ΚΤΗΜΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Κορωπί - 5 Ιουλίου 2014
αναρτήθηκε στις 01/08/2014

Στο νομό Αττικής βρίσκεται ο μεγαλύτερος ενιαίος αμπελώνας της Ελλάδος, μια περιοχή με εξαιρετικά έντονο οινοτουριστικό ενδιαφέρον. Παρότι έχω επισκεφτεί τόσα οινοποιεία εντός και εκτός Ελλάδος, στην Αττική (όπου ζω) έχω επισκεφτεί ελάχιστα μέχρι σήμερα! Λένε ότι ό,τι σου δίνεται εύκολα, το προσεγγίζεις δυσκολότερα, έτσι δεν είναι;; Αυτό αλλάζει βέβαια, έτσι επιλέξαμε έναν από τους παλαιότερους και πιο αξιόλογους παραγωγούς της Αττικής, το Κτήμα Βασιλείου στο Κορωπί και μετά την επικοινωνία μας με την υπεύθυνη επικοινωνίας του Κτήματος Ελένη Μπλούχου, ξεκινήσαμε ένα Σαββατιάτικο πρωινό του Ιουλίου να γνωρίσουμε καλύτερα τη δουλειά τους…

 

 

Φτάνοντας στο Κτήμα

 

Στο προαύλιο του Κτήματος Βασιλείου

 

Το Κτήμα Βασιλείου βρίσκεται έξω από το Κορωπί, μόλις 35 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Φτάνοντας, μας υποδέχθηκε η Ελένη και ο ιδιοκτήτης κ. Γιώργος Βασιλείου, οινοποιός τρίτης γενιάς. Το νήμα ξεκινά στις αρχές του 20ού αιώνα και συγκεκριμένα το 1905, όταν ο παππούς Γιώργος Βασιλείου, γέννημα – θρέμμα των Μεσογείων, δημιουργεί ιδιόκτητους αμπελώνες για να φτιάξει το κρασί του. Το έργο του συνέχισε ο γιός του Παναγιώτης Βασιλείου, ενώ ο γιός του Γιώργος Βασιλείου, εγγονός του ιδρυτή της οινοποιίας, ήταν εκείνος που έκανε το μεγάλο ποιοτικό άλμα.

 

 

Γρήγορα καταλάβαμε την αγάπη του κ. Βασιλείου για τις αντίκες (από εργαλεία μέχρι παλιά αυτοκίνητα!) τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στο οινοποιείο

 

Θυμάστε το άρθρο του Οινοχόου για συνδιασμό sushi με ρετσίνα;

 

 

Συνομιλώντας με την Ελένη Μπλούχου

 

Άλλο ένα κομμάτι της συλλογής από αντίκες!


Σε μια εποχή που η οινοπαραγωγή στην Ελλάδα προσεγγιζόταν με εντελώς διαφορετικό τρόπο, ο Γιώργος Βασιλείου αποφασίζει να σπουδάσει στην Dijon της Γαλλίας, στη Βουργουνδία ώστε να ανοίξει τους οινικούς του ορίζοντες και να μπολιάσει την οικογενειακή τέχνη και την οινική παράδοση αιώνων της Αττικής με την τότε σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία. Ανήκει λοιπόν και ο κ. Βασιλείου στην μικρή ομάδα των τολμηρών οινοποιών της δεκαετίας του 1980 που οδήγησαν το ελληνικό κρασί σε ένα εντελώς νέο μονοπάτι, το μονοπάτι της ποιότητας.


Τεχνικές όπως η ελάφρυνση του φορτίου ή η χρήση δρύινων βαρελιών αποτέλεσαν –όταν πρωτοεμφανίστηκαν- μια μικρή οινική επανάσταση. Ποιος θα φανταζόταν το 1960 ότι κάποια μέρα θα παρήγαγαν ρετσίνα με μισό κιλό ρετσίνι ανά τόνο μούστου, ενώ στο παρελθόν έβαζαν 5 κιλά ανά τόνο! Ή ότι θα κράταγαν τις στρεμματικές αποδόσεις τόσο χαμηλά. Ή ακόμα ότι το τοπικό Σαββατιανό, η εξαιρετική αλλά τόσο παρεξηγημένη ποικιλία της Αττικής, θα μπορούσε να ‘αντέξει’ το γευστικό βάρος καινούργιων δρύινων βαρελιών! Και όμως, ο κ. Βασιλείου το τόλμησε και το κατάφερε!


Ο κ. Βασιλείου μας προτείνει μια βόλτα στο οινοποιείο (που ανακαινίστηκε μόλις πέρσι) και εμείς τον ακολουθούμε, ξεκινώντας από το κελάρι με τις δεξαμενές και τα βαρέλια. Όλες οι δεξαμενές έχουν ελεγχόμενη θερμοκρασία με αυτόματη διαχείριση από έναν κεντρικό πίνακα. Τα βαρέλια για την ωρίμανση και παλαίωση ενός λευκού και ενός γλυκού κρασιού βρίσκονται σε μια διπλανή αίθουσα, ενώ εντύπωση μας έκανε η μετατροπή των παλιών τσιμεντένιων δεξαμενών σε κελιά φύλαξης παλιών εσοδειών όλων των ετικετών για λόγους δοκιμής και τήρησης αρχείου. Σαββατιανό 5ετίας, 10ετίας, 20ετίας και πάει λέγοντας! Δοκιμάστε κάποια παλιά εσοδεία αν σας δοθεί η ευκαιρία, αξίζει!

 

 

Στο κελάρι με τον κ. Γιώργο Βασιλείου. Δεξιά οι παλιές τσιμεντένιες δεξαμενές που έχουν μετατραπεί σε κελιά φύλλαξης παλιών φιαλών

 

Αμπελώνες Βασιλείου 1996!

 

Θαυμάζοντας το αρχείο του Κτήματος


Εδώ κάνουμε μια παρένθεση για να αναφέρουμε κάτι που παραλείψαμε. Στην Αττική παραδοσιακά καλλιεργούνταν μόνο λευκά σταφύλια, κυρίως Σαββατιανό και Ροδίτης. Κόκκινα σταφύλια στην Αττική μάλλον δεν υπήρχαν. Έτσι, η συνήθης πρακτική για έναν παραγωγό από την Αττική που ήθελε να πουλάει και κόκκινο κρασί ήταν να αγοράζει αγιωργίτικο (σταφύλια ή μούστο) από την σχετικά κοντινή Νεμέα Κορινθίας και να το οινοποιεί. Αυτό έκανε για χρόνια ο κ. Γιώργος Βασιλείου, μέχρι που το 2004 εγκατέστησε ένα ανεξάρτητο οινοποιείο στη Νεμέα, το Κτήμα Νέμειον, για την παραγωγή ερυθρών κρασιών. Έτσι σήμερα όλα τα λευκά κρασιά του παραγωγού προέρχονται από το Κορωπί και όλα τα ροζέ και ερυθρά από τη Νεμέα.


Στο μεταξύ μας έχει «σπάσει η μύτη»! Ο κ. Βασιλείου βλέπετε εκτός από οινοποιός, είναι και δεινός μάγειρας! Αφού γνωρίσαμε όλη την οικογένεια, τη σύζυγό του και τα 3 τους παιδιά μας προσκάλεσαν στο τραπέζι τους σε μια ιδανική γευσιγνωσία, με δοκιμή των κρασιών σε πραγματικές συνθήκες, δίπλα δηλαδή σε φαγητό!

 

Στην υγειά σας!!

 

 

Όμορφες στιγμές μαζί με την οικογένεια Βασιλείου  

Κουβεντιάζοντας με τον κ. Γιώργο


Ξεκινάμε με ένα τηγανητό ψάρι (μάλλον συγγενικό με τη σαρδέλα) με ξύσμα λεμονιού και σκόρδο. Η γευστική ένταση του τηγανητού, αλλά και της σαρδέλας ζητούν ένα κρασί με επίσης έντονη προσωπικότητα –η τονισμένη οξύτητα μόνη της δεν αρκεί! Ιδανικό ταίριασμα με την υπέροχη Ρετσίνα Βασιλείου 2013! Άλλα καλούδια του τραπεζιού μας μια πεντανόστιμη μαρμελάδα τομάτας (σαν chutney), ένα χειροποίητο, ντόπιο πικάντικο τυρί με μαύρο πιπέρι και μια πολύ φρέσκια ντοματοσαλάτα που ταιριάξαμε με το λευκό blend Σελήνη, το Fume και το ροζέ Astra. Η δοκιμή των ερυθρών κρασιών έγινε με ένα φανταστικό μοσχάρι μαγειρεμένο για 4 ώρες στη γάστρα, λιωμένο πραγματικά, με κρεμμύδι, μελιτζάνα, καρότα και κόκκινο κρασί, σερβιρισμένο με πατάτες τηγανητές, κομμένες στο χέρι φυσικά! Μιλάμε για μια πανδαισία γεύσεων, που μαζί με τα εκπληκτικά κρασιά του Κτήματος μας χάρισαν μια μοναδική γευστική εμπειρία.

 

 

Ο κ. Γιώργος μας σερβίρει...

 

...το πεντανόστιμο μοσχάρι που σας έλεγα! Εξαιρετικός συνδυασμός με τα ερυθρά του Κτήματος Νέμειον!

 

 

Απολαμβάνοντας τη δοκιμή

 

Δομικάζοντας το ροζέ 'Astra'


Ιδού οι σημειώσεις μου από τη γευστική δοκιμή των κρασιών:


Από το οινοποιείο στο Κορωπί (Κτήμα Βασιλείου):

 

  • Ρετσίνα Αττικής 2013 (100% Σαββατιανό) |  Αρώματα από μέντα, δυόσμο, ρετσίνι, μαστίχα, λεμόνι, lime και στόμα με δροσιστική οξύτητα και μέτριο αλκοόλ. Μια υποδειγματική μοντέρνα ρετσίνα από την Μέκκα του είδους, την Αττική, εμφιαλωμένη σε φιάλη 750ml και κλεισμένη με βιδωτό πώμα τύπου Stelvin.
  • Fume Βασιλείου 2011 (100% Σαββατιανό) | Σαββατιανό ζυμωμένο σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια και ένα μοναδικό αποτέλεσμα με αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, πεπονιού και μια βανιλάτη και κρεμμώδη διάσταση που θυμίζει πρωτοκλασάτο Chardonnay. Το στόμα ήταν εξαιρετικό και επίσης γεμάτο και κρεμμώδες χωρίς όμως να είναι κουραστικό, ενώ το αλκοόλ έδενε όμορφα όλα τα στοιχεία του κρασιού. Εδώ η πράξη καταρρίπτει τη θεωρία, αφού θεωρητικά η οινοποίηση Σαββατιανού σε βαρέλι είναι δύσκολο να λειτουργήσει. Το Σαββατιανό όντας μια ποικιλία με γλυκά αρώματα και τροπικό χαρακτήρα δεν χρειάζεται ‘στρογγύλεμα’, αφού η χρήση του βαρελιού θα μπορούσε να κάνει το αποτέλεσμα βαρύ και κουραστικό. Όμως το Fume Βασιλείου κρατά μια μοναδική γευστική ισορροπία και σε αυτό βοηθά πρωτίστως η πρώτη ύλη από έναν ιδιόκτητο αμπελώνα 55 ετών με αργιλοαμμώδη εδάφη και στραμμετική απόδοση μόλις 350 κιλών / στρέμμα. Αλλά και από ιστορικής άποψης πρόκειται για ένα πρωτοποριακό κρασί, αφού ο κ. Βασιλείου υπήρξε ο πρώτος που επιχείρησε να οινοποιήσει Σαββατιανό σε καινούρια δρύινα βαρέλια! Με παρακαταθήκη τις σπουδές του στην Dijon, στη μυθική Βουργουνδία όπου η οινοποίηση του Chardonnay σε βαρέλια είναι μια συνηθισμένη πρακτική, ο κ. Βασιλείου συνεργάστηκε με τον σύμβουλο οινολόγο κ. Θάνο Φακορέλη και προχώρησαν σε ένα πείραμα που τελικά πέτυχε, με πρώτη κυκλοφορία του κρασιού το 1994.
  • Selini 2013 (40% Σαββατιανό, 30% Μαλαγουζιά, 30% Ασύρτικο) | Διακριτικά αρώματα μύτης που θυμίζουν lime, λεμόνι, πράσινο μήλο, μαλλί της γριάς. Στο στόμα ήταν πιο εκφραστικό αρωματικά με μεστό σώμα, μέτρια οξύτητα και αλκοόλ και μέτρια + διάρκεια. Ένα κρασί που δεν έχει τις γευστικές ιδιοτροπίες της ρετσίνας ή του Fume, πιο εύκολο και με τη δυνατότητα να συνδυάζεται ευκολότερα με περισσότερα φαγητά.

 

Με πρωταγωνιστή το Σαββατιανό: Ρετσίνα Βασιλείου, Fume και το blend Σελήνη!

 

Από το οινοποιείο στη Νεμέα (Κτήμα Νέμειον):

 

  • Astra rose 2013 (100% Αγιωργίτικο) | Το ολοκαίνουριο ροζέ του Κτήματος με την παιχνιδιάρικη ετικέτα, έχει πρώτα από όλα ένα πολύ όμορφο, σπάνιο (για ελληνικό ροζέ) ανοιχτό χρώμα κρεμμυδόφλουδας. Αρωματικά έδινε τα κλασικά κόκκινα φρούτα των ροζέ και μια ανθώδη διάσταση, ενώ στο στόμα θύμιζε επιπλέον candies (καραμέλες) κόκκινων φρούτων. Υποψία υπολειπόμενων σακχάρων, αλλά όχι, το κρασί είναι ξηρό.
  • Νεμέα Βασιλείου 2009 (100% Αγιωργίτικο) | Η βασική Νεμέα (100% Αγιωργίτικο) του Κτήματος Νέμειον με πρώτη ύλη από το Πετρί και τον Ασπρόκαμπο είχε πολύ πυκνό φρούτο (φαντάζομαι λόγω της πολύ χαμηλής στρεμματικής απόδοσης των 500kg) με αρώματα που θυμίζουν βύσσινο, δαμάσκηνα και γλυκά μπαχαρικά (γαρύφαλλο). Το αλκοόλ έχει σχετικά υπογραμμισμένη παρουσία, αν και θεωρητικά δεν είναι υψηλό (13%).
  • Ηγεμών Grand Reserve 2006 (100% Αγιωργίτικο) | Και πάμε στην τελευταία ετικέτα, τον Ηγεμόνα, μια ετικέτα Grand Reserve (2 έτη παλαίωση σε βαρέλια και 2 σε φιάλες) από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, το πιο ακριβό κρασί του Κτήματος. Εδώ δεν κράτησα αξιόλογες σημειώσεις, ζητώ συγνώμη! Περνάγαμε πολύ ωραία και άφησα λίγο το γράψιμο στην άκρη. Η γενική αίσθηση πάντως ότι ο Ηγεμόνας απευθύνεται σε καταναλωτές που τους αρέσουν τα υπερ-πληθωρικά κρασιά. Για τους ανθρώπους των πιο ήπιων γευστικών τόνων, θα συστήναμε κάτι άλλο από την όμορφη συλλογή της οικογένειας Βασιλείου, μια συλλογή που τα έχει όλα!

 

 

Όλα τα ξηρά κρασιά που δοκιμάσαμε

 

Το πωλητήριο του Κτήματος Βασιλείου

 

Πριν φύγουμε από το Κτήμα, απολαύσαμε μια εξαιρετική τούρτα μπανάνα, μαζί με τον ‘Μελιτώδη’, το γλυκό κρασί του Κτήματος Βασιλείου από 100% Σαββατιανό! Η μισή ποσότητα λιάζεται και η υπόλοιπη γίνεται μούστος ο οποίος βράζει (κυριολεκτικά, δεν εννοώ ότι ζυμώνει!) και ακολούθως χαρμανιάζονται τα δύο μέρη και ζυμώνουν μαζί σε δρύινα βαρέλια. Το αποτέλεσμα εξαιρετικότατο αν και δεν το περίμενα. Αυτό το λέω γιατί είχα ξαναδοκιμάσει ‘βραστό’ από την Αττική παλιότερα και δεν μου είχε αρέσει! Όμως ο Μελιτώδης Βασιλείου είναι πραγματικά γοητευτικός, με υπέροχα, καβουρντισμένα αρώματα καφέ που το κάνουν ιδανικό για συνδυασμό με τιραμισού!

 

 

Στην αίθουσα γευσιγνωσίας

 

Ξυλοκιβώτια του Κτήματος Βασιλείου


Το Κτήμα Βασιλείου κάνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά και είναι ένας από τους λίγους παραγωγούς της Αττικής που έχουν την ‘τρέλα’ να βάζουν σε πρώτο πλάνο της δραστηριότητάς τους το κρασί και όχι την –πολύ επικερδέστερη φαντάζομαι- μπίζνα των εκδηλώσεων (γάμοι, βαφτίσεις) με την οποία καταπιάνονται τα περισσότερα ‘Κτήματα’. Και οι δύο εκμεταλλεύσεις (Βασιλείου/Κορωπί και Νέμειον/Νεμέα) έχουν πολύ ψηλά τον ποιοτικό πήχη και μας κάνουν να αγαπάμε ακόμα περισσότερο τις μοναδικές ελληνικές ποικιλίες, το Σαββατιανό και το Αγιωργίτικο!


Αγαπητέ κ. Γιώργο και Ελένη, σας ευχαριστούμε για την ανέλπιστα ζεστή φιλοξενία και τις στιγμές που μοιραστήκαμε μαζί σας και σας ευχόμαστε καλή δύναμη για τον τρύγο του 2014 ο οποίος πλησιάζει επικίνδυνα!!

 

Φωτογραφίες: Σταυρούλα Μαριάμου

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments