ΚΤΗΜΑ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ - 20 Φεβρουαρίου 2014
αναρτήθηκε στις 24/03/2014

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο και οι θησαυροί του...

 

Γεια και χαρά σε όλους! Πάει λίγος καιρός, το ξέρω, αλλά πάντα επανέρχομαι δριμύτερος δε συμφωνείτε;…


Σήμερα θα σας μιλήσω για ένα αξέχαστο οδοιπορικό τετραήμερο στην Πελοπόννησο που κάναμε τον προηγούμενο μήνα. Η επίσκεψή μας σε μια από τις σημαντικότερες Εταιρείες παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα, την Cavino, και στο μεγαλειώδες αμπέλι τους μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού (η παραγωγή του οποίου προορίζεται για την premium σειρά κρασιών ‘Κτήμα Μέγα Σπήλαιο’) μας προσέφερε απλόχερα μεγάλες συγκινήσεις.


Αλλά και τα υπόλοιπα που προσφέρει η ευρύτερη περιοχή δημιουργούν μαζί με το κρασί ένα συγκλονιστικό οινοτουριστικό δώρο: το φαράγγι του Βουραϊκού με την οδοντωτό σιδηρόδρομο, τα ιστορικά μοναστήρια της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, η ιστορική πόλη των Καλαβρύτων, το χιονοδρομικό κέντρο στο Χελμό, το μοναδικό Σπήλαιο των Λιμνών με τους σταλακτίτες και τις υπόγειες λίμνες, δίπλα η ορεινή Αρκαδία, παραδίπλα το Ναύπλιο… Μιλάμε για ένα ονειρικό ταξίδι στην καρδιά της Πελοποννήσου!


Δείτε παρακάτω στο χάρτη τη διαδρομή που ακολουθήσαμε, προσδεθείτε και …ξεκινάμε!

 

Αθήνα, Αίγιο (επίσκεψη στην Cavino), αμπελώνας Μεγάλου Σπηλαίου, Καλάβρυτα, Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, Καστριά (Σπήλαιο των Λιμνών), Βυτίνα, Βαλτεσινίκο, Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Ναύπλιο και τελικώς... Αθήνα!

 

(ΤΣΙΚΝΟ) ΠΕΜΠΤΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014


Ξεκινήσαμε το πρωί της Τσικνοπέμπτης με  κατεύθυνση το Αίγιο και την οινική βιομηχανία Cavino η οποία έχει μια θέση ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες της χώρας. Για μία ακόμη φορά θέλω να επισημάνω την θετική μου διάθεση απέναντι στις μεγάλου όγκου οινοπαραγωγούς Εταιρείες. Οι μεγάλες βιομηχανίες κρασιού πρώτα από όλα κρατάνε την αμπελοκαλλιέργεια ζωντανή. Πόσα αμπέλια θα υπήρχαν τελικά στην Αιγιαλεία, στα Καλάβρυτα και στην Αχαΐα γενικότερα αν δεν υπήρχε η Cavino να αγοράσει τα σταφύλια των καλλιεργητών; Επίσης η Εταιρεία έχοντας ετήσιο τζίρο 17 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο με το 80% της ποσότητας να εξάγεται, φέρνει πίσω στη χώρα ένα σεβαστό ποσό. Τέλος, η Εταιρεία απασχολεί συνολικά πάνω από 60 άτομα που συντηρούν αντίστοιχες οικογένειες. Τι γίνεται λοιπόν όταν ένας τέτοιος γίγαντας αποφασίζει να αφιερώσει λίγο χρόνο για να χαϊδέψει κι αυτός λίγα βαρέλια, να πάρει μικρές παραγωγές και να κάνει δουλειά παρόμοια με αυτή μικρών, boutique οικογενειακών οινοποιείων; Τότε λοιπόν γεννιέται το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο!

 

Στο μεταξύ φτάσαμε στο Αίγιο και στο εργοστάσιο της Cavino όπου μας υποδέχτηκε ο οινολόγος-οινοποιός της Εταιρείας, Στέλιος Τσίρης, ο οποίος οινοποιεί για την Cavino εδώ και 13 ολόκληρα χρόνια -από το Μάρτιο του 2001. Ο Στέλιος είναι ένας εξαιρετικός οινολόγος με πηγαίο ταλέντο και σημαντική προσφορά στο ελληνικό κρασί. Αλλά πέραν τούτου, είναι ακόμα από τους πιο φιλικούς και φιλόξενους ανθρώπους που έχω γνωρίσει, πρόθυμος να μας μιλήσει και να μας εξηγήσει όλα όσα τον ρωτάμε!

 

 

Φτάνοντας στο εργοστάσιο της Cavino στο Αίγιο...

  Μια ηλιόλουστη μέρα, ότι πρέπει για οινοβόλτες!...

 

Ξεκινάει λοιπόν για να μας μιλάει για την Cavino, μια οικογενειακή Εταιρεία που ιδρύθηκε το 1958 από τους Κώστα Αναστασίου και Γιάννη Δούρσκα. Η Εταιρεία σήμερα διοικείται από τον δεύτερης γενιάς κύριο Γιάννη Αναστασίου, τον οποίο επίσης είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε. Όπως είπαμε και πριν, η Cavino παράγει κρασί με βιομηχανικούς όρους και μεγέθη. Η ετήσια παραγωγή τους είναι 8 - 9 εκατομμύρια φιάλες κρασιού και άλλες τόσες φιάλες ούζου και αποσταγμάτων. Η στρατηγική τους είναι η εστίαση στη σχέση ποιότητας – τιμής, ενώ η αποστολή της Εταιρείας είναι να σταθεί απέναντι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, να αντιμετωπίσει δηλαδή οινικούς κολοσσούς από τη Χιλή, την Αυστραλία και αλλού.


Ξεκινάμε από τη γραμμή εμφιάλωσης η οποία δουλεύει πυρετωδώς εμφιαλώνοντας το λευκό ημιαφρώδες Deus. Μιλάμε για 2 βάρδιες, καταλαβαίνετε λοιπόν το μέγεθος παραγωγής. Η γραμμή εμφιάλωσης φυσικά υπερσύγχρονη, με τα καλύτερα μηχανήματα. Αυτό που για πρώτη φορά είδα είναι ένα μηχάνημα που παίρνει τις φιάλες από την παλέτα όπως έρχεται από την υαλοποιία και τις βάζει αυτόματα στη γραμμή. Η γραμμή έχει δυνατότητα εμφιάλωσης 7.000 μπουκαλιών την ώρα –σε κανονικό ρυθμό! Άρα μιλάμε για 112.000 φιάλες τη μέρα (με 2 οκτάωρες βάρδιες)!!

 

 

Γραμμή εμφιάλωσης...

  Ο οινολόγος της Cavino Στέλιος Τσίρης

 

 

Το αγαπητό και δημοφιλές λευκό ημιαφρώδες Deus οδεύει προς τα ποτήρια μας!...

  Δύο από τους τρεις σταθμούς φόρτωσης container

 

 

Πίνω και μαθαίνω!

  Γευστικές ανακαλύψεις σε μια θάλασσα από δεξαμενές

 

Πάμε στο κυρίως οινοποιείο με τις δεξαμενές και τα μηχανήματα. Και εδώ υπάρχει ότι πιο σύγχρονο στην οινοποίηση, cross-flow φίλτρα, τρία διαφορετικά πιεστήρια και πάει λέγοντας… Ο Στέλιος μας δίνει από ένα κολονάτο ποτήρι, παίρνει κι εκείνος ένα και κάνουμε επιδρομή στις δεξαμενές για δοκιμή! Επειδή δοκιμάζαμε στο όρθιο και δεν μπορούσα πάντα να αφήνω το ποτήρι κάπου για να γράφω έχω κρατήσει πολύ συνοπτικές (ή σε κάποια κρασιά καθόλου) σημειώσεις. Ιδού λοιπόν ότι υπάρχει στο σημειωματάριό μου:

 

 • Ροδίτης 2013
 • Λαγόρθι – Riesling 2013 | Το Λαγόρθι είναι τοπική λευκή ποικιλία των Καλαβρύτων, όχι τόσο αρωματική αλλά με φίνο σώμα. Εδώ ο στόχος δεν είναι τα φρουτώδη αρώματα όσο η λιπαρότητα και ο χαρακτήρας. Και αυτό επιτυγχάνεται τόσο με το στυλ των ποικιλιών, όσο και με τον τρόπο οινοποίησης sur lie, πάνω σε οινολάσπες. Αυτός είναι και αγαπημένος τρόπος οινοποίησης του Στέλιου, τον εφαρμόζει σε αρκετές περιπτώσεις.
 • Μοσχοφίλερο 2013
 • Sauvignon Blanc 2013 - Δεξαμενή Α | Πολύ κομψή μύτη, αρώματα κυρίως εσπεριδοειδών.
 • Sauvignon Blanc 2013 - Δεξαμενή Β | Single vineyard εκδοχή με αρκετά πιο έντονα τα χαρακτηριστικά αρώματα της ποικιλίας: σπαράγγι, luchee και στο στόμα passion fruit και λίγο λευκό πιπέρι.
 • Κτήμα Μέγα Σπήλαιο ροζέ 2013 | Ένα έξοχο ροζέ από Syrah με αρώματα φράουλας, raspberries, φραμπουάζ. Πολύ κομψό στόμα.
 • Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Cabernet Sauvignon 2013 | Τέλειο πορφυρό χρώμα με πολύ πυκνά κόκκινα και μαύρα φρούτα και νότες μέντας.
 • Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Syrah 2013
 • Κτήμα Μέγα Σπήλαιο 2013 (Μαυροδάφνη – Μαύρο Καλαβρυτινό)

 

Επαναλαμβάνω, τα παραπάνω κρασιά δοκιμάστηκαν από τη δεξαμενή και –ειδικά τα κόκκινα- έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους! Στην περίπτωση μάλιστα του Μεγάλου Σπηλαίου είναι αρκετά νεαρά -σκεφτείτε ότι τώρα πωλείται το 2008, αφού έχει περάσει 34 μήνες σε δρύινα βαρέλια και 2,5 χρόνια σε μπουκάλι! Γενική εντύπωση πάντως ότι τα κρασιά είναι σε πραγματικά εξαιρετικό επίπεδο, τυπικά, καλοφτιαγμένα, υπέροχα!


Δοκιμάσαμε και δύο ημιαφρώδη κρασιά από την πασίγνωστη σειρά Deus, το λευκό (από 60% Μοσχάτο Ρίου και 40% Σιδερίτη) και το Rosato (ροζέ από Syrah). Και τα δύο παράγονται σε κλειστές δεξαμενές ώστε να μην εκτονώνεται το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά την αλκοολική ζύμωση. Ή μάλλον φροντίζουν να εκτονώνεται λίγο, τόσο ώστε να γίνει το κρασί ημιαφρώδες και να κλειστεί με συνθετικό φελλό και όχι με το φελλό-μανιτάρι που χρησιμοποιείται για τα μεγαλύτερης πίεσης πλήρη αφρώδη. Εξαιρετικά και υπερ-γοητευτικότατα και τα δύο Deus! Και πάνω από όλα κατάλληλα για όλες τις περιστάσεις!

 

 

  Η δεξαμενή κλειστού τύπου για την παραγωγή των ημιαφρωδών Deus. Βλέπετε δεξιά το σωλήνα εκτόνωσης.

 

 

Ο Στέλιος μας βάζει προς δοκιμή ένα ημιαφρώδες rosado Deus...

  Πολύ framboise!!... Γοητεία!

 

Στο μεταξύ μας ρίχνουν τα συνθηματικά, σημαίνει ότι τα κοψίδια σερβιρίστηκαν -μην ξεχνάμε ότι σήμερα είναι τσικνοημέρα! Όλο το προσωπικό της Cavino μαζεύεται και απολαμβάνει τα κρεατικά που ψήνονται ασταμάτητα στην ψησταριά, ενώ έχουν όλοι να πιούν… ουουου… Πολύ κρασί Cavino!!!

 

 

Και ξεκινάμε! Τσικνοπέμπτη σήμερα!...

  Απολαμβάνοντας τα καλούδια της ψησταριάς με τα κρασιά του οινοποιείου βεβαίως βεβαίως!


Αφού στανιάραμε από το φαγητό και πριν φύγουμε για το αμπέλι του Μεγάλου Σπηλαίου (το μεγάλο highlight της ημέρας!), πάμε και στο κελάρι για να δοκιμάσουμε από τα δρύινα βαρέλια αυτή τη φορά. Αναφέρω απλά ότι για όλα τα ερυθρά της σειράς Μέγα Σπήλαιο χρησιμοποιούνται βαρέλια πρώτης (καινούρια) και δεύτερης χρήσης. Αναλυτικά τι δοκιμάσαμε:

 

 • Sauvignon Blanc 2012 | Ο Στέλιος οινοποίησε σε βαρέλι μια μικρή ποσότητα Sauvignon Blanc για δοκιμή, δεν προορίζεται δηλαδή για εμπορική χρήση. Όμορφα αρώματα από χαμομήλι και μέλι ακακίας, χαρακτήρας που μου θύμισε λίγο τα λευκά κρασιά του Bordeaux.
 • Cabernet Sauvignon 2012, βαρέλι 666 (τυχαίο;) | Τρυγημένο πρώιμα (13,5% abv) με πολύ κομψή φυτικότητα, πυκνό φρούτο και τονισμένη οξύτητα. Μπαχαρικά, καπνός και δέρμα συμπληρώνουν ένα υπέροχο γευστικό προφίλ.
 • Cabernet Sauvignon 2012, βαρέλι 738 | Τρυγημένο πιο όψιμα (15% abv) με παρόμοιο αρωματικό προφίλ, αλλά πιο ώριμο, με το φρούτο να είναι αρκετά πιο μπροστά.
 • Tannat 2012 | Άγρια ποικιλία γενικώς, μου έβγαλε έναν ζωικό, βουκολικό χαρακτήρα. Πώς θα εξελιχθεί άραγε;
 • Κτήμα Μέγα Σπήλαιο 2011 (60% Μαυροδάφνη – 40% Μαύρο Καλαβρυτινό) | Κόλαση! Μαύρα και κόκκινα φρούτα, βοτανικότητα, κάποια αίσθηση αποξηραμένων φρούτων. Ιδού τι μπορεί να κάνει η ποικιλία Μαυροδάφνη –πιο γνωστή για τα γλυκά κρασιά της- όταν αυτή οινοποιείται για την παραγωγή ξηρών κρασιών!
 • Cabernet Sauvignon 2011, βαρέλι 746 | Έντονο φρούτο και μέντα. Μόνο αυτό έγραψα (μάλλον δε με ένοιαζε για τις σημειώσεις από αυτό το σημείο!)
 • Syrah 2011, βαρέλι 743 | Γλυκό κόκκινο φρούτο, βύσσινο, μπαχάρια και μια εξαιρετική επίγευση!
 • Μαυροδάφνη 2000 | Εδώ έχουμε την –πολύ πιο δημοφιλή- γλυκιά εκδοχή της ποικιλίας με μια οξειδωτική οινοποίηση αφού δεν απογεμίζουν τα βαρέλια. Αρώματα αποξηραμένων φρούτων, ξηροί καρποί, γλυκά κουταλιού από κόκκινα φρούτα, καφές και μια μοναδική διάρκεια!!

 

 

Στο κελάρι της Cavino...

 

...για τη δοκιμή των κρασιών Μέγα Σπήλαιο από τα βαρέλια!

 

 

Το 'θησαυροφυλάκιο' της Cavino...

 

Δοκιμάζοντας με το Στέλιο. Εμπειρία!

 

Τι κρασάρες βγάζει η Πελοπόννησος! Όσο δοκιμάζω, τόσο πιο πολύ το συνειδητοποιώ. Τρέχουμε τώρα! Πάμε στο αμπέλι πριν νυχτώσει! Μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και αναχωρούμε για το «Μεγάλο Αμπέλι» στο 21ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Διακοφτού - Καλαβρύτων. Να πούμε όμως την ιστορία από την αρχή; Φυσικά και θα την πούμε!!

 

 

Στο δρόμο για το 'Μεγάλο Αμπέλι'!

  Ακολουθάμε τον Στέλιο...


Το Μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου όπως και κάθε μοναστήρι την εποχή εκείνη παρήγαγε κρασί για τις ανάγκες του, διατηρώντας έναν ορεινό αμπελώνα περίπου 6,5 χιλιόμετρα βόρεια της Μονής και με ένα Μετόχι μέσα στο αμπέλι (η ύπαρξη του μοναστηριακού αμπελώνα αποδεικνύεται και από έγγραφα του 1550). Μέσα στο Μετόχι αυτό λειτουργούσε πατητήρι. Μόλις πατάγανε το μούστο, τον μεταφέρανε με μουλάρια στη Μονή και τον μετάφεραν στο υπόγειο κελάρι τους, σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια. Κάποια στιγμή οι μοναχοί λιγόστεψαν, η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοπαραγωγή σταμάτησε και το αμπέλι έμεινε αφρόντιστο και μη παραγωγικό. Μέχρι που η Cavino πρότεινε στη Μονή την μακροχρόνια μίσθωση του συγκλονιστικού αμπελιού που βρίσκεται στο οροπέδιο των 800 μέτρων μέσα στην καρδιά του Βουραϊκού με σκοπό να ξαναρχίσει η οινοπαραγωγή. Πράγματι, το αμπέλι ξαναφυτεύθηκε το 1999 με τις τοπικές Καλαβρυτινές ποικιλίες Μαύρο Καλαβρυτινό, Λαγόρθι και την Αχαϊκή Μαυροδάφνη, το Κυκλαδίτικο Ασύρτικο και τις ξένες ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah και Riesling.

 

 

Η θέα προς τον Κορινθιακό και το μεγάλο φαράγγι που βλέπαμε στη διαδρομή

  Μια διαδρομή μέσα στα έλατα!

 

Φτάνουμε στο τέλος της ασφάλτου. Παρκάρουμε και μπαίνουμε στο 4Χ4 του Στέλιου για να διαβούμε μαζί τον κακοτράχαλο δρόμο. Μπαίνουμε μέσα στο φαράγγι περνώντας δίπλα σε έλατα και τη φύση γενικώς να οργιάζει. Κάποια στιγμή φτάνουμε στην πύλη του αμπελώνα με μια συγκλονιστική θέα σε αυτόν, όσο και σε ολόκληρο το φαράγγι του Βουραϊκού! Μιλάμε για έναν απόλυτα ηπειρωτικό αμπελώνα 100 στρεμμάτων, με πολύ ψυχρό κλίμα που προκαλεί αργή ωρίμανση των σταφυλιών και συνεπώς όψιμους τρύγους. Μάλιστα, καθώς μας λέει ο Στέλιος πλέον τρυγάνε όλο και πιο όψιμα, παίζοντας και με διαφορετικές ωριμάνσεις (μαζεύουν παρτίδες σε διαφορετικούς χρόνους)! Σκεφτείτε ότι ο τρύγος εδώ γίνεται περίπου τον Οκτώβριο!


Αφήνω τις φωτογραφίες να μιλήσουν και τα λέμε σε λίγο…

 

Το αμπέλι του Μεγάλου Σπηλαίου με το Μετόχι της μονής από ψηλά!

 

 

Το Μετόχι από κοντά...

  Τα ακλάδευτα (τότε) κλήματα Μαυροδάφνης...

 

 

Το αμπέλι στα 800 μέτρα, σε οροπέδιο μέσα στην καρδιά του φαραγγιού του Βουραϊκού...

  Κουβεντιάζοντας για το αμπέλι και την ιστορία του

 

 

Και πάλι...

  Υποκλιθείτε στο μεγαλείο του Χελμού!

 

Εμείς και το φαράγγι του Βουραϊκού. Στο βάθος, χαμηλά ο οδοντωτός...


Ναι, το ξέρω ότι οι φωτογραφίες τα σπάνε! Αλλά στην πραγματικότητα είναι ακόμα καλύτερα! Μια αξέχαστη εμπειρία με ένα μοναδικό οικοδεσπότη, τον οινολόγο της Cavino Στέλιο Τσίρη! Τον ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο του, για τις γνώσεις του, για την διάθεσή του και ανανεώνουμε το ραντεβού μας…

 

Εμείς μετά κινηθήκαμε προς Καλάβρυτα όπου και διανυκτερεύσαμε. Αποφασίσαμε να κάνουμε μια περιήγηση στα κοντινά αξιοθέατα –τελικά στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου και το Σπήλαιο των Λιμνών, αφήνοντας τη διάσχιση του φαραγγιού με τον οδοντωτό για την επόμενη επίσκεψή μας. Την επόμενη μέρα περιηγηθήκαμε στην ορεινή Αρκαδία, ενώ το mini οδοιπορικό μας τέλειωσε κοσμοπολίτικα στο όμορφο και ηλιόλουστο Ναύπλιο.


Σας χαιρετώ με κάποιες φωτογραφίες από τα παραπάνω και ανανεώνουμε το ραντεβού μας… για πού λέτε;;;

 

Καλάβρυτα

 

Τα μαρτυρικά Καλάβρυτα από το μνημείο των πεσόντων...

 

 

Εδώ εκτελέστηκε ολόκληρος ο ανδρικός πληθυσμός του χωριού από 12 χρόνων και άνω, πριν από μόλις 71 χρόνια...

  Τα χιονισμένα βουνά όπως τα έπιασε ο αγαπημένος μας τηλεφακός!

 

 

Ξορκίζοντας ένα από τα πιο άγρια ένστικτα του ανθρώπου...

  Τα Χριστούγεννα του 1943 ήταν πραγματικά μαύρα...

 

Μονή Μεγάλου Σπηλαίου

 

 

Πάμε Μονή Μεγάλου Σπηλαίου...

  Εδώ η Μονή...

 

 

Και εδώ πολύ ιστορία...

  Μέσα στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου

 

Καταχνιά...!

 

Σπήλαιο των Λιμνών

 

 

Σταλακτίτες εκατομμυρίων χρόνων...

  ...δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα!

 

 

Και ιδού γιατί λέγεται Σπήλαιο των λιμνών...

  Πρόκειται για ένα μεγάλο υπόγειο λαβύρινθο

 

Ορεινή Αρκαδία

 

Βόλτες στη Δημητσάνα Αρκαδίας, ένα ακόμα ιστορικό χωριό της επανάστασης, εξαίρετης ομορφιάς πάνω από όλα!

 

 

Μπούχουουου...

  Στα στενά της Στεμνίτσας...

 

Άλλα highlights

 

 

Ενοχλημένος και ζόρικος...

  Αντροπαρέα

 

Θαύματα κάνει αυτός ο τηλεφακός!

 

 

Κατσίκια σε διάφορα χρώματα και στυλ

  Τα πρόβατα κάνουν επίσης αισθητή την παρουσία τους...

 

Προτεραιότητα στο κοπάδι...

 

Ναύπλιο

 

 

Και καταλήγουμε στο Ναύπλιο... καφεδάρα με θέα το Μπούρτζι!

  Ώρα για ηλιοθεραπεία!

 

 

Κι εμένα πάντως δε με χάλασε πολύ...!

  Ένα από τα όμορφα σπίτια του Ναυπλίου...

 

Το Παλαμίδι του Ναυπλίου με την παραλία... Super!

 

Φωτογραφίες: Σταυρούλα Μαριάμου

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments