ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ GENTILINI, Κεφαλονιά - 16 Αυγούστου 2014
αναρτήθηκε στις 21/09/2014

Σήμερα θα σας διηγηθώ για το οινοποιείο Gentilini (Τζεντιλίνι), στις Μηνιές της Κεφαλονιάς. Το Gentilini είναι ένα μικρό πρότυπο οινοποιείο, απόλυτα προσηλωμένο στην παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας σε μια περιοχή της Ελλάδας με μακρά οινική παράδοση και εξαιρετικές προοπτικές. Η Κεφαλονιά, το μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί από τα Επτάνησα (και έκτο σε όλη την Ελλάδα), αποτελεί σίγουρα τον πιο ενδιαφέροντα προορισμό του Ιονίου, από οινικής τουλάχιστον άποψης.

 

Ένα μέρος των αμπελώνων Gentilini βρίσκεται στις Μηνιές, δίπλα στο αεροδρόμιο και τη θάλασσα. Κάτω δεξιά βλέπουμε το οινοποιείο και στο βάθος, ακόμα κοντύτερα στη θάλασσα, το Genitilini Retreat. (Πηγή)

 

Βρεθήκαμε στην Κεφαλονιά στο πλαίσιο δεκαήμερων θερινών διακοπών τις οποίες μοιράσαμε ως εξής: τρεις μέρες στην Κεφαλονιά και επτά ημέρες στην Ιθάκη. Μέσα στην τριήμερη παραμονή μας στην Κεφαλονιά, προγραμματίσαμε μια επίσκεψη στο οινοποιείο Gentilini μιλώντας με τον υπεύθυνο και ιδιοκτήτη, Πέτρο Μαρκαντωνάτο.

 

 

Φτάνοντας στην είσοδο του οινοποιείου

 

Ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος μας διηγήθηκε την ιστορία των Gentilini, αλλά και όλες τις οινικές και αμπελουργικές λεπτομέρειες...

 

Πριν από όλα να αναφέρω ότι ενώ στη νησί δραστηριοποιούνται περίπου δέκα οινοποιεία, έξω από αυτό -ή τουλάχιστον στην Αθήνα- οι περισσότεροι οινόφιλοι γνωρίζουν μόνο 3-4 από αυτά. Το Gentilini είναι ίσως το πιο εξωστρεφές από όλα και ισχυρίζομαι –επαναλαμβάνοντας τον εαυτό μου- ότι αποτελεί πρότυπο από όλες τις απόψεις (ποιότητα προϊόντων, εξωστρέφεια, τεχνογνωσία, συνεργατικότητα, διάθεση για εξέλιξη!). Φυσικά όλα αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητα των ιδιοκτητών του και γνωρίζοντας καλύτερα τον αεικίνητο Πέτρο Μαρκαντωνάτο, σκέφτομαι ότι τελικά τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν είναι τυχαίο!

 

(1) Το σημείο που βρίσκεται το Οινοποιείο Gentilini στις Μηνιές, δίπλα στο αεροδρόμιο και 5 μόλις χιλιόμετρα νότια από το Αργοστόλι (2) Εντός της περιοχής αυτής (κίτρινο-πορτοκαλί στο χάρτη) μπορούν να καλλιεργηθεί η Ρομπόλα που προορίζεται για κρασιά ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαληνίας (3) Η σκιασμένη περιοχή δείχνει τον Αίνο, το ψηλότερο βουνό του νησιού. Η γειτνίαση της ζώνης 2 με τον Αίνο παρέχει τις κρύες συνθήκες που αναζητά η ποικιλία Ρομπόλα για να αναδείξει τα καλύτερα χαρακτηριστικά της.

 

Συναντάμε τον Πέτρο στην είσοδο του οινοποιείου. Είναι πράγματι εντυπωσιακή η αίσθηση οικειότητας που νοιώθει κανείς στην παρέα με τον Πέτρο. Είναι τόσο χαρούμενος με αυτό που κάνει και με αυτό που είναι, που πραγματικά ακτινοβολεί θετική ενέργεια! Ευκαιρία να μάθουμε μαζί του όσα περισσότερα γίνεται –και πρώτα από όλα για το όνομα! Ποιος Gentilini, τι, πού, πότε; Ο Πέτρος εξηγεί...

 

 

Βόλτα στον αμπελώνα που περιβάλλει το οινοποιείο στις Μηνιές Κεφαλονιάς

 

Κρατώντας σημειώσεις... Μη μας ξεφύγει τίποτα!


ΠΕΡΙ GENTILINI


Η Κεφαλονιά είναι ένα από τα νησιά που είχε την τύχη να δεχθεί την επιρροή των Ενετών για σχεδόν 300 χρόνια (1500 έως 1799). Εντός αυτής της περιόδου, το 1593, καταφτάνει στην Κεφαλονιά ο Marino Gentilini από το Este (40 km από την Padova) και αναλαμβάνει –ως μηχανικός του Ενετικού στρατού- να κατασκευάσει το κάστρο στην Άσσο. Σαν αποζημίωση του δόθηκαν οικόσημο (το γνωστό λιοντάρι στις φιάλες Gentilini), γη και τίτλος ευγενείας. Ο Marino Gentilini τελικά ρίζωσε στην Κεφαλονιά και οι απόγονοί του διατήρησαν το όνομα Gentilini για 370 χρόνια, μέχρι το 1964. Εκείνη τη χρονιά απεβίωσε η τελευταία των Gentilini, Μαρία – Άννα Gentilini, γιαγιά του Σπύρου Κοσμετάτου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Gentilini δεν είχαν ασχοληθεί με το κρασί.


Ο Σπύρος  Κοσμετάτος όμως ασχολήθηκε! Ο ίδιος ήταν γραφίστας που όμως –ποιος ξέρει υπό ποιες συνθήκες- βρέθηκε το 1964 στην καρδιά του Stellenbosch, της σημαντικότερης οινοποιητικής ζώνης της Νοτίου Αφρικής. Εκεί εργάστηκε σαν οινοποιός και η εμπειρία του αυτή του ενέπνευσε την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών στον τόπο καταγωγής του, την Κεφαλονιά! Όταν λοιπόν επέστρεψε στην Ελλάδα, βάλθηκε να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Το 1977 φύτεψε τα πρώτα αμπέλια (ποικιλία Τσαούσι και μάλιστα σε διαμόρφωση Geneva double curtain). To 1984 κυκλοφόρησε το πρώτο κρασί με την ετικέτα Gentilini.

 

Βόλτα στον αμπελώνα στις Μηνιές με το σκαμένο βουνό στο φόντο, που αποκαλύπτει μεγάλες ποσότητες ασβέστη


Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 1996, ο αμπελώνας δέχεται τις πρώτες παρεμβάσεις από την Μαριάννα Κοσμετάτου, κόρη του ιδρυτή Σπύρου Κοσμετάτου, και το σύζυγό της, Πέτρο Μαρκαντωνάτο, κυρίως αντικαθιστώντας ποικιλίες (έμφαση σε Ρομπόλα, Τσαούσι, Sauvignon Blanc και Chardonnay) και τρόπους φύτευσης. Το 2002 αναλαμβάνουν ολόκληρη την επιχείρηση, δίνοντας σε αυτή μια φρέσκια πνοή με πολλές νέες ιδέες. Το 1996 που πρωτοανέλαβαν ξεκίνησαν με 20.000 φιάλες το χρόνο, ενώ σήμερα παράγουν 120.000 φιάλες. Από αυτές το 60% εξάγεται, το 35% πωλείται στην Κεφαλονιά και μόλις το 5% στην υπόλοιπη Ελλάδα.


ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ


Η Κεφαλονιά έχει τη χαρά να διαθέτει αρκετές λευκές γηγενείς ποικιλίες: Ρομπόλα, Μοσχάτο, Τσαούσι, Γουστολίδι, Ζακυνθινό. Η Gentilini καλλιεργεί τις τρεις πρώτες, ενώ επίσης καλλιεργεί Sauvignon Blanc και το ροδόχρωμο Μοσχοφίλερο, το οποίο έφερε εδώ ο Πελοποννήσιος Γιώργος Σκούρας όταν οινοποιούσε στο νησί. Κεφαλονίτικες ερυθρές ποικιλίες είναι η Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς, το Αρακλινό και η Μαυρορομπόλα. Η Gentilini από αυτές καλλιεργεί μόνο την Μαυροδάφνη –και μάλιστα για την παραγωγή ξηρού κρασιού- και την γαλλική ποικιλία Syrah.


Σημαία της Gentilini –και της Κεφαλονιάς γενικότερα- είναι η Ρομπόλα, μια εξαιρετικά κομψή ποικιλία που μοιάζει στυλιστικά με το Ασύρτικο, με λιγότερο αλκοόλ και ελαφρύτερο σώμα. Η Ρομπόλα θέλει κρύο και η ζώνη καλλιέργειας περιλαμβάνει το οροπέδιο των Ομαλών στις πλαγιές του Αίνου σε υψόμετρο περίπου 390 μέτρων. Από εκεί η Gentilini παραλαμβάνει ποιοτικό σταφύλι από τα 120 στρέμματα που καλλιεργεί.

 

 

Στο κελάρι με τα βαρέλια

 

Δοκιμάζοντας μούστο Μοσχάτου

 

 

Φύλαξη παλιών εσοδειών σε φιάλες

 

Το κιόσκι δίπλα στον υπαίθριο χώρο γευσιγνωσίας


Να πούμε και ένα παράδοξο. Το κρασί ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας είναι το μοναδικό κρασί (αν εξαιρέσουμε Μοσχάτα και Μαυροδάφνες) στο οποίο η ποικιλία αναφέρεται στην Ονομασία Προέλευσης, μη επιτρέποντας στους λίγους καλλιεργητές Ρομπόλας εκτός Κεφαλονιάς  να αναφέρουν την ποικιλία στο όνομα της ετικέτας. Ανόητο! Η Κεφαλονιά μόνο να κερδίσει θα είχε αν μάθαινε όλη την Ελλάδα να πίνει Ρομπόλα και ο κόσμος να αναζητούσε τελικά την Ρομπόλα από τον τόπο καταγωγής της, την Κεφαλονιά. Φανταστείτε όλοι οι παραγωγοί Ασύρτικου να μην μπορούσαν να το πουν έτσι, παρά μόνο αν αυτό προέρχεται από τη Σαντορίνη. Και επίσης σκεφτείτε αν η Σαντορίνη έχασε ή κέρδισε από την πανελλήνια καλλιέργεια του Ασύρτικου. Έχω την βεβαιότητα ότι κέρδισε! Κλείνω εδώ την παρένθεση.


Οι άλλες δύο ποικιλίες που βρίσκουμε σε ΠΟΠ της Κεφαλονιάς, το Μοσχάτο λευκό και η Μαυροδάφνη καλλιεργούνται από τη Gentilini (εντός των 75 στρεμμάτων αμπελώνων στις Μηνιές, δίπλα στο αεροδρόμιο), αλλά μόνο για την παραγωγή ξηρών κρασιών (άρα δεν χαρακτηρίζονται ΠΟΠ). Το 2008 φυτεύτηκε άλλο ένα αμπέλι Μαυροδάφνης, με πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα φύτευσης. Γενικότερα το οινοποιείο πιστεύει στις τοπικές ποικιλίες και έχει επενδύει σε αυτές.


Ολοκληρώνουμε τη βόλτα μας στα αμπέλια στις Μηνιές, απολαμβάνοντας τη θέα προς το αεροδρόμιο και τη θάλασσα από τη μία πλευρά και το σκαμμένο βουνό με τον ασβεστόλιθο από την άλλη. Μάλιστα ο Πέτρος μας αναφέρει ότι το ανθρακικό ασβέστιο που υπάρχει στο έδαφος συμβάλλει στην αργή φωτοσύνθεση και την παραγωγή εξαιρετικών σταφυλιών. Επίσης, εδώ παράγεται ‘ο καλύτερος γύψος στον κόσμο’! Και το θέαμα είναι πραγματικά μοναδικό.

 

Ένα μοναδικό θέαμα!

 

Πάμε στα του τρύγου! Ο τρύγος φέτος ήταν όψιμος κατά μία εβδομάδα. Το οινοποιείο μετά την παραλαβή των σταφυλιών χρησιμοποιεί ψυγείο container για να τα συνεφέρει από τη ζέστη πριν τα πιέσει ή τα σπάσει (αν πρόκειται για λευκό ή κόκκινο κρασί αντίστοιχα), ενώ χρησιμοποιούν οριζόντιο πιεστήριο τύπου basket press με πίεση ολόκληρων τσαμπιών, που βοηθά στην τέλεια στράγγιση και αποφυγή πικρών στοιχείων από το σπάσιμό των κοτσανιών. Ο Πέτρος μας οδήγησε μετά στην αίθουσα με τις δεξαμενές, όπου δοκιμάσαμε μούστο πριν καλά-καλά ξεκινήσει να ζυμώνει (ουσιαστικά χυμό σταφύλι) από Τσαούσι, Sauvignon Blanc και Μοσχάτο και διακρίναμε σημαντικές διαφορές ακόμα και σε αυτό το προζυμωτικό στάδιο!

 

 

Μέσα στο οινοποιείο, ετοιμάζοντας τα κρασιά του 2014!

 

Με χαλαρή διάθεση...


Πάμε στην αυλή, εκεί όπου μας περιμένει ένα πανέμορφο tasting έξι κρασιών του οινοποιείου, με συνοδεία από ελαιόλαδο, δενδρολίβανο και ντοματίνια, όλα δικής τους παραγωγής.

 

 

Από αριστερά: Ελαιόλαδο Gentilini, Aspro 2013, Rombus 2013, Rose 2013, Red 2013, Eclipse 2012, Syrah 2011

 

Η γευσιγνωσία μας συνοδεύτηκε από αυτά τα καλούδια!

 

 

Δοκιμάζοντας τα εξαιρετικά κρασιά Gentilini

 

Παρέα με τον Πέτρο Μαρκαντωνάτο

 

Παρακάτω οι σημειώσεις μου από τη δοκιμή των κρασιών:

 

  • Aspro 2013 (Τσαούσι, Μοσχάτο, Sauvignon Blanc) | Grapefruit, κυδώνι, φυτικότητα, ανθώδεις νότες και πλούσιο στόμα, με αλκοόλ στο 13,5%. Το κρασί έχει μια ευγενική θέρμη με φίνα μοσχάτα στοιχεία. Ένα κρασί που εκτιμάται περισσότερο στο εξωτερικό από ότι στην Ελλάδα –ίσως λόγω Μοσχάτου- αλλά δεν θα έπρεπε! Είναι εξαιρετικό και ταιριάζει με πολλά πιάτα και περιστάσεις! Παραγωγικά δε οι τρεις ποικιλίες χαρμανιάζονται ως εξής: πρώτα Τσαούσι – Μοσχάτο, μετά Μοσχάτο – Sauvignon Blanc και τέλος τα δύο χαρμάνια χαρμανιάζονται και μεταξύ τους.
  • Rombus 2013 (Ρομπόλα) | Η πρώτη ύλη που καλλιεργήθηκε σε υψόμετρο 650-850 μέτρων έδωσε ένα κρασί υπέροχα κρυστάλλινο και αέρινο, με φανταστικά mineral – ορυκτά στοιχεία, τσακμακόπετρα, αρμύρα και λίγο λευκό πιπέρι που με κάνουν να το σκέφτομαι σαν ένα Grüner Veltliner Μεσογειακού όμως κλίματος! Στόμα πλούσιο, με εξαιρετικά κομψή οξύτητα που το κάνει ιδανικό για ψαροφαγία υψηλών προδιαγραφών! Εμείς το ταιριάξαμε με ένα υπέροχο λαβράκι λίγες μέρες αργότερα, στις Φρίκες της Ιθάκης.

 

Σε αυτό το σημείο δεν γίνεται να μην αναφέρουμε την αστοχία μεγάλου παραγωγού Ρομπόλας του νησιού που ‘φωτογραφίζοντας’ την Ρομπόλα Gentilini η οποία κλείνεται με βιδωτό πώμα τύπου Stelvin –ένα τεχνολογικά προηγμένο κλείσιμο που διασφαλίζει την φρεσκάδα του κρασιού- σε δελτίο τύπου της συστήνει στους καταναλωτές να μην εμπιστεύονται μια Ρομπόλα που δεν είναι κλεισμένη με φελλό, όπως ορίζει ο νόμος των ΟΠΑΠ της δεκαετίας του ’70 (εκείνη την εποχή βέβαια δεν υπήρχαν εναλλακτικοί τρόποι πωματισμού)! Αυτός είναι και ο λόγος που η Gentilini αναγκάστηκε για φέτος να μετονομάσει τη Ρομπόλα της ‘Rombus’ και να την κυκλοφορήσει σαν επιτραπέζιο κρασί! Διαβάζω ότι η νομοθεσία θα αναπροσαρμοστεί σύντομα, ώστε να είναι δυνατή η κυκλοφορία ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας με βιδωτό πώμα!

 

Αριστερά το κρασί Gentilini ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαληνίας, δεξιά το ίδιο κρασί με την εμπορική ονομασία Rombus που λόγω βιδωτού πώματος δεν μπορεί (ακόμα) να κυκλοφορήσει ως ΠΟΠ.

 
  • Rose 2013 (Μοσχοφίλερο 90%, Αγιωργίτικο 10%) | Ένα δροσιστικό, υπέροχο ροζέ με αρώματα που θυμίζουν κόκκινα φρούτα (κυρίως φράουλα), γλυκό λεμόνι και τριαντάφυλλο. Το Μοσχοφίλερο προέρχεται από τους οικογενειακούς αμπελώνες στην Κεφαλονιά, το Αγιωργίτικο αγοραστό από το Κούτσι Νεμέας.
  • Red 2013 (Αγιωργίτικο 60%, Syrah 20%, Μαυροδάφνη 20%) | Εξαιρετικό ερυθρό δεξαμενής, με πυκνό κόκκινο φρούτο (όπως βύσσινο) που μπορεί να καταναλωθεί και σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες σερβιρίσματος.
  • Eclipse 2012 (Μαυροδάφνη 100%) | Ξηρή Μαυροδάφνη από τον τοπικό κλώνο τσιγκέλο. Όταν πρωτοανοίχτηκε η φιάλη έβγαζε κυρίως τα αρώματα του βαρελιού (βανίλια, φουντούκια) ενώ όσο πέρναγε η ώρα στο ποτήρι μας, έρχονταν σε πρώτο πλάνο το φρούτο, τα πυκνά δαμάσκηνα, η γλυκόριζα και τα αποξηραμένα κόκκινα φρούτα. Αυτό δείχνει ότι το εξαιρετικό αυτό κρασί θέλει μετάγγιση για να ανοίξει και να ισορροπήσει αρωματικά. Το κρασί ωρίμασε ένα έτος σε δρύινα βαρέλια (50% αμερικάνικα, 50% γαλλικά) εκ των οποίων τα 50% ήταν καινούρια και τα 50% μίας χρήσεως.
  • Syrah 2011 | Πανέμορφο ερυθρό κρασί με κόκκινο φρούτο, φαρμακευτικό χαρακτήρα και μια μπαχαρένια αίσθηση.

 

Μετά τη γευστική δοκιμή, με τον Πέτρο και όλα τα κρασιά που δοκιμάσαμε!

 

Να αναφέρουμε ότι εκτός από τα παραπάνω, το οινοποιείο παράγει Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και Syrah σε ειδικές εμφιαλώσεις και διάθεση σε περιορισμένη ποσότητα:

 

  • Ρομπόλα Cellar Selection (2.500 φιάλες) | Παλιά κλήματα, υψόμετρο 850 μέτρων, χαμηλές αποδόσεις από χαλικώδη, ασβεστολιθικά εδάφη και τον αγαπημένο μου τρόπο οινοποίησης: Ένα μικρό μέρος του κρασιού (20%) ζυμώνει σε δρύινα βαρέλια και στη συνέχεια ωριμάζει σε αυτά με τρίμηνο battonage προσδίδοντας πολυπλοκότητα στο χαρμάνι, ενώ το υπόλοιπο 80% του κρασιού ζυμώνει/ωριμάζει σε δεξαμενή και συνεισφέρει στο κρασί φρεσκάδα και νεύρο.
  • Eclipse Limited Release (600 φιάλες) | Μαυροδάφνη από παλιά κλήματα, ωρίμανση για 1,5 χρόνο σε δύο μόλις δρύινα βαρέλια και αφιλτράριστη εμφιάλωση.
  • Syrah Limited Edition (600 φιάλες) | Χαμηλές αποδόσεις, επίσης 1,5 χρόνος σε δύο μόλις δρύινα βαρέλια και αφιλτράριστη εμφιάλωση.

 

Για το τέλος ο Πέτρος μας είχε φυλάξει την καλύτερη, την πιο απογειωτική, την πιο δημιουργική γευστική εμπειρία: δοκιμή από βαρέλια και χαρμάνιασμα! Δοκιμάσαμε Μαυροδάφνη του 2013 που προορίζεται για το Eclipse, από τρία διαφορετικά βαρέλια. Η διαφορά χαρακτήρα μεταξύ βαρελιών ήταν πράγματι εντυπωσιακή! Η Μαυροδάφνη από το πρώτο βαρέλι έβγαζε πιο πολύ φρούτο, από το δεύτερο είχε καπνιστές νότες αλλά έντονες τανίνες, ενώ η Μαυροδάφνη από το τρίτο βαρέλι είχε φανταστικές μικρόκοκκες τανίνες που έδιναν στο στόμα μια μαλακή αίσθηση πούδρας! Το δε χαρμάνι των τριών βαρελιών τα είχε όλα: υπέροχο φρούτο, καπνιστή πολυπλοκότητα, φίνες και ώριμες τανίνες! Αυτή είναι η μαγεία των χαρμανιών, από τις μαγικότερες πλευρές της οινοποίησης.

 

 

Ξεκινάμε να δοκιμάζουμε Μαυροδάφνη από τα βαρέλια...

 

Πρώτα δοκιμάσαμε κάθε βαρέλι ξεχωριστά...

 

 

Στη συνέχεια ο Πέτρος τράβαγε κρασί από άλλο βαρέλι...

 

Τα συγκρίναμε δίπλα-δίπλα, τα χαρμανιάζαμε...

 

 

Δοκιμή στη μύτη...

 

...και στο στόμα. Το χαρμάνιασμα αποτελεί τη μαγεία της οινοποίησης!

 

Ευχαριστούμε τον Πέτρο για όλα –πραγματικά ήταν μια πολύ ζεστή, ευχάριστη και επιμορφωτική επίσκεψη! Ευχόμαστε στο οινοποιείο Gentilini καλή δύναμη, καλά κρασιά και να συνεχίσει να αναδεικνύει την οινική πλευρά της Κεφαλονιάς, προσφέροντας στον κόσμο σπουδαία κρασιά υψηλής ποιότητας!! Όσο για εσάς, σας συνιστώ όταν βρεθεί μπροστά σας κάποια φιάλη με το οικόσημο Gentilini με το λιοντάρι, να την αρπάξετε!

 

Καλά κρασιά σε όλη την Κεφαλονιά!!

 

Φωτογραφίες: Σταυρούλα Μαριάμου

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments