ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ | Κρανιά Ολύμπου - 27 Οκτωβρίου 2013
αναρτήθηκε στις 02/01/2014

Τι συμβαίνει όταν έχεις μόλις επιστρέψει από πολυήμερο roadtrip στα Βαλκάνια και την Ιταλία και δύο εκλεκτοί φίλοι σου προτείνουν νέα εκδρομή –σε Ελληνικό έδαφος πλέον- μετά από μόλις 10 ημέρες; Απάντηση: Πηγαίνεις! Η εκδρομή στους πρόποδες του Ολύμπου και η περιήγηση στα γύρω χωριά (Λιτόχωρο, Πλαταμώνας, Πυργετός, Ραψάνη, Παντελεήμονας) μας έκανε πολύ κλικ! Όπως επίσης η πολύ ευχάριστη παρέα, αλλά η επικείμενη επίσκεψη σε έναν πολύ ονομαστό οινοπαραγωγό, το Κτήμα Κατσαρού. Τέλος, ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου έπεφτε Δευτέρα, δημιουργώντας ένα τριήμερο… λουκούμι! Φύγαμε λοιπόν!

 

Το Κτήμα Κατσαρού βρίσκεται στην Κρανιά, στους πρόποδες του Ολύμπου.

 

 

Στα όμορφα καλντερίμια του Λιτόχωρου...   ...με εξαιρετική εκδρομική διάθεση!


ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013


Μετά από μια μέρα στο όμορφο Λιτόχωρο, αναχωρήσαμε το πρωί της Κυριακής για το Κτήμα Κατσαρού. Το Κτήμα Κατσαρού βρίσκεται στη Θεσσαλία, περίπου 45 χιλιόμετρα από τη Λάρισα. Ο δρόμος προς την Κρανιά, τη μικρή κοινότητα με την οποία γειτνιάζει το Κτήμα είναι ανηφορικός και ελικωτός. Καταλήγει όμως σε ένα υπέροχο μπαλκόνι σε υψόμετρο 700 μέτρων με θέα τα γύρω βουνά –και κυρίως την Όσσα-, την Κρανιά, τον Πυργετό και την μαγευτική Κοιλάδα των Τεμπών…

 

 

Ο ελικωτός δρόμος προς Κρανιά   Ο Πυργετός από ψηλά

 

 

Βουτιά στον χάρτη των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος   Στην αυλή του Κτήματος Κατσαρού

 

Βρισκόμαστε ανάμεσα στον Όλυμπο και στην Όσσα, σε μια περιοχή κρύα και ιδανική για ποιοτική οινοπαραγωγή. Η οικογένεια Κατσαρού καλλιεργεί εδώ 90 στρέμματα ιδιωτικών βιολογικών αμπελώνων, παράγοντας σταφύλια που καταλήγουν σε 40.000 έως 45.000 φιάλες ετησίως. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν πεινάνε πολύ τα αγριογούρουνα της περιοχής, αφού εξαιτίας της λαιμαργίας τους το Κτήμα πέρσι έχασε περίπου το 15% της ετήσιας παραγωγής! Αλλά ας μας τα πει καλύτερα ο Ευριπίδης Κατσαρός ο οποίος είναι από το 2007 ο οινολόγος και υπεύθυνος του Κτήματος, σπουδαγμένος στο Bordeaux και στη Βουργουνδία. Το καλωσόρισμα είναι ιδανικό, αφού με το που φτάνουμε στο Κτήμα, μας τρατάρει ένα δροσερό Chardonnay του 2012 και η ‘ανάκριση’ ξεκινά! Πότε, πώς, ποιός, γιατί; Ο Ευρυπίδης, ξετυλίγει το νήμα…

 

 

Τα κρασιά του Κτήματος Κατσαρού δίπλα σε ωραίες λιχουδιές   Πάντα στη μπαλκονάρα!

 

 

Ο Ευριπίδης Κατσαρός μας ξεναγεί στο οινοποιείο   Μη δίνετε σημασία...


Μας αναφέρει λοιπόν ότι ο πατέρας του, ο Λαρισαίος γιατρός Δημήτρης Κατσαρός, βρέθηκε εντελώς τυχαία στην περιοχή ως περιηγητής τη δεκαετία του 1970. Φαίνεται ότι αγάπησε την περιοχή και εγκαταστάθηκε εδώ το 1979. Η πρώτη φύτευση έγινε το 1981 και ο πρώτος τρύγος το 1987. Αν και η περιοχή ανήκε στην ζώνη ΠΟΠ Ραψάνη, ο κ. Κατσαρός επέλεξε να μην φυτεύσει τοπικές ποικιλίες, αλλά τις γαλλικές Cabernet Sauvignon και Merlot. Γιατί; Όχι από μιμητισμό, καθώς μας λέει ο Ευριπίδης, αλλά για λόγους ποιότητας. Εκείνα τα χρόνια άλλωστε οι γνώσεις και η έρευνα για τις τοπικές ποικιλίες ήταν σε εμβρυακό στάδιο. Έτσι, ξεκίνησαν με ένα βαρέλι Cabernet – Merlot. Από το 1987 έως το 1994 παρήγαγαν μόνο αυτό το χαρμάνι, ένα ερυθρό κρασί υπό την ονομασία ‘Κτήμα Κατσαρού’.

 

 

Ο Βασίλης ανάμεσα σε παλιές σοδειές   Αυτό θέλω, το κάτω-κάτω!

 

Οι πίτες στο τραπέζι μας κλείνουν το μάτι, τσιμπάμε λίγο και συνεχίζουμε την κουβέντα. Εξακολουθούμε να απολαμβάνουμε το Chardonnay του 2012, ένα από τα γνωστότερα και πολυσυζητημένα της χώρας. Το κρασί είναι ακόμα εκρηκτικό και πλούσιο, δείχνοντας τις μεγάλες του δυνατότητες για παλαίωση. Οξύτητα, νεύρο και λιπαρότητα βρίσκονται σε πολύ καλή ισορροπία. Τα κλήματα του Chardonnay φυτεύτηκαν το 1995 και τέσσερα χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε η πρώτη εσοδεία. Είναι ένα κρασί το οποίο κρύβει πολύ κόπο, αφού το τρυγάνε 4 φορές, από διαφορετικά αμπελοτόπια και σε διαφορετική ωριμότητα. Το κρασί όχι μόνο ωριμάζει, αλλά και ζυμώνει σε καινούρια γαλλικά δρύινα βαρέλια μαζί με τις φίνες οινολάσπες του, ενώ δεν υφίσταται μηλογαλακτική μετατροπή.

 

Διώξε τη λύπη παλικάρι, πάμε βόλτα στο κελάρι. Ακριβώς από κάτω μας, μέσα στη γη χάρη στην εδαφική κλίση βρίσκεται το μικρό οινοποιείο και το κελάρι με τα βαρέλια και τις φιάλες που φυλάσσονται πριν βγουν προς πώληση στην αγορά. Τα βαρέλια είναι αυστηρά δρύινα και αυστηρά γαλλικά, αφού όπως μας λέει ο Ευριπίδης έχουν δοκιμάσει διάφορα είδη ξύλου στο παρελθόν, αλλά κατέληξαν στα δρύινα γαλλικά για ένα ιδανικό αποτέλεσμα.

 

 

Με τον Ευριπίδη στο κελάρι   Οι φιάλες που φυλάσσονται για αναγωγική (αναερόβια δηλαδή) παλαίωση

 

 

Στο κελάρι με τις σημειώσεις ανα χείρας!...   Ο Ευριπίδης Κατσαρός μας ξενάγησε, εξηγώντας μας τις διαδικασίες παραγωγής του Κτήματος


Η αίθουσα με τη συλλογή των φιαλών έχει το δικό της ενδιαφέρον. Πάνω σε ένα τραπέζι με ρόδια βρίσκονται παρατεταγμένες και όλες οι φιάλες Chardonnay από το 1999. Στην ετικέτα του κάθε χρονιά μπαίνει ένα διαφορετικό αγριολούλουδο του Ολύμπου. Αυτό δεν είναι πρόβλημα βέβαια, ξέρετε πόσα αγριολούλουδα έχει ο Όλυμπος για πόσες ακόμα εσοδείες Chardonnay; Ουυυυ….!

 

Επιστρέφουμε στη δοκιμή των ερυθρών τώρα, με το ερυθρό 'Κτήμα Κατσαρού' σε δύο εσοδείες (2007 και 2002). Η πρώτη μου εντύπωση δοκιμάζοντας το 2007 ήταν ότι αυτό το κρασί ήταν εξαιρετικά πυκνό, με μεγάλη εκχύλιση και έντονες τανίνες. Όταν το ξαναδοκίμασα μετά από τη βόλτα στο κελάρι, περίπου μισή ώρα αργότερα, διαπίστωσα ότι αυτό είχε 'ανοίξει', ήταν τώρα πιο φιλικό και μαλακό από πριν, το οποίο φυσικά παραμένει ένα κρασί φαγητού το οποίο απαιτεί αρκετά χρόνια παλαίωσης για να γίνει προσεγγίσιμο. Επαλήθευση αυτού και η δοκιμή του 2002, ενός κρασιού που είχε ξεπεράσει τη δεκαετία και ήταν επίσης πυκνό, αλλά πλέον απόλυτα ισορροπημένο! Κτήμα Κατσαρού λοιπόν, για αυτούς που δεν βιάζονται...

 

 

Το Chardonnay Κατσαρού με ένα διαφορετικό βότανο του Ολύμπου στην ετικέτα κάθε εσοδείας   Χαλαρές στιγμές στο κελάρι...

 

Όλη η ομάδα στο κελάρι, με τον Ευριπίδη Κατσαρό στα αριστερά

 

 

Τη θέα την αφήνω ασχολίαστη...   Δοκιμάζοντας σταφύλια από το αμπέλι!

 

Πριν πούμε αντίο και επειδή έχει ο καιρός γυρίσματα, αξίζει να αναφέρω ότι στο Κτήμα Κατσαρού φέτος για πρώτη χρονιά τρυγήσανε και Ξινόμαυρο από αμπέλια που φυτέψανε πριν 4 χρόνια, ενώ έχουν και κάποιες άλλες ελληνικές ποικιλίες φυτεμένες σε πειραματικό ακόμα στάδιο. Σας αφήνω με κάποιες ακόμα φωτογραφίες από την υπόλοιπη μέρα αλλά και την επόμενη για να δείτε ότι η περιοχή δεν προσφέρει μόνο οινοτουρισμό, αλλά και πολλά ακόμα όμορφα και υπέροχα (και δεν αναφέρομαι μόνο στα κοντοσούβλια και τα εξοχικά!).

 

ΒΟΛΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΒΟΛΤΕΣ!

 

 

Επικές γεύσεις!   ...My precious!

 

 

Σουρεάλ καταστάσεις στην παραλία του Πλαταμώνα..  

Παραδοσιακοί χοροί στο Λιτόχωρο ανήμερα της επετείου του Όχι' του Μεταξά στο τελεσίγραφο της φασιστικής Ιταλίας προς την Ελλάδα, 73 χρόνια πριν.

 

 

Εντός του υπέροχου Κάστρου του Πλαταμώνα...   ...και πάνω στα τείχη του, με τη θέα της παραλίας από κάτω.

 

 

Παντελεήμονας, η έκπληξη της ημέρας!...   Hakuna matata στα λιθόστρωτα του Παντελεήμονα.


ΥΓ | Πάνε πάνω από δύο μήνες από την επίσκεψή μας στον Κατσαρό, το ξέρω! Καθώς όμως το ταξίδι της Ιταλίας απαιτούσε πολλαπλά postαρίσματα, σας τα διηγήθηκα τώρα. Κάλιο αργά παρά αργότερα, δε νομίζετε;

 

Φωτογραφίες: Σταυρούλα Μαριάμου

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments