WEINGUT ROBERT WEIL | Rheingau, Γερμανία - 5 Οκτωβρίου 2014
αναρτήθηκε στις 08/12/2014

Αναχωρούμε από το Schloss Vollrads και το χωριό Oestrich-Winkel και κατευθυνόμαστε στο Kiedrich και το πασίγνωστο Weingut Robert Weil (Βάηνγκουτ=οινοποιείο, Ρόμπερτ Βάηλ), οινοποιείο τέταρτης γενιάς -το τρίτο μεγαλύτερο στο Rheingau- με ιστορία σχεδόν ενάμιση αιώνα. Σήμερα το οινοποιείο παράγει 650.000 φιάλες ετησίως από 900 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, διοικείται από τον Wilhelm Weil (δισέγγονο του Robert Weil), ενώ η ιδιοκτησία του έχει περάσει στον Ιαπωνικό κολοσσό Suntory.

 

Στο δρόμο για το Weingut Robert Weil

 

Ο Ρήνος ευεργετεί τα αμπέλια σε μια από τις βορειότερες και πιο κρύες περιοχές της Ευρώπης!

 

 

Prädikatswein και με τη βούλα ή μάλλον τον αετό!

 

Ποντάρουμε Robert Weil!


Πριν πούμε περισσότερα ας δούμε το παρακάτω φανταστικό βίντεο με αεροπλανικές λήψεις του οινοποιείου και του αμπελώνα και τα λέμε σε λίγο:

 

 

 

Για Robert Weil δεξιά

 

Στο όμορφο προαύλιο του Οινοποιείου

 

Παρκάρουμε στην κυκλική πλατεία του προαυλίου και βλέπουμε τους τρυγητές να μαζεύουν σταφύλια στην ακριβώς απέναντι πλαγιά, λίγα μέτρα πριν το δάσος. Εμείς οδεύουμε προς την αίθουσα υποδοχής περνώντας έξω από την ιστορική έπαυλη και το οινοποιείο, ενώ στο βάθος δεσπόζει η γοτθική εκκλησία του Αγίου Βαλεντίνου.

 

Ο τρύγος συνεχίζεται πυρετωδώς μέσα στον Οκτώβριο!

 

Ο Κωστής στο προαύλιο του Weingut Robert Weil


Στην είσοδο συναντήσαμε τον Konstantin, ένα εξαιρετικό επαγγελματία του κρασιού ο οποίος μας μετέφερε με χαρά τις γνώσεις του για το Riesling, το Kiedrich και το οινοποιείο Robert Weil. Ξεκινήσαμε μαζί μια βόλτα στο κελάρι συζητώντας πρώτα από όλα για την ιστορία του οινοποιείου. Το νήμα λοιπόν ξεκινά το 1867 με την αγορά των πρώτων αμπελώνων στο Kiedrich από τον Robert Weil, ενώ ήταν ακόμα καθηγητής Γερμανικών στη Σορβόννη. Ο Γαλλοπρωσικός πόλεμος τον έκανε να εγκαταλείψει το Παρίσι και να εγκατασταθεί μόνιμα σε μια έπαυλη που αγόρασε από έναν Άγγλο βαρωνέτο στο χωριό Kiedrich, αρκετά κοντά στον αμπελώνα που είχε αγοράσει νωρίτερα.


Μια ένδοξη ιστορία πολλών χρόνων ακολούθησε για το οινοποιείο του Robert Weil, με τα κρασιά τους να περιλαμβάνονται σε λίστες των σημαντικότερων ξενοδοχείων της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ συχνά παραγγέλλονταν από Ευρωπαϊκές βασιλικές αυλές. Στην αλλαγή του αιώνα τα κρασιά της οικογένειας Weil ξεκίνησαν να ανακαλύπτονται από την μεσαία τάξη σε Ευρώπη και Αμερική.

 

Στο κελάρι με τα μεγάλα δρύινα βαρέλια

 

Στο μεταξύ επισκεπτόμαστε με τον Konstantin το κελάρι, εκεί όπου υπάρχουν όλα τα μέσα για την προσεκτική μεταφορά των χαρακτηριστικών που χάρισε στα σταφύλια η φύση, στο κρασί! Τα σταφύλια μπαίνουν στο πιεστήριο με ή χωρίς τσαμπιά και πιέζονται ελάχιστα πριν καταλήξουν σε ανοξείδωτες ή ξύλινες δεξαμενές ζύμωσης διαφόρων μεγεθών, ανάλογα με το στυλ κρασιού που πρόκειται να παραχθεί. Μάλιστα πολλές δεξαμενές έχουν κατασκευαστεί ειδικά για να ταιριάξουν στις κούρμπες της υπόγειας σπηλιάς!

 

 

Στο κελάρι του οινοποιείου με τα τρεχούμενα νερά να συμβάλλουν στην ευεργετική για το κρασί υγρασία

 

Φιάλες από παλιές χρονιές παρατεταγμένες στο εντυπωσιακό οινικό αρχείο του οινοποιείου

 

 

Μέσα στο κελάρι-σπηλιά

 

Η πτέρυγα με τις ανοξείδωτες δεξαμενές


Τέλος, επισκεπτόμαστε τον χώρο παραλαβής των σταφυλιών, εκεί όπου οι σταφυλοδόχοι έχουν ενσωματωθεί στο έδαφος ώστε η μεταφορά του μούστου να γίνεται ανώδυνα, με τη δύναμη της βαρύτητας.

 

 

Ο Konstantin μας εξηγεί τη διαδικασία παραλαβής σταφυλιών στον τρύγο

 

Ανατροπή των σταφυλιών εδώ και παραλαβή της σταφυλομάζας στο κάτω επίπεδο με τη βαρύτητα


Καταλήγουμε στην αίθουσα γευστικής δοκιμής, όπου θα δοκιμάσουμε έντεκα κρασιά διαφορετικών στυλ, με κοινό παρονομαστή ότι όλα είναι λευκά από Riesling. Επειδή η γερμανική νομοθεσία κρασιού έχει αλλάξει, αλλά και για να μη δυσκολευτούμε αργότερα, ας εξηγήσουμε σε αυτό το σημείο κάποιους όρους που εμφανίζονται στην ετικέτα.

 

 

Τα μπουκάλια με το χαρακτηριστικό σιελ ντύσιμο ξεκουράζονται...

 

Έτοιμοι για δοκιμή!


Η μεγάλη διάκριση στα γερμανικά κρασιά γίνεται με βάση την προσθήκη ή όχι ζάχαρης για την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης. Η κατηγορία QbA περιλαμβάνει κρασιά στα οποία επιτρέπεται η προσθήκη, ενώ τα Prädikatswein (QmP) περιλαμβάνει κρασιά που προκύπτουν από τη ζύμωση μόνο φυσικών σακχάρων των σταφυλιών. Εμείς θα εστιάσουμε σε αυτή την τελευταία κατηγορία η οποία περιλαμβάνει τις εξής υποκατηγορίες:

 

 • VPD Gutswein -τα σταφύλια προέρχονται από ολόκληρη την ζώνη (π.χ. Rheingau)
 • VDP Ortswein -τα σταφύλια προέρχονται ένα μόνο χωριό μιας ζώνης (π.χ. Kiedrich)
 • VDP Erste Lage -τα σταφύλια προέρχονται από ένα Erste Lage (Premier Cru) αμπελώνα υψηλής ποιότητας στο χωριό μιας ζώνης (π.χ. Kiedrich Klosterberg)
 • VDP Grosse Lage -τα σταφύλια προέρχονται από τον κορυφαίας ποιότητας Grosse Lage (Grand Cru) αμπελώνα στο χωριό μιας ζώνης (π.χ. Kiedrich Gräfenberg

 

Από αριστερά προς τα δεξιά: Riesling από όλο το Rheingau, Riesling από αμπελώνες του χωριού Kiedrich, Kabinett Riesling από ολο το Rheingau και single vineyard Riesling από τα αμπέλια Turmberg και Gräfenberg

 

Ιδού λοιπόν οι σημειώσεις μου από τη δοκιμή 11 κρασιών του κορυφαίου Weingut Robert Weil, όλα αποκλειστικά από Riesling:

 

 • Riesling Extra Brut 2012 (100% Riesling) – Ξεκινάμε με ένα αφρώδες κρασί από Riesling, με την παραδοσιακή μέθοδο της δεύτερης ζύμωσης στη φιάλη για 12 μήνες. Πιπί της γάτας, καπνιστά αρώματα, πετρόλ, ήπιος αφρισμός και το αλκοόλ στο 13%. Νομίζω το Riesling δεν ταιριάζει σε αφρώδη κρασιά λόγω ιδιαίτερου χαρακτήρα, πιστεύω περισσότερο σε αφρώδη από ουδέτερες ποικιλίες τύπου Chardonnay, Pinot Blanc κλπ.

 • Riesling Brut 2012 (100% Riesling) – Επίσης αφρώδες, με ελάχιστα περισσότερα σάκχαρα. Εσπεριδοειδή φρούτα, νότες πετρόλ, λιγότερο καπνιστά αρώματα και πολύ καλύτερος αφρισμός.

 • Riesling Trocken | Rheingau 2013 (100% Riesling) - Η βάση της ποιοτικής πυραμίδας που αντιστοιχεί στο 1/6 της συνολικής τους παραγωγής (100.000 φιάλες). Εσπεριδοειδή, πράσινο μήλο, νότες χαμομηλιού, με υψηλή οξύτητα, μέτριο σώμα, μέτριο αλκοόλ και απλά αλλά όμορφα αρώματα στόματος, κυρίως γλυκό λεμόνι (lime) και πράσινο μήλο. Το 5-7% του κρασιού έχει ζυμώσει σε βαρέλια 1.200, 2.400 και 4.800 λίτρων. Σημειωτέον ότι σε όλα τα λευκά κρασιά υπάρχουν 7-8g / lt υπολοιπόμενα σάκχαρα για να ισορροπεί η υψηλή οξύτητα.

 • Riesling Kiedricher Trocken 2013 (100% Riesling) - Ένα κρασί που προέρχεται από αμπελώνες στο χωριό Kiedrich, ανήκει στο 2ο από τα 4 ποιοτικά σκαλοπάτια των Prädikatswein και παράγεται σε 50.000 φιάλες ετησίως. Ανθώδη αρώματα, εσπεριδοειδή, ορυκτός χαρακτήρας, λίγο καπνός και περισσότερη πολυπλοκότητα. Στόμα αρκετά ισορροπημένο με μεγαλύτερη οξύτητα λόγω υψηλότερου υψομέτρου, υψηλότερο αλκοόλ και σώμα.

 • Riesling Kabinett Trocken | Rheingau 2013 (100% Riesling) – Kabinett είναι ένα ελαφρύτερο στυλ κρασιού με λιγότερο ώριμα σταφύλια και επομένως λιγότερο αλκοόλ (11,5%). Ελάχιστα υπολοιπόμενα σάκχαρα, δεν τα καταλαβαίνεις εύκολα. Αρωματικά πιο απλό με εσπεριδοειδή, λίγο πράσινο μήλο και ελάχιστη ορυκτότητα. Στόμα πιο στρογγυλό. Σημειώνουμε ότι το στυλ Kabinett ξεκίνησε από το Rheingau.

 • Riesling Trocken | Kiedrich Turmberg 2013 (100% Riesling) – Σοβαρεύει το πράγμα. Όψιμος τρύγος, 40% δρύινα βαρέλια και πρώτη ύλη από τον Erste Lage (Premier Cru) αμπελώνα Turmberg συμβάλουν στη δημιουργία ενός κρασιού μεγαλύτερης συμπύκνωσης, με πιο πλούσιο στόμα και απίστευτη διάρκεια. Ορυκτότητα, καπνός, εσπεριδοειδή, πράσινο μήλο, βρεγμένα βότσαλα. Παραδειγματική χρήση βαρελιών με μια διακριτική αίσθηση του ξύλου να υπογραμμίζει το κρασί.

 • Riesling Trocken | Kiedrich Gräfenberg 2013 (100% Riesling) – Τα σταφύλια αυτού του κρασιού προέρχονται από τον κορυφαίο Grosse Lage (Grand Cru) αμπελώνα Gräfenberg, πάντα στο χωριό Kiedrich, ενώ το 80% του κρασιού ζυμώθηκε σε μεγάλα δρύινα βαρέλια. Ορυκτός και καπνιστός χαρακτήρας, εξαιρετικά πλούσιο στόμα (όγκος) αλλά ταυτόχρονα υποδειγματικά κομψό, με οξύτητα που ξυρίζει και ισορροπεί το αλκοόλ. Ένα πραγματικό αριστούργημα ενός μόλις έτους που όμως απολαύσαμε με τύψεις διάπραξης βρεφοκτονίας γνωρίζοντας τις δυνατότητές του για παλαίωση!…

 • Riesling Kabinett | Rheingau 2013 (100% Riesling) – Ένα πλήρως γλυκό αυτή τη φορά Kabinett με αρώματα που θυμίζουν χαμομήλι, γλυκό λεμόνι, ήπιο μέλι (πχ ακακίας) και gooseberry. Η οξύτητα καμουφλάρει ελαφρώς τη γλύκα, το νιώθεις λιγότερο γλυκό απ’ότι πραγματικά είναι. Εξαιρετικό ταίριασμα για γλυκόξινα πιάτα Ασιατικής κουζίνας.

 • Riesling Spätlese | Kiedrich Gräfenberg 2013 (100% Riesling) -  Επίσης από τον κορυφαίο Grosse Lage αμπελώνα Gräfenberg, το στυλ Spätlese (όψιμος τρύγος) αλλά και η οινοποίηση δίνουν πολύ εντονότερη την αίσθηση της γλυκύτητας όπως και ακόμα πιο έντονα αρώματα χαμομηλιού, μελιού και πράσινων φύλλων. Υψηλή οξύτητα, γεμάτο σώμα και μεγάλη διάρκεια συμπληρώνουν το γευστικό προφίλ.

 • Riesling Spätlese | Kiedrich Turmberg 2006 (100% Riesling) -  Το παιχνίδι χοντραίνει περισσότερο -πάμε στα παλαιωμένα δείγματα! Ένα Spätlese επταετίας, από τον Erste Lage (Premier Cru) αμπελώνα Turmberg. Πυρηνόκαρπα φρούτα, βρεγμένα φύλλα, μανιτάρια, ορυκτότητα, τροπικά φρούτα και μέλι συνθέτουν ένα μαγικό αρωματικό μπουκέτο! Στο στόμα η μεγάλη διαφορά είναι η κρεμώδης αίσθηση και η στρογγυλάδα, με αλκοόλ στο 8,5%. Εξαιρετικό ταίριασμα με foie gras (συκώτι) πάπιας και πιάτα τυριών!

 • Riesling Auslese | Kiedrich Gräfenberg 2007 (100% Riesling) – Τελευταίο κρασί της δοκιμής ένα Auslese, από σταφύλια μεγαλύτερης ωριμότητας δηλαδή, ένα χρόνο νεότερο από το προηγούμενο. Παρόμοιο αρωματικό προφίλ με το προηγούμενο (ροδάκινο, βρεγμένα φύλλα, μανιτάρια, ορυκτότητα, μέλι) αλλά ακόμα πιο συμπυκνωμένο, αφού τα σταφύλια προέρχονται από Grosse Lage. Ένα πραγματικό κομψοτέχνημα!
 

 

Το αφρώδες Riesling Extra Brut 2012

 

Δοκιμάζοντας τα κρασιά του κορυφαίου γερμανικού οινοποιείου

 

Τα κορυφαία κρασιά της δοκιμής: Riesling Spätlese, Kiedrich Turmberg 2006 και Riesling Auslese, Kiedrich Gräfenberg 2007

 

Μαθαίνοντας για τα κρασιά της περιοχής

 

 

Εδώ με τον Konstantin, έναν πραγματικό insider του οινοποιείου!

 

Μετά τη δοκιμή...

 

Πριν φύγουμε, κάναμε μια τελευταία βόλτα στο μπαλκόνι του οινοποιείου, για να θαυμάσουμε τους πανέμορφους αμπελώνες των Weil. Το οινοποιείο κατέχει δύο Erste Lage αμπελώνες (Klosterberg και Turmberg) και έναν Grosse Lage αμπελώνα (Gräfenberg). Τον Klosterberg δεν τον βλέπουμε, είναι πίσω και αριστερά μας. Τους άλλους δύο όμως τους βλέπουμε πεντακάθαρα μπροστά μας: ο Turmberg βρίσκεται στη βάση του πύργου του κάστρου Scharfenstein στα αριστερά, ενώ ο Gräfenberg, ο κορυφαίος αμπελώνας με τα πετρώδη εδάφη, βρίσκεται αμέσως δεξιά μέχρι εκεί που αρχίζει το δάσος. Πραγματικά μαγικό τοπίο!

 

 

Ένα τραπέζι για μυθικά δείπνα με φόντο τον αμπελώνα...

 

Στο μπαλκόνι, θαυμάζοντας τα αμπέλια

 

Αριστερά ο πύργος του κάστρου Scharfenstein με τον αμπελώνα Turmberg (Erste Lage) στη βάση του, ενώ δεξιά ο ο κορυφαίος αμπελώνας Gräfenberg (Grosse Lage) με τα πετρώδη εδάφη.

 

Για άλλη μια φορά δοκιμάσαμε κρασιά εξαιρετικής φινέτσας και αξίας. Κρασιά σαν και αυτά αποκαλύπτουν την αληθινή μαγεία του κρασιού και την συγκίνηση που μπορούν να προκαλέσουν οι οινικές δημιουργίες των σπουδαιότερων περιοχών της Κεντρικής Ευρώπης. Ευχόμαστε λοιπόν στο οινοποιείο Robert Weil κάθε επιτυχία σε ότι κάνει!

 

Και σε εσάς Καλά Χριστούγεννα!! Σας εύχομαι υγεία, ευτυχία και ότι καλύτερο για το 2015!

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments