ΚΤΗΜΑ ΜΟΥΣΩΝ | Βοιωτία - 10 Ιανουαρίου 2015
αναρτήθηκε στις 29/01/2015

Σάββατο 10 Ιανουαρίου και τι καλύτερο για τη νέα χρονιά από ένα ακόμα οινικό ταξιδάκι! Αυτή τη φορά θελήσαμε να επισκεφτούμε το πολυσυζητημένο Κτήμα Μουσών, στο χωριό Άσκρη Βοιωτίας, μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα! Νομίζω κουβαλάω μαζί μου το πολύτιμο κοκαλάκι της νυχτερίδας που μας εξασφαλίζει τον καλύτερο καιρό σχεδόν σε κάθε μας εξόρμηση! Έτσι και τώρα, η λιακάδα που έχει απλωθεί σε όλη τη Βοιωτία μας επιτρέπει να απολαύσουμε και να θαυμάσουμε το εντυπωσιακό χιονισμένο τοπίο…

 

Η Άσκρη Βοιωτίας απέχει λιγότερο από 1,5 ώρα από την Αθήνα


Η Βοιωτία είναι μια από τις παλαιότερες περιοχές της Ελλάδας στην παραγωγή κρασιού, με ιστορία που μετριέται σε χιλιετίες. Βέβαια, κάποιες τεράστιες οινοποιητικές μονάδες, εργοστάσια αν θέλετε, παραγωγής κρασιού που βρίσκονται εδώ έχουν δημιουργήσει κάποιες φορές κακούς συνειρμούς για το κρασί της Βοιωτίας. Μην ξεγελιόμαστε όμως! Το καλό κρασί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ανθρώπους. Η γνωριμία μου με την τόσο δραστήρια, παραγωγική και φιλόδοξη οικογένεια Ζαχαρία του Κτήματος Μουσών, απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι πίσω από ένα εξαιρετικό κρασί κρύβονται άνθρωποι εργατικοί και αφοσιωμένοι στο έργο τους.

 

 

Φτάνοντας στη Βοιωτία

 

Οδηγώντας ανάμεσα σε ελαιώνες και αμπέλια


Σύμφωνα με τον οινογράφο Γιώργο Μακρή (Wine Surveyor), οι γηγενείς ποικιλίες της Βοιωτίας –τουλάχιστον αυτές που έχουν διασωθεί- είναι το λευκό Σαββατιανό και οι ερυθρές Μούχταρο και Μαυρούδι Αράχωβας. Το Κτήμα Μουσών καλλιεργεί τις δύο πρώτες, όπως επίσης και ελληνικές ποικιλίες με καταγωγή από άλλες περιοχές (Ασύρτικο, Ροδίτης, Μαλαγουζιά), ενώ επίσης εμπλουτίζει την οινική του παλέτα με τις διεθνείς ποικιλίες Chardonnay, Sauvignon Blanc, Trebbiano, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah και Grenache Rouge. Φυσικά οι περισσότεροι οινόφιλοι γνωρίζουν το Κτήμα Μουσών από τη δουλειά του με το εξαιρετικό ερυθρό Μούχταρο, για το οποίο θα π(ι)ούμε περισσότερα στη συνέχεια.

 

 

Με το Στέλιο Ζαχαρία στο αποσταγματοποιείο της οικογένειας στην Αλίαρτο

 

Εδώ τα τρία τσίπουρα της οικογένειας Ζαχαρία


Με τον Στέλιο Ζαχαρία γνωριζόμασταν μόνο μέσω διαδικτύου, μάλιστα με πρώτο κοινό σύνδεσμο τις σπουδές μας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ενώ είχαμε κοινούς γνωστούς, δεν είχε τύχει να γνωριστούμε από κοντά. Ραντεβού λοιπόν το πρωί του Σαββάτου 10 Ιανουαρίου στην Αλίαρτο Βοιωτίας πρώτα στο αποστακτήριο της Οικογένειας, αφού το οινοποιείο βρίσκεται στην Άσκρη. Η οικογένεια Ζαχαρία παράγει εδώ τρεις ποιότητες τσίπουρου: απλό –χωρίς γλυκάνισο, με γλυκάνισο και ένα μονοποικιλιακό από Ροδίτη. Την ώρα της επίσκεψής μας είδαμε απόσταξη τσίπουρου με γλυκάνισο και το γοητευτικό άρωμα της απόσταξης μας μετάφερε μια πολύ ζεστή αίσθηση.

 

 

Πλησιάζοντας την Κοιλάδα των Μουσών

 

Χιόνι και λιακάδα, υπέροχος συνδυασμός!


Μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και αναχωρούμε με το Στέλιο Ζαχαρία για την Κοιλάδα των Μουσών, εκεί όπου βρίσκεται ο ιστορικότερος ίσως αμπελώνας της Βοιωτίας. Βρισκόμαστε σε υψόμετρο 500-550 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Ελικώνα. Ολόκληρη η Κοιλάδα των Μουσών έχει κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος και δεν μπορεί να χτιστεί. Σε αυτό οφείλεται και ένα μεγάλο μέρος της αυθεντικής, άδολης ομορφιάς της! Κατά τη μυθολογία, εδώ στην αρχαιότητα είχαν το σπίτι τους οι 9 Μούσες, κόρες του Δία, εξ ου και το όνομα της κοιλάδας.

 

Η χειμερινή εκδοχή της επιβλητικής Κοιλάδας των Μουσών


Η βόλτα μας στην Κοιλάδα είναι υπέροχη! Ο Αντώνης δε χάνει ευκαιρία, παίρνει μια σακούλα και αρχίζει να μαζεύει χόρτα, ενώ ο Στέλιος μας εξηγεί τα περί αμπελουργίας του Κτήματος Μουσών! Η συνταγή της επιτυχίας τους στηρίζεται τόσο στον ανθρώπινο παράγοντα (π.χ. πράσινος τρύγος), όσο και στην προικισμένη φύση: Ο ψυχρός αέρας που κατεβαίνει από τον Ελικώνα δροσίζει τα αμπέλια και αναγκάζει τα σταφύλια να ωριμάσουν αργά συγκρατώντας την οξύτητά τους. Όπου βλέπουμε γραμμικά αμπέλια, αυτά ανήκουν στην οικογένεια Ζαχαρία η οποία συνολικά καλλιεργεί 250 ιδιόκτητα και 600 συνεργαζόμενα στρέμματα αμπελώνων. Τα θαμνοειδή αμπέλια, διαμορφωμένα σε κύπελλο, είναι κυρίως Σαββατιανό και κάποια λιγότερα είναι Μούχταρο.

 

Βόλτα μέσα στο αμπέλι...

 

 

Ο Στέλιος μας μετέφερε πολλές γνώσεις...

 

Όπου βλέπουμε γραμμικά αμπέλια, αυτά καλλιεργούνται από την Οικογένεια Ζαχαρία

 

 

Το βουνό στέλνει ψυχρούς ανέμους, πολύ ευεργετικούς για τα αμπέλια

 

Σημειώσεις και στα χιόνια!


Αναχώρηση για το χωριό Άσκρη, εκεί όπου βρίσκεται το οινοποιείο και το σπίτι της οικογένειας. Η Άσκρη είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία Άσκρα, εκεί όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ένας πολύ δημοφιλής και γνωστός Βοιωτός της αρχαιότητας, ο ιστορικός Ησίοδος. Ο ίδιος κατέγραψε την Άσκρη ως ‘πολυστάφυλο και πολύκαρπο’, κάτι που μαρτυρά την μακρά ιστορία που λέγαμε. Το χωριό ακόμα και σήμερα ασχολείται με το κρασί, αν και είναι χαρακτηριστικό ότι πριν είκοσι χρόνια στο χωριό υπήρχαν επτά οινοποιεία, ενώ τώρα υπάρχουν μόνο δύο-τρία. Ας ελπίσουμε λοιπόν σε μια οινική αναγέννηση και περισσότερα εξαιρετικά οινοποιεία στην περιοχή!

 

 

Άφιξη στο οινοποιείο στην Άσκρη Βοιωτίας

 

Στην αίθουσα με τις δεξαμενές

 

 

Εδώ το κελάρι με τα βαρέλια...

 

...και τις φιάλες!


Μετά από μια σύντομη βόλτα στην αίθουσα των δεξαμενών, το κελάρι με τα βαρέλια και τη γραμμή εμφιάλωσης, επιστρέψαμε στην είσοδο και την αίθουσα γευσιγνωσίας, όπου ο Στέλιος μας παρουσίασε επτά κρασιά του οινοποιείου, δίπλα στο τζάκι και παρέα με τον πατέρα του. Ο κ. Θανάσης, στον οποίο οφείλουμε την διάσωση της ποικιλίας Μούχταρο, έχει φυλάξει πολλά παλιά εργαλεία αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης τα οποία εκθέτει εδώ, στην αίθουσα γευσιγνωσίας.


Την αρχή της προσπάθειας έκανε ο παππούς κ. Νικόλαος Ζαχαρίας το 1946 όταν δημιούργησε μια μικρή μονάδα οινοποίησης. Δύο δεκαετίες αργότερα, το 1967, ο γιος του Αθανάσιος Ζαχαρίας ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση για να την εξελίξει σταδιακά σε ένα σύγχρονο οινοποιείο με παράλληλη φύτευση νέων αμπελώνων. Για να φτάσουμε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα, το 2005, στην τρίτη γενιά: ο Νίκος Ζαχαρίας (οινολόγος), ο Στέλιος (πωλήσεις, προώθηση) και ο Παναγιώτης (μηχανικός) έχουν τις τύχες του οινοποιείου στα χέρια τους, με την ετήσια παραγωγή να φτάνει τις 250.000 φιάλες.

 

 

Η σειρά "9" με τον Χρυσόλιθο ανάμεσα

 

Ο Στέλιος παρουσιάζοντας την εξαιρετική δουλειά του Κτήματος Μουσών. Πίσω ο κ. Θανάσης.

 

Δοκιμή των κρασιών του Κτήματος Μουσών!


Πάμε λοιπόν στη δοκιμή! Μοιράζομαι μαζί σας τις σημειώσεις που κράτησα δοκιμάζοντας:

 

  • 9 Σαββατιανό 2014 (100% Σαββατιανό) – Μύτη τροπική με αρώματα που θυμίζουν mango, μπανάνα, πεπόνι και ελαφρά ανθικότητα. Γενναιόδωρο στόμα, με το χαμηλό αλκοόλ (12%) να μην κουράζει. Επίκεντρο καλλιέργειας του Σαββατιανού θυμίζω είναι η Αττική, η Βοιωτία και η Εύβοια. Ακόμα και έτσι, η συγκεκριμένη ετικέτα δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα, αλλά όλη η ποσότητα (40.000 φιάλες / χρόνο) εξάγεται αποκλειστικά σε Αμερική και Γερμανία.  

  • 9 Λευκό 2014 (50% Ασύρτικο, 30% Trebbiano, 20% Sauvignon Blanc) – Η πιο εμπορική ετικέτα του Κτήματος (100.000 φιάλες / χρόνο). Δροσερό, με αίσθηση αλμύρας από το Ασύρτικο, αχλάδι, λίγο φυτικότητα και πράσινος χαρακτήρας από το Sauvignon. Ένα γοητευτικό κρασί φαγητού, λόγω της τονισμένης οξύτητας.

  • Χρυσόλιθος 2013 (50% Μαλαγουζιά, 50% Chardonnay) – Κρασί της προηγούμενης εσοδείας, επίσης τροπικό, με τα αρώματα mango, μπανάνας, πεπονιού να συνυπάρχουν με αυτά της πράσινης πιπεριάς, στοιχείο που δίνει η Μαλαγουζιά. Στο στόμα πιο έντονη η αίσθηση λιπαρότητας και βανίλιας. 15-20% του Chardonnay (δηλαδή το 10% του κρασιού) περνά από καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια, αποκτώντας έναν διακριτικό δρύινο χαρακτήρα. Αλκοόλ στο 13%.

  • 9 Ροζέ 2014 (80% Syrah, 20% Μούχταρο) – Κόκκινα φρούτα, φράουλες, κόκκινα κεράσια, δροσερό, άμεσο, γοητευτικό. Οι δύο ποικιλίες οινοποιούνται ξεχωριστά μετά από ‘αφαίμαξη’ και χαρμανιάζονται στο τέλος. Αλκοόλ στο 12,5%.

  • 9 Ερυθρό 2013 (40% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 20% Syrah) – Ένα ερυθρό δεξαμενής με κόκκινα φρούτα, φυτικότητα, ευκάλυπτο και γλυκά μπαχαρικά συνθέτουν ένα κρασί που προκύπτει μετά από σύντομη εκχύλιση 4-5 ημερών.

  • Μούχταρο 2013 (100% Μούχταρο) – Πολυσύνθετη μύτη με μούρα, πυκνό και σχετικά ώριμο μαύρο φρούτο, μανιτάρια, μπαχαρικά και μια πολύ γοητευτική γήινη αίσθηση. Στόμα πολύ πιο θηλυκό, με βιολέτες, γλυκά άνθη και υψηλή οξύτητα. Δεν έχω εμπειρία με αυτή την ποικιλία, αλλά η οξύτητά του δείχνει ότι έχει σίγουρα προδιαγραφές παλαίωσης. Ένα πραγματικά εξαιρετικό κρασί!
 

Δοκιμάζοντας το γοητευτικό Σαββατιανό

 

Χαλαρώνοντας με κρασί δίπλα στο τζάκι

 

Επιτρέψτε μου εδώ να ευχαριστήσω για λογαριασμό όλων των οινόφιλων τον κ. Θανάση Ζαχαρία στον οποίο οφείλουμε τη διάσωση της ποικιλίας Μούχταρο. Όντας μια μη παραγωγική ποικιλία, τα παλιά χρόνια η καλλιέργειά της θεωρήθηκε ‘ασύμφορη’ καθώς οι βιωτικές και κοινωνικές συνθήκες δεν επέτρεπαν ούτε χαμηλές αποδόσεις, ούτε πράσινους τρύγους για να συμπυκνωθεί ο καρπός και να δώσει το σταφύλι στο κρασί αυτά που μπορεί. Έτσι όταν όλοι αντικαθιστούσαν το Μούχταρο με άλλες πιο παραγωγικές ποικιλίες, ο κ. Θανάσης συνέχισε να το καλλιεργεί και δικαιώθηκε με το παραπάνω, αφού σήμερα οινοποιοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας τους ζητούν βέργες Μούχταρου προς πολλαπλασιασμό και καλλιέργεια.

 

 

Ο κ. Θανάσης Ζαχαρίας, στον οποίο οφείλουμε τη διάσωση και ανάδειξη της ποικιλίας Μούχταρο

 

Ιδού το Μούχταρο, σε standard (750ml) και Magnum (1,5 lt) φιάλες!

 

 

Με τον Στέλιο και τον κ. Θανάση

 

Κάπου εδώ η δοκιμή τελειώνει και αναχωρούμε για φαγητό


Το Κτήμα Μουσών εμφιάλωσε για πρώτη φορά μόνο του το Μούχταρο το 1998 (κυκλοφορούσε τότε με το όνομα «Βίβλινος Οίνος») και μετονομάστηκε το 2004 σε Μούχταρο. Μάλιστα εδώ στο χωριό υπάρχει ένας μύθος. Λένε ότι «αν πίνεις Μούχταρο κάνεις αγόρια»! Αυτή η τελευταία δοξασία έχει φέρει  μάλιστα στον κ. Θανάση πολλά ευχαριστήρια από ζευγάρια για τα οποία ο μύθος αυτός λειτούργησε!

 

Ο Στέλιος Ζαχαρίας (αριστερά) με τον πατέρα του κ. Θανάση Ζαχαρία

 

  • Λισγάρι 2011 (40% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 20% Μούχταρο) – Συνεχίζω την παράδοση να μην κρατάω σημειώσεις για το τελευταίο κρασί. Είτε γιατί περνάμε πολύ καλά και παρατάω το γράψιμο, είτε γιατί… φεύγουμε για φαγητό!

 

Παίρνουμε μαζί μας 2-3 φιάλες από αυτές που ανοίξαμε και μεταφερόμαστε σε μια ταβέρνα στην Πλατεία Μουσών όπου στήνουμε φαγοπότι! Αρνίσια παϊδάκια και φυσικά Μούχταρο! Ένα όνειρο! Η όμορφη επίσκεψή μας έκλεισε με ένα καφεδάκι σε μια παγωμένη λίμνη εκεί κοντά…

 

 

Ένα όμορφο γεύμα με τους φιλόξενους ανθρώπους της οικογένειας Ζαχαρία

 

Περπατώντας πάνω στην παγωμένη Λίμνη των Μουσών!


Αγαπητέ Στέλιο και κ. Θανάση, σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την πολύ ζεστή φιλοξενία και σας ευχόμαστε να είστε πάντα τόσο δημιουργικοί και να συνεχίσετε να μας προσφέρετε υψηλές οινικές δημιουργίες από την Κοιλάδα των εννέα Μουσών!

 

https://www.youtube.com/watch?v=BHXhL9H_9LI

 

Φωτογραφίες: Σταυρούλα Μαριάμου

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments