΜΠΑΡΤΑ & ΒΛΑΣΙΔΗ | Κρασοχώρια Λεμεσού, Κύπρος - 27 Ιουνίου 2015
αναρτήθηκε στις 21/08/2015

Όταν ξεκίνησα να γράφω σε αυτό το blog δεν περίμενα να κάνω καινούριους φίλους μέσα από αυτό. Και όμως! Ένας ενθουσιώδης λάτρης του κρασιού από την Κύπρο, ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου όταν ανακάλυψε τη δουλειά μου το Φεβρουάριο του 2014 επικοινώνησε μαζί μου και μου πρότεινε την Κύπρο ως επόμενο οινικό μου προορισμό. Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά και με αφορμή ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Κύπρο, η εξερεύνηση των κρασιών της μεγαλονήσου θα μπορούσε πλέον να λάβει σάρκα και οστά!

 

Η Κύπρος βρίσκεται νοτιότερα των βορειοδυτικών ακτών της Αφρικής. Η ζέστη αναγκάζει τους κορυφαίους οινοπαραγωγούς να αναζητούν αμπελώνες με υψηλό υψόμετρο.

 

 

Στο δρόμο για τα κρασοχώρια Λεμεσού...

  Ο Αλέξανδρος ήταν εξαιρετικός ξεναγός!

 

Η Κύπρος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου μετά τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Η στρατηγική της θέση άλλωστε μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής την έχει θέσει ανά τους αιώνες μήλον της έριδος από Ρωμαίους, Ασσύριους, Αιγύπτιους, Πέρσες και Βενετούς αλλά και από κατοπινότερες Αυτοκρατορίες όπως η Οθωμανική και η Βρετανική. Η Κύπρος αποτελεί ένα εκρηκτικό μίγμα ευρωπαϊκών, ανατολικών, αραβικών και βρετανικών επιρροών, ενώ το πιο κοντινό έδαφος Ελληνικής επικράτειας στην Κύπρο είναι η Στρογγυλή (η βραχονησίδα που πρόσφατα αγόρασε ο Johnny Depp) ή –αν λάβουμε υπόψη μόνο κατοικημένα εδάφη- το Καστελόριζο.

 

Η διαδρομή που ακολουθήσαμε από τη Λεμεσό μέχρι τα κρασοχώρια της Λεμεσού στους πρόποδες του Όρους Τρόοδος


Τα υπόλοιπα όμως θα τα πούμε στο δρόμο, καθώς ο Αλέξανδρος μόλις έφτασε στο ξενοδοχείο μας στη Λεμεσό...! Ξεκινάμε για τα κρασοχώρια της Λεμεσού, μια από τις πέντε οινοπαραγωγικές περιοχές του νησιού και μάλλον η σημαντικότερη. Η περιοχή που θα επισκεφτούμε βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του όρους Τρόοδος, με ψηλότερη κορυφή τον Όλυμπο (1.953 μ.). Θα επισκεφτούμε τρία οινοποιεία: Ζαμπάρτας, Βλασίδης και Τσιάκκας. Εμπρός λοιπόν πρώτα για το χωριό Άγιος Αμβρόσιος και το Οινοποιείο Ζαμπάρτας!

 

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΖΑΜΠΑΡΤΑΣ

 

 

Η θέα από το μπαλκόνι του οινοποιείου

  Μικρός αμπελώνας φυτεμένος σε 'κουζούπες' (θαμνοειδή αμπέλια, αυτά που εμείς λέμε 'κύπελλο')


Φτάνουμε στο μικρό, οικογενειακό οινοποιείο του Μάρκου Ζαμπάρτα. Ο Μάρκος είναι ένας νέος επαγγελματίας με όραμα και γνώση. Σπούδασε Χημεία στο Λονδίνο και Οινολογία στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, ενώ εργάστηκε επίσης στην McLaren Vale της Αυστραλίας, στην Νέα Ζηλανδία και στην γαλλική Προβηγκία. Πολύ έξυπνη επιλογή καθώς η Αυστραλία είναι μια χώρα με επίσης ζεστό κλίμα σε αρκετές περιοχές και οι σπουδές εκεί μπορούν να δώσουν πολύ χρήσιμα εργαλεία στον οινοποιό της Κύπρου. Το Οινοποιείο Ζαμπάρτα είναι αρκετά νέο, ξεκίνησε το 2006 σε άλλο χώρο με αρχική παραγωγή μόλις 4.500 φιαλών. Ο πρώτος τρύγος στο κτήριο που βρισκόμαστε σήμερα έγινε το 2008, ενώ η σημερινή ετήσια παραγωγή έχει φτάσει τις 75.000 φιάλες το χρόνο.

 

 

Συζητώντας με τον Μάρκο Ζαμπάρτα περί Κουμανταρίας

  Στο χώρο με τις δεξαμενές...

 

Κάνουμε μια βόλτα στους χώρους του οινοποιείου ξεκινώντας από το χώρο που ωριμάζει η Κουμανταρία, το διάσημο επιδόρπιο κρασί της Κύπρου. Ο Μάρκος μας εξηγεί ότι η Κουμανταρία παράγεται συνήθως από δύο ντόπιες Κυπριακές ποικιλίες, το λευκό Ξυνιστέρι και το ερυθρό Μαύρο. Υπάρχουν δύο ειδών Κουμανταρίες: η Vintage (το κρασί προέρχεται από ένα τρύγο ο οποίος αναφέρεται) η οποία συνήθως προσφέρεται από μικρά, boutique οινοποιεία και η multi-vintage. Επίσης μαθαίνουμε ότι η Κουμανταρία τα παλιά χρόνια δεν ήταν ενισχυμένη με αλκοόλ, αλλά οινοποιούνταν από λιαστά σταφύλια με ζύμωση και χωρίς ενίσχυση, σαν το δικό μας Vinsanto. Τα χρόνια της εκβιομηχάνισης του Κυπριακού κρασιού εξαπλώθηκε η ‘μόδα’ της ενίσχυσης –μάλλον για λόγους κόστους- αλλά πλέον οι ποιοτικοί παραγωγοί επιστρέφουν στην παλιά μέθοδο παραγωγής. Φυσικά το κρασί για να φέρει το ιστορικό όνομα θα πρέπει να οινοποιηθεί εντός της ζώνης OEOΠ Κουμανταρία, ενώ επιτρέπεται να ωριμάσει οπουδήποτε.

 

 

Μικρές δεξαμενές για μικροοινοποιήσεις...

  ...με ονόματα αγαπημένων τους προσώπων αντί για αριθμούς!

 

 

Μέσα στο container ελεγχόμενης θερμοκρασίας που λειτουργεί σαν κελάρι (όπως στην Αυστραλία!)...

  ...εδώ ωριμάζουν τα κόκκινα κρασιά και από πέρσι το single vineyard λευκό Ξυνιστέρι του οινοποιείου!


Μετά από τη βόλτα μας επιστρέψαμε στην αίθουσα δοκιμών όπου δοκιμάσαμε μαζί με τον Μάρκο Ζαμπάρτα επτά κρασιά του οινοποιείου. Σας κοινοποιώ τις σημειώσεις μου:

 

 • Semillon - Sauvignon Blanc 2014 (50% Semillon, 50% Sauvignon Blanc) – Πληθωρική μύτη με πολύ τροπικό φρούτο (mango, πεπόνι) και πυρηνόκαρπα φρούτα (ροδάκινο, βερίκοκο). Πολύ διακριτικό βαρέλι, με το μισό Semillon να ζυμώνει και να ωριμάζει σε αυτό. Μέτρια οξύτητα με πληθωρική, ζεστή μύτη που ενώ σε προϊδεάζει για υψηλό αλκοόλ, αντίθετα είναι συγκρατημένο στο 12,5%. Βρήκα το στυλ του πολύ παρόμοιο με αυτά των λευκών της Κρήτης, με ιδιότητες πασπαρτού: εύκολο ταίριασμα με φαγητό ενώ καταναλώνεται πολύ ευχάριστα και μόνο του.

 • Ξυνιστέρι 2014 – Πιο αυστηρή και φίνα μύτη, μάλλον αποτέλεσμα της καλλιέργειας στα 850 μέτρα, με αρώματα πράσινου μήλου, lime και νύξεις ανανά. Ιδανικό κρασί για να συνοδέψει ψάρι με μέτρια+ οξύτητα και ελαφρώς υψηλότερο αλκοόλ (13% abv) που φαντάζει λιγότερο, μας ξεγελάει ίσως η αρωματική φινέτσα. Καλλιέργεια σε κύπελλο (θαμνοειδή αμπέλια) που εδώ στην Κύπρο λέγονται ‘κουζούπες’.

 • Ξυνιστέρι Single Vineyard 2014 – Από έναν μόνο αμπελώνα στις Πλάτρες και κλήματα φυτεμένα το 1988 και διαμορφωμένα επίσης σε ‘κουζούπες’. Επίσης αυστηρή μύτη, ελαφρώς πιο πολύπλοκη, αλλά ήπιας έντασης με διακριτικά αρώματα βαρελιού και brioche. Στο στόμα αντίθετα είναι πολύ πιο εκφραστικό, πλούσιο, με μέτρια+ προς υψηλή οξύτητα και μακρά επίγευση.

 • Zambartas Rose 2014 (50% Λευκάδα, 50% Cabernet Franc) – Περνάμε στο πιο εμπορικό κρασί του οινοποιείου. Maraschino, βύσσινα, ώριμα κόκκινα φρούτα, ρόδι και λίγα γλυκά μπαχαρικά. Από τα πιο ώριμα ροζέ που έχω δοκιμάσει με πιο γεμάτο σώμα από τα συνήθη ροζέ και αλκοόλ στο 13,5%. Το χρώμα είναι ελαφρύ κόκκινο και μάλλον απευθύνεται σε ‘ερυθρούς’ πότες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Όσο για το όνομα της πρώτης ποικιλίας, πρόκειται για το ερυθρό Βερτζαμί το οποίο ήρθε στην Κύπρο το 1956 από τη Λευκάδα και μετονομάστηκε σε... Λευκάδα!

 • Επικούρειος 2014 (65% Mourvèdre, 35% Γιαννούδι) – Οι δύο Μεσογειακές ποικιλίες είναι απόλυτα συμπληρωματικές για την παραγωγή αυτού του κόκκινου κρασιού: το Mourvèdre δίνει μούρα, το Γιαννούδι πιο ανθώδη αρώματα. Στην αρχή χρειαζόταν αρκετή ανάδευση για να ξεδιπλωθεί αρωματικά: μούρα, άνθη, κόκκινα φρούτα και ένας αιμάτινος χαρακτήρας σαν κρέας που σιτεύει. Το πρώτο κρασί της δοκιμής που μου έδωσε στοιχεία που θυμίζουν κρύο κλίμα. Καλλιέργεια στα 650 μέτρα και αλκοόλ στο 13,5%.

 • Μαραθεύτικο 2013 – Η ερυθρή ποικιλία Μαραθεύτικο δεν είναι ερμαφρόδιτη όπως οι περισσότερες εμπορικές ποικιλίες και αυτό σημαίνει ότι για να γονιμοποιηθεί και να παράξει σταφύλια θα πρέπει να φυτεύεται μαζί με κάποια κλήματα αρσενικής ποικιλίας μέσα στο αμπέλι (συνήθως την αρσενική Κυπριακή λευκή ποικιλία ‘Σπούρτικο’). Καθώς όμως δεν γονιμοποιούνται όλα τα σταφύλια και έχοντας επιπλέον ανομοιόμορφη ωρίμανση, χρειάζεται διαλογή στο οινοποιείο! Μιλάμε λοιπόν για ένα κρασί εντάσεως εργασίας, άρα και ακριβότερο να παραχθεί. Αξίζει όμως τον κόπο! Το συγκεκριμένο κρασί είναι πολύπλοκο με συνδυασμό πυκνών μαύρων και κόκκινων φρούτων και νεανικών αρωμάτων ξινών φρούτων. Μάλιστα η οξύτητα του κρασιού είναι μεγαλύτερη ακόμα και από το λευκό Ξυνιστέρι! Πολύ υψηλές, ώριμες τανίνες και ωρίμαση σε 10% καινούρια και 90% παλιά δρύινα βαρέλια έως τριών χρήσεων, κυρίως γαλλικά και ελάχιστα αμερικάνικα. Με το πληθωρικό του σώμα και το αλκοόλ στο 15%, ‘φωνάζει’ για ταίριασμα με μοσχαρίσιες μπριζόλες και λοιπά κρέατα σχάρας. Εξαιρετικό!

 • Lefkada-Shiraz 2013 (65% Lefkada, 35% Shiraz) – Πυκνά κόκκινα και μαύρα φρούτα, βύσσινο (θυμίζει Αγιωργίτικο), βανίλια, γλυκόριζα, υψηλές, ώριμες τανίνες και υψηλή οξύτητα, πολύ νεαρό ακόμα. Ζύμωση στις δεξαμενές και μεταφορά σε βαρέλι μετά (80% καινούριο βαρέλι για 12-14 μήνες).

Η δουλειά του Μάρκου είναι πραγματικά πολύ αξιόλογη και αξίζει κανείς να αναζητήσει και να απολαύσει τα κρασιά του! Εμείς παίρνουμε κάποιες πανοραμικές φωτογραφίες από το όμορφο μπαλκόνι τους, χαιρετούμε και αναχωρούμε για το χωριό Κοιλάνι και το Οινοποιείο Βλασίδη!

 

Γευστική δοκιμή με επτά κρασιά του Οινοποιείου Ζαμπάρτα

 

Μαθαίνοντας περισσότερα για τα κρασιά της Κύπρου

 

Με τον Μάρκο Ζαμπάρτα

 

Μια απολαυστική γευσιγνωσία με εξαιρετικά κρασιά

 

 

 

 

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΒΛΑΣΙΔΗ


Μετά από μια ενδιαφέρουσα διαδρομή, φτάνουμε στο ολοκαίνουριο οινοποιείο της οικογένειας Βλασίδη. Δεν έχουμε την χαρά να γνωρίσουμε τον ιδιοκτήτη και οινολόγο κ. Σοφοκλή Βλασίδη, καθώς βρίσκεται αυτές τις μέρες στο εξωτερικό. Μας υποδέχεται όμως η Θέμις, επίσης οινολόγος, η οποία αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει και να μας προσφέρει γευστική δοκιμή των κρασιών.

 

 

Πλησιάζοντας στον αμπελώνα του Οινοποιείου Βλασίδη

  Το αμπέλι που βρίσκεται μπροστά από το οινοποιείο


Καθώς περιηγούμαστε στις μοντέρνες και λειτουργικές αίθουσες, η Θέμις μας διηγείται την ιστορία του οινοποιείου. Όλα λοιπόν ξεκίνησαν από τον πατέρα Φάνη Βλασίδη, ο οποίος ήταν οινοποιός σε κάποια από τις μεγάλες βιομηχανίες κρασιού της Κύπρου. Εκείνος αποφάσισε να αξιοποιήσει την οικογενειακή τους κτηματική περιουσία στο Κοιλάνι φυτεύοντάς τη με αμπέλια. Κάποια χρόνια αργότερα ο γιος του Σοφοκλής, έχοντας επίσης σπουδάσει οινολογία στο γνωστό UC Davis της Καλιφόρνιας, επέστρεψε στην Κύπρο και έδωσε σάρκα και οστά στο οινικό τους όραμα. Αρχικά οι χώροι οινοποίησης και αποθήκευσης ήταν διάσπαρτοι στο χωριό Κοιλάνι, συνεπώς δημιουργήθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός οινοποιείου το οποίο θα συγκέντρωνε όλες τους τις δραστηριότητες. Το 2012 λοιπόν μετακόμισαν στο οινοποιείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, μέσα στον ενιαίο αμπελώνα Κολώνη έκτασης 50 στρεμμάτων, μόλις δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό. Συνολικά το οινοποιείο καλλιεργεί 160 ιδιόκτητα στρέμματα σε υψόμετρο 700 έως 1.000 μέτρων και συμπληρώνει τις ανάγκες τους αγοράζοντας επίσης σταφύλια από συνεργαζόμενους αμπελώνες.

 

 

Το ολοκαίνουριο Οινοποιείο Βλασίδη

  Η Θέμις μας μίλησε για την ιστορία του οινοποιείου αλλά και για τη διαδικασία παραγωγής

 

 

Βόλτα στο αμπέλι

  Εργασίες για την εγκατάσταση αμπελώνα ακριβώς μπροστά στην είσοδο του οινοποιείου


Επιστρέφουμε στην αίθουσα δοκιμών, όπου δοκιμάζουμε έξι κρασιά. Σημειώνουμε ότι το οινοποιείο ξεκίνησε το 2000 με παραγωγή 20.000 φιαλών ετησίως και σταδιακά αύξησε την παραγωγή φτάνοντας σήμερα τις 120.000 φιάλες το χρόνο με το 5% αυτών εξάγονται σε Αυστρία και Γερμανία. Πάμε λοιπόν στη δοκιμή:

 

 • Βλασίδης λευκός 2014 (83% Ξυνιστέρι, 17% Sauvignon Blanc) – Μύτη από άνθη, τροπικά φρούτα, μπανάνα, μέντα και φαρμακευτικές νότες. Λίγη πικράδα στο στόμα, μέτρια οξύτητα, αλκοόλ στο 13% και μέτριο σώμα. Ευχάριστο κρασί με μόνη παραφωνία την πικράδα.

 • Βλασίδης Sauvignon Blanc 2014 (100% Sauvignon Blanc) – Ντροπαλή μύτη με λίγο grapefruit, lime, άνθη και αποξηραμένα βότανα. Με 12ωρη προζυμωτική εκχύλιση θα περίμενα αλήθεια πιο έντονη μύτη. Το στόμα αντίθετα είναι πολύ πιο κομψό και όμορφο, με μέτρια+ οξύτητα και ευχάριστη επίγευση.

 • Βλασίδη Ροζέ 2014 (80% Shiraz, 20% Sauvignon Blanc) – Δεύτερη χρονιά κυκλοφορίας για αυτό το κρασί στο οποίο έγινε εκχύλιση για 6 ώρες (στο χυμό του Shiraz βέβαια). Αν εξαιρέσεις το βαθύ –για ροζέ- χρώμα το οποίο οφείλεται στο Shiraz, αρωματικά και γευστικά θυμίζει το ροζέ στυλ της Προβηγκίας: ήπιας έντασης μύτη με λίγα άνθη, κόκκινα φρούτα και κεράσια και αρκετά πιο λιπαρό στόμα. Ένα κρασί φιλικό για ταίριασμα με φαγητό, θα το χαρακτηρίζαμε περισσότερο lunch wine απ’ ότι reception wine. Αλκοόλ στο 13%. Εύγε!

 • Shiraz 2013 – Ένα κρασί με πυκνό ώριμο μαύρο φρούτο, μαύρο κεράσι, μούρα, βύσσινα, μπαχαρικά, τριμμένο πιπέρι. Μέτρια οξύτητα, υψηλές, ώριμες τανίνες, υψηλό αλκοόλ (15%), γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση. Εκχύλιση μίας εβδομάδας, μηλογαλακτική στη δεξαμενή και ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια μίας χρήσης για δέκα μήνες.

 • Cabernet Sauvignon 2012 – Απόλυτα τυπικό Cabernet με μαύρο φρούτο, cassis, μαύρα μούρα, πράσινη πιπεριά, μπαχαρικά, βανίλια και καπνό. Στο στόμα υψηλή οξύτητα και υψηλές τανίνες με υφή θρύμματος κιμωλίας. Η 18μηνη ωρίμανση σε νέα γαλλικά βαρέλια συνεισφέρει στην πυκνότητα του κρασιού το οποίο –σε συνδυασμό με το υψηλό αλκοόλ του 15%- είναι ιδανικό για να συνοδέψει επίσης πλούσια πιάτα (ψητό μοσχάρι και τα συναφή!).
 

Δοκιμάσαμε έξι κρασιά του Οινοποιείου Βλασίδη

 

Εξαιρετική προσπάθεια με αιχμή του δόρατος τα κόκκινα κρασιά του οινοποιείου

 

 • Ιδιωτική Συλλογή 2011 (Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz) – Το τρίτο σε σειρά εξαιρετικό ερυθρό κρασί με πείθει ότι το δυνατό χαρτί του οινοποιείου είναι τα κόκκινα (και το ροζέ βεβαίως!). Στη μύτη μελάνι, μαύρο φρούτο, δαμάσκηνο, μαύρο κεράσι, κόκκινα φρούτα εμποτισμένα στο αλκοόλ και καπνός. Μέτρια+ οξύτητα, υψηλές τανίνες, υψηλό αλκοόλ (14,5%) και γεμάτο σώμα συμπληρώνουν ένα ακόμα πληθωρικό γευστικό στυλ!

 

Με τη Θέμις και τον Αλέξανδρο στο κελάρι του Οινοποιείου Βλασίδη

 

Η δουλειά του οινοποιείου είναι πολύ καλή και δείχνει δυναμική για ακόμα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο μέλλον! Ευχαριστούμε την Θέμις για τη φιλοξενία της και μπαίνουμε στο αυτοκίνητο. Ο Αλέξανδρος θα μας πάει στο τελευταίο οινοποιείο της ημέρας. Η περιπέτεια στην Κύπρο συνεχίζεται!


(συνεχίζεται)


Φωτογραφίες: Σταυρούλα Μαριάμου

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments