ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΒΡΥΝΙΩΤΗ | Γιάλτρα Αιδηψού Ευβοίας - 21 Ιουνίου 2015
αναρτήθηκε στις 15/07/2015

Επιτέλους εκδρομή! Μέσα Ιουνίου, οι εξετάσεις του WSET τελείωσαν και επιτέλους μπορούμε να κλείσουμε τα βιβλία και να ξεκινήσουμε πάλι τις οινικές εξερευνήσεις. Είχαμε από καιρό συμφωνήσει αυτή την εκδρομή με φίλους καλούς και να η ευκαιρία. Προορισμός μας η Βόρεια Εύβοια και το Οινοποιείο Βρυνιώτη, στα Γιάλτρα Αιδηψού!

 

Η διαδρομή στα Γιάλτρα οδικώς, μέσω Χαλκίδας

 

Η Εύβοια αποτελεί μετά την Κρήτη το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Το μέγεθός της βέβαια καθώς και η οδική σύνδεσή της με τη Στερεά Ελλάδα μας κάνουν να ξεχνάμε ότι πρόκειται για νησί. Όπως και να έχει είναι ένας τόπος ποικιλόμορφος με εξαιρετικά τοπία και πανέμορφη φύση. Η Εύβοια τοπογραφικά μπορεί να διακριθεί σε τρία τμήματα: το Νότιο το οποίο είναι πιο πετρώδες και άγριο και θυμίζει τις Κυκλάδες, το Κεντρικό το οποίο είναι κυρίως ορεινό και θυμίζει περισσότερο Στερεά Ελλάδα και το Βόρειο που δανείζεται την βλάστηση, τα νερά και τη γοητεία του Πηλίου, με το οποίο άλλωστε βρίσκεται αρκετά κοντά. Αν και η διαδρομή με το ferry boat από την Αρκίτσα είναι πολύ πιο ξεκούραστη και εύκολη, εμείς επιλέγουμε να φτάσουμε στην Βόρεια Εύβοια οδικώς μέσω Χαλκίδας, για να απολαύσουμε τη φύση. Ο προορισμός μας, τα Γιάλτρα, βρίσκονται στο Βορειοδυτικό άκρο της Εύβοιας και βρέχονται από τον Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο.

 

 

Στάση για καφέ στη Λίμνη Ευβοίας

  Άφιξη στο ονειρικό Οινοποιείο Βρυνιώτη!


Είχαμε δει πολλές φωτογραφίες του Οινοποιείου και είχαμε ζηλέψει την θέα και την ομορφιά του πολύ πριν το επισκεφτούμε. Στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο όμορφο βέβαια! Φτάνοντας συναντήσαμε τον Κώστα Βρυνιώτη, τη σύζυγό του Θωμαή και το παιδάκι τους, τον Γιώργο. Και όπως κάθε φορά, ξεκινήσαμε την κουβέντα μας από την ιστορία του οινοποιείου. Πώς λοιπόν ξεκίνησαν όλα;

 

Νέο αμπέλι με Ασύρτικο και Βραδυανό, με θέα την μαγική παραλία των Γιάλτρων στο βάθος

 

Η ιστορία ξεκινάει το 1850 από τον προπάππου του Κώστα ο οποίος ασχολούνταν με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή έχοντας μάλιστα χτίσει ένα πέτρινο πατητήρι το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα. Εκείνη την εποχή όλη η περιοχή που βλέπουμε από αυτό το πανέμορφο μπαλκόνι ήταν φυτεμένη με αμπέλια και μάλιστα αποκλειστικά με μια ντόπια ερυθρή ποικιλία, το Βραδιανό. Η έλευση της φυλλοξήρας στην περιοχή το 1955 και η μαζική προσβολή των αμπελιών ανάγκασε τους καλλιεργητές σε αναμπέλωση για ολόκληρη την επόμενη δεκαετία, κυρίως με την γκρι ποικιλία Ροδίτη και το λευκό Σαββατιανό. Παράλληλα ιδρύθηκε ο τοπικός συνεταιρισμός ο οποίος για χρόνια απορροφούσε ολόκληρη την παραγωγή σταφυλιών της περιοχής.

 

 

Συζητώντας με τον Κώστα Βρυνιώτη

 

Χαλαρώνοντας στο Κτήμα


Κάποια χρόνια αργότερα ο Κώστας Βρυνιώτης, αμπελουργός και ο ίδιος, ξεκίνησε να δουλεύει στον συνεταιρισμό όπου έμαθε αρκετά περί οινοποίησης πριν ξεκινήσει το δικό του εγχείρημα, το οινοποιείο Βρυνιώτη το 2002. Το 1995 φύτεψε τα πρώτα αμπέλια αρχικά με τις λευκές ποικιλίες Ασύρτικο και Μαλαγουζιά και τις ερυθρές Syrah και Βραδιανό. Αργότερα φυτεύτηκαν και οι λευκές ποικιλίες Μονεμβασιά και Αηδάνι. Το 2002 εμφιαλώθηκαν τα πρώτα κρασιά σε εγκαταστάσεις συνεργαζόμενου οινοποιείου, ενώ έξι χρόνια αργότερα έγινε η πρώτη εμφιάλωση στο πανέμορφο οινοποιείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Εκτός από την μαγευτική θέα προς τον Ευβοϊκό, το μεσοκλίμα είναι επίσης ιδανικό για την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών: ήπια καλοκαίρια χωρίς καύσωνες χάρη στη γειτνίαση με τη θάλασσα και το ευεργετικό βοριαδάκι, δροσερές νύχτες και χειμώνας με βροχές και αραιές χιονοπτώσεις.

 

 

Ετοιμασίες στο barbeque

 

Περιμένοντας τα κάρβουνα με Ασύρτικο Sur Lie 2011

 

 

Ή το 'χεις ή δεν το 'χεις. Ο Κώστας το 'χει!

 

Δίπλα σε τέσσερα στρέμματα Syrah -φυτεμένα το 1998- που προορίζονται για το Syrah Wild!


Πάμε τώρα για μια σύντομη βόλτα στου χώρους του οινοποιείου: την αίθουσα με τις δεξαμενές, το κελάρι με τα βαρέλια και την γραμμή εμφιάλωσης. Το οινοποιείο σήμερα παράγει 50.000 έως 60.000 φιάλες ετησίως με σταφύλια που προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από ιδιόκτητα αμπέλια. Στόχος τους είναι να αυξήσουν σταδιακά την παραγωγή, αλλά σε κάθε περίπτωση να μην ξεπεράσουν τις 100.000 φιάλες. Τα δρύινα βαρέλια είναι από καινούρια έως πέντε χρήσεων και ανανεώνονται ετησίως κατά 15% περίπου.

 

 

Εξερευνώντας τη θέα με κυάλια

 

Στην αίθουσα δεξαμενών

 

 

Το κελλάρι με τα βαρέλια...

 

...όπου ωριμάζουν τα ερυθρά κρασιά του οινοποιείου!


Επιστρέφουμε στο προαύλιο και ο Κώστας βάζει μπροστά το barbeque. Η γευσιγνωσία των κρασιών έγινε αυτή τη φορά σε πολύ χαλαρό ύφος, αφού το πρώτο κρασί το δοκιμάσαμε ‘στο όρθιο’ ψήνοντας, ενώ τα υπόλοιπα στο τραπέζι με τις υπέροχες δημιουργίες της Θωμαή και τα υποδειγματικά ψητά του Κώστα! Φυσικά δίπλα στο πιάτο μου είχα το μπλοκάκι με τις σημειώσεις μου, τις οποίες μοιράζομαι μαζί σας:

 

  • Ασύρτικο Sur Lie 2011 – Ξεκινάμε με ένα απίστευτο λευκό κρασί τεσσάρων χρόνων που δείχνει εξαρχής το ποιοτικό επίπεδο δουλειάς του οινοποιείου: λεμόνι, grapefruit, αίσθηση αρμύρας και χαρακτηριστικής ορυκτότητας (βρεγμένα βότσαλα) το οποίο –αν εξαιρέσεις το μέτριο αλκοόλ του 12,8% abv- θα μπορούσε άνετα να μπερδευτεί σε τυφλή γευστική δοκιμή με κάποιο από τα θρυλικά Ασύρτικα της Σαντορίνης. Υψηλή αλλά απόλυτα ισορροπημένη οξύτητα, με όμορφη δομή λόγω του Sur Lie (ωρίμαση σε φίνες οινολάσπες), ελάχιστα εξελιγμένο χαρακτήρα παρά τα τέσσερα χρόνια του και μακρά επίγευση. Στην ερώτησή μου για το πώς εξηγείται αυτή η ομοιότητα χαρακτήρα με τα Ασύρτικα της Σαντορίνης, ο Κώστας μου απαντά ότι τα εδάφη είναι κυρίως πετρώδη με θειούχες ενώσεις –μην ξεχνάμε ότι δεν βρισκόμαστε μακριά από τα ιαματικά λουτρά της Αιδηψού- ενώ τα αμπέλια καλλιεργούνται σε υψόμετρο 400 μέτρων, στο όρος Τελέθριο. Ετήσια παραγωγή 2.000 φιάλες και προτεινόμενη τιμή ραφιού € 10.

  • ΙΑΜΑ Ερυθρό 2010 (50% Βραδιανό, 50% Syrah) – Δοκιμάζουμε το ερυθρό ΙΑΜΑ από μετάγγιση σε καράφα σε τρεις χρονιές ξεκινώντας από το 2010. Ώριμο κόκκινο φρούτο, μαρμελάδα, κόκκινα κεράσια, βύσσινα και πολύ ώριμες και γλυκιές τανίνες. Ένα κρασί που στυλιστικά θυμίζει κρασιά του Νέου Κόσμου, πληθωρικό, ζουμερό, γενναιόδωρο. Αλκοόλ στο 13%, ετήσια παραγωγή 10.000 φιάλες και προτεινόμενη τιμή ραφιού € 9.

Επειδή δοκιμάζουμε Βραδιανό σε χαρμάνι με Syrah, δεν έχουμε δυνατότητα να ταυτοποιήσουμε το Βραδυανό και ζητάμε από τον Κώστα να μας περιγράψει τα χαρακτηριστικά του. Μας λέει λοιπόν ότι σαν ποικιλία είναι πολύ παραγωγική και χρειάζονται αρκετά χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις για να επιτευχθεί αρωματική και γευστική συμπύκνωση (600 kg ανά στρέμμα στο ΙΑΜΑ).  Η ποικιλία ωριμάζει αργά, δεν έχει πυκνό χρώμα, αλλά έχει υψηλή οξύτητα και τανίνες. Αρωματικά έχει κάποια γλυκά μπαχαρικά (κανέλλα, γαρύφαλλα) και κόκκινα φρούτα. Αν κάποια στιγμή υπάρξει μονοποικιλιακό Βραδιανό θα έχουμε καλύτερη εικόνα, για την ώρα απολαμβάνουμε το εξαιρετικό χαρμάνι με Syrah!

 

Στο μεταξύ ο καιρός αλλάζει ραγδαία: τα σύννεφα πυκνώνουν και η καλοκαιρινή μπόρα μας αναγκάζει να μεταφερθούμε μέσα. Αλλά και έτσι είναι όμορφα και ατμοσφαιρικά. Συνεχίζουμε λοιπόν ακάθεκτοι!

 

  • ΙΑΜΑ Ερυθρό 2011 (60% Βραδιανό, 40% Syrah) – Πολύ πιο αυστηρό και κομψότερο κρασί με μεγαλύτερες δυνατότητες παλαίωσης και πιο όξινα κόκκινα φρούτα (φράουλες, κόκκινα μούρα), νότες ιωδίου και πιο έντονες τανίνες. Ζύμωση και μηλογαλακτική μετατροπή σε δεξαμενές και αργότερα ωρίμανση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για 12 μήνες. Ελαφρώς υψηλότερο αλκοόλ 13,5% το οποίο όμως ξεγελάει λόγω οξύτητας και οριακά ώριμου φρούτου.

  • ΙΑΜΑ Ερυθρό 2012 (60% Βραδιανό, 40% Syrah) – Παρόλο που η πιο ζεστή χρονιά ανεβάζει το αλκοόλ ακόμα περισσότερο στο 14%, είναι παρόμοιο στυλιστικά με το 2011, κυρίως εξαιτίας των ελαφρώς ξινών κόκκινων φρούτων και της αίσθησης ιωδίου. Υποδειγματικά διακριτικός ο χαρακτήρας του βαρελιού και τανίνες οριακά ώριμες. Στο στόμα είναι πιο ζεστό (το +1% αλκοόλ από το 2010 φαίνεται) αλλά του πάει!

  • ΙΑΜΑ Λευκό 2014 (60% Μαλαγουζιά, 40% Ασύρτικο) – Ένα πολύ γοητευτικό, φρέσκο λευκό κρασί με μύτη που θυμίζει πυρηνόκαρπα φρούτα (ροδάκινο, βερίκοκο), grapefruit, πράσινο μήλο. Μέτριο αλκοόλ (12,5%), υπέροχα δροσιστικό, απόλυτα καλοκαιρινό. Ετήσια παραγωγή 100.000 φιάλες και προτεινόμενη τιμή ραφιού € 9.

  • Ασύρτικο Sur Lie 2013 – Πολύ ενδιαφέρον! Σε σύγκριση με το 2011 που δοκιμάσαμε αρχικά έχει έναν αρκετά διαφορετικό χαρακτήρα. Στη μύτη περισσότερα τροπικά φρούτα, mango, ώριμα ροδάκινα, βότανα, χαμομήλι και μέλι. Έχει έναν εξωτικό χαρακτήρα που θυμίζει Αλσατία και πολύ λιγότερο τον ορυκτό χαρακτήρα της Σαντορίνης που διαπιστώσαμε στη δοκιμή του 2011, ενώ φαντάζει και πιο εξελιγμένο. Σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικό. Αλκοόλ στο 13,5%.

  • “G” 2012 (100% Βραδιανό) – Ενισχυμένος γλυκύς οίνος από το ερυθρό Βραδιανό, με παραγωγή μόλις 600 φιαλών 500ml ετησίως. Το κρασί έχει το χρώμα του χαλκού και μύτη από άνθη, potpourri, πάστα αμυγδάλου, γλυκό τριαντάφυλλο και λουκούμι. Αρώματα στόματος παρόμοια με τα παραπάνω, με μια επιπλέον αίσθηση καραμέλας βουτύρου και εξαιρετική ισορροπία, χωρίς καθόλου να λιγώνει. Skin contact πριν τη ζύμωση, αφαίμαξη ποσότητας Βραδιανού που προορίζεται για το ερυθρό ΙΑΜΑ (σε ροζέ στάδιο), διακοπή της ζύμωσης στα 6 Baumé με ενίσχυση αλκοόλης και ωρίμαση σε βαρέλι για 2 χρόνια. Προτεινόμενη τιμή ραφιού € 18.
 

Μια χαλαρή οινογευσία, με όμορφο φαγητό!

 

Δοκιμάσαμε το Assyrtiko Sur Lie από τη σοδειά του 2011 και του 2013

 

Ο Κώστας Βρυνιώτης παρουσιάζει τα κρασιά του

 

Λευκό και ερυθρό ΙΑΜΑ δίπλα-δίπλα...

 

 

  

Ο Κώστας Βρυνιώτης

  Η φανταστική αυλή...

 

 

Και η παρέα μας...

 

...σε στιγμές χαλάρωσης!

 

Πραγματικά θαυμάσια προσπάθεια και κρασιά με χαρακτήρα. Μια ιδιωτική πρωτοβουλία μιας οικογένειας που έχει βάλει την Βόρεια Εύβοια στον ελληνικό οινικό χάρτη και μάλιστα με σημαντικές αξιώσεις. Αν στα κρασιά προσθέσουμε την εκπληκτική θέα, την πανέμορφη κοντινή παραλία και την εξαιρετική φιλοξενία του Κώστα και της Θωμαής Βρυνιώτη, τότε μπορούμε με ασφάλεια να μιλήσουμε για μια ξεχωριστή οινοτουριστική πρόταση!


Κώστα, Θωμαή και μικρέ Γιώργο σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία! Ελένη και Βασίλη σας ευχαριστούμε για την ιδέα! Καλό καλοκαίρι σε όλους και με το καλό ο τρύγος του 2015!

 

Φωτογραφίες: Σταυρούλα Μαριάμου

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments