ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΗ ΓΗ - 18 Απριλίου 2014
αναρτήθηκε στις 19/05/2014

Άλλο ένα Πάσχα σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά του κόσμου …τη Λευκάδα! Μεγάλη η χάρη μας. Πρώτης τάξεως ευκαιρία να επισκεφτούμε τον πιο δραστήριο ίσως οινοπαραγωγό του νησιού, το οινοποιείο ‘Λευκαδίτικη Γη’!

 


ΠΕΡΙ ΛΕΥΚΑΔΟΣ


Η Λευκάδα είναι ένα από τα νησιά του Ιονίου πελάγους που βρίσκονται ανάμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Ιταλία. Το debate «Κυκλάδες ή Ιόνιο» είναι πάντα δημοφιλές, αν και η γοητεία τους είναι αρκετά διαφορετική. Τα νησιά του Ιονίου είναι γόνιμα, καλυμμένα από πεύκα και ελιές και με ονειρικές παραλίες με κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά σε αντίθεση με τις ηφαιστιογενείς, απόκοσμες αλλά εξωπραγματικά θελκτικές Κυκλάδες. Άντε διάλεξε δηλαδή!


Η Λευκάδα (που οι Ενετοί έλεγαν Santa Maura –Αγία Μαύρα) εκτός από τις παραλίες, έχει ταυτιστεί με την προσωπικότητα του Αριστοτέλη Ωνάση -ο οποίος χάρισε παγκόσμια φήμη στο νησί λόγω του Σκορπιού- αλλά και τους ποιητές της: από εδώ καταγόταν ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ο Άγγελος Σικελιανός αλλά και ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας Λευκάδιος Χερν.

 

 

Παραδοσιακή μπουγάδα κάποιας γιαγιάς στη Λευκάδα...

  Ιδού η λιμνοθάλασσα!

 

ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ


Η Λευκάδα και όλα τα Επτάνησα έχουν άρωμα Ιταλικό ως αποτέλεσμα της μακράς επιρροής τους από τους Ενετούς από τον 12ο αιώνα. Πραγματικά, ενώ όλη η υπόλοιπη Ελλάδα βρέθηκε υπό τουρκική κυριαρχία για τέσσερις αιώνες, τα Επτάνησα τέλεσαν υπό τουρκική κυριαρχία για ελάχιστες δεκαετίες. Μουσική, γλώσσα, αρχιτεκτονική, κουλτούρα και άνθρωποι μαρτυρούν ακόμα και σήμερα αυτή την έντονη Ιταλική επιρροή.

 

 

Ο Διονύσης μας πάει βόλτα...

  Άφιξη στο οινοποιείο


ΛΕΥΚΑΔΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ


Πάμε όμως να μιλήσουμε για το Λευκαδίτικο κρασί –ελάχιστα γνωστό στον κόσμο εκτός του νησιού. Γενικά τα Επτάνησα –με φωτεινή εξαίρεση την Κεφαλονιά- δεν ‘ακούγονται’ οινικά πολύ μακρύτερα από τον τόπο παραγωγής τους. Και όμως! Υπάρχουν παραγωγοί που δουλεύουν σοβαρά και κρατάνε την αμπελοκαλλιέργεια ζωντανή! Το οινοποιείο ‘Λευκαδίτικη Γη’ του Δημήτρη Ρομποτή στη Λευκάδα είναι ένα από αυτά.


«ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΗ ΓΗ»

 

Δεν είχαμε προγραμματίσει να δοκιμάσουμε κρασιά, εμείς για καφεδάκι πηγαίναμε στη Βασιλική! Όμως, περνώντας έξω από τα Σύβοτα Λευκάδος και βλέποντας την επιγραφή της ‘Λευκαδίτικης Γης’ δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε σε μια ακόμα γευστική δοκιμή!

 

 

Στην είσοδο της "Λευκαδίτικης Γης"...

  Αμπέλια και πέτρινα κτίσματα


Ένα όμορφο σύμπλεγμα πέτρινων κτηρίων υποδηλώνει το γούστο και το μεράκι του ιδιοκτήτη, τον οποίο όμως δεν γνωρίσαμε. Την ξενάγησή μας αλλά και τη δοκιμή των κρασιών ανέλαβε μια φιλόξενη κυρία. Ξεκινάμε από το ισόγειο και τον πάνω όροφο, εκεί όπου ο κύριος Ρομποτής έχει εκθέσει διάφορα παραδοσιακά αμπελουργικά και οινοποιητικά εργαλεία που μάζεψε από παλιά σπίτια για να τα εκθέσει εδώ και να ‘αφηγηθεί’ έτσι την οινική ιστορία της Λευκάδας. Σε αυτό βοηθάνε και οι επιγραφές που μεταφέρουν τον επισκέπτη στο παρελθόν του νησιού.

 

 

Το μουσείο με τα παλιά αμπελουργικά και οινοποιητικά εργαλεία

  Εδώ το μπαρ γευστικών δοκιμών

 

 

Βόλτα στο λιοτρίβι

  Οι ανοξείδωτες δεξαμενές του οινοποιείου


Το οινοποιείο μαθαίνουμε λειτουργεί από το 2000, ενώ σε αυτό τον χώρο μεταφέρθηκε το 2007. Τα δύο κύρια προϊόντα του νησιού είναι το ελαιόλαδο και το κρασί. Το λάδι παράγεται από μια τοπική ποικιλία, την ‘Ασπρολιά’ η οποία παράγει ένα ελαφρύ λάδι, μη εμπορεύσιμο καθώς μας λέει η ξεναγός μας. Επισκεπτόμαστε και ένα από τα πέτρινα κτίσματα του μουσείου όπου φυλάσσεται ένα παλιό ζωήλατο ελαιοτριβείο και άλλα εργαλεία ελαιοπαραγωγής.


Όσο για το κρασί, η Λευκάδα έχει δύο τοπικές γηγενείς ποικιλίες: τη λευκή Βαρδέα και την ερυθρή Βερτζαμί. Η τελευταία καλύπτει το 70% των αμπελώνων και συναντάται επίσης –σε μικρές ποσότητες- σε Αχαΐα και Κέρκυρα. Μετά από μια μικρή περιήγηση στις αίθουσες δεξαμενών και γραμμής εμφιάλωσης στο οινοποιείο, καταλήγουμε στην αρχική αίθουσα για τη δοκιμή των κρασιών. Η συνολική ετήσια παραγωγή φτάνει τις 100.000 φιάλες, εκ των οποίων το 30% εξάγεται στην Ολλανδία και το υπόλοιπο καταναλώνεται τοπικά ή πωλείται on-line. Παρακάτω οι σημειώσεις μου από τη γευστική δοκιμή:

 

 

Η βασική σειρά 'Λευκαδίτικη Γη'...

  ...δοκιμάζοντας Βαρδέα!

 

  • Βαρδέα 2012 | Η τοπική Λευκαδίτικη λευκή ποικιλία μου έβγαλε έναν τροπικό χαρακτήρα με αρώματα που θυμίζουν πεπόνι, μπανάνα, grapefruit και υπογραμμισμένο αλκοόλ
  • Βαρδέα 2013 | Ίδιο κρασί από την τελευταία εσοδεία, αρκετά πιο ανθώδες, αλλά πάντα με σαφή τον χαρακτήρα των τροπικών φρούτων
  • Βαρδέα Skin Contact 2013 | Εδώ η ποικιλία Βαρδέα οινοποιείται λίγο διαφορετικά, με προζυμωτική επαφή των στεμφύλων με το μούστο. Άνθη, πυρηνόκαρπα φρούτα (ροδάκινο, βερίκοκο), μέτρια οξύτητα και αλκοόλ λίγο πάνω του μετρίου.
  • Ροζέ 2013 (100% Βερτζαμί) | Πολύ ωραίο ανοιχτό χρώμα –αυτό του σολομού- και αρώματα από άνθη, τριαντάφυλλο, ανθοφορία, κόκκινο σταφύλι, κεράσια, φράουλες και raspberries. Το αλκοόλ ισορροπεί όμορφα με την οξύτητα στο στόμα. Νομίζω το καλύτερο κρασί του οινοποιείου!
  • Βερτζαμί 2012 | Η ερυθρή ποικιλία του νησιού με το βαθύ χρώμα οινοποιείται σε δρύινα βαρέλια διαφόρων ηλικιών και δίνουν ένα κρασί με πυκνά μαύρα και κόκκινα φρούτα στη μύτη, όπως και αρώματα βαρελιού (βανίλια, ξηροί καρποί, καπνός). Στο στόμα τα κόκκινα φρούτα είναι πιο γλυκά (βύσσινο) αλλά το βαρέλι ίσως σκεπάζει κάπως το κρασί. Ώριμες και σαρκώδεις τανίνες.
  • Melidonos (λευκό γλυκό, 100% Βαρδέα) | Πολλά άνθη, μοσχάτο σταφύλι, περγαμόντο, γλυκά κουταλιού (από εσπεριδοειδή), νεράντζι ρολέ, φλούδες πορτοκαλιού στη μύτη. Στο στόμα όμως μου φάνηκε σύντομο.
  • Melidonos (ερυθρό γλυκό, 100% Βερτζαμί) | δεν βρίσκω σχόλια…

 

Η γενική εικόνα που αποκομίσαμε είναι ότι έχουμε να κάνουμε με έναν παραγωγό προσανατολισμένο στην ποιότητα, που συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία οινοτουριστικής κουλτούρας στο νησί και με κρασιά που δείχνουν σημαντικές δυνατότητες τόσο από άποψη ποικιλιών, όσο και από άποψη ανθρώπινης προσπάθειας. Μακάρι η πορεία του οινοποιείου να συνεχίσει να είναι ανοδική και να βρεθεί κάποια στιγμή ανάμεσα στα κορυφαία οινοποιεία της Ελλάδας.

 

 

Στην κεντρική αίθουσα του οινοποιείου...

  ...Στα δεξιά το Skin Contact


Σας χαιρετώ με κάποιες φωτογραφίες από την όμορφη Λευκάδα και με την ελπίδα ότι το καλοκαίρι θα έρθει επιτέλους!!

 

 

Με φόντο την παραλία του Άγιου Νικήτα...

  ...περιμένοντας το καλοκαίρι

 

 

Συννεφιασμένη Λευκάδα... και πάλι όμως!

  ...λουκουμάκι από τη Μονή Φανερωμένης. Σλουρπ!

 

Φωτογραφίες: Σταυρούλα Μαριάμου

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments