SCHLOSS VOLLRADS | Rheingau, Γερμανία - 5 Οκτωβρίου 2014
αναρτήθηκε στις 18/11/2014

Πριν περίπου ενάμιση μήνα, τον Οκτώβριο, κάναμε με τον αδελφό μου τον Κωστή ένα επαγγελματικό ταξίδι με αυτοκίνητο στη νότια και δυτική Γερμανία, περνώντας από διάφορες πόλεις και περιοχές. Η Γερμανία –η Νότια κυρίως- είναι μια πολύ όμορφη χώρα, πολύ ομορφότερη από όσο φαντάζονται όσοι δεν την έχουν επισκεφτεί. Ο ελεύθερος χρόνος στο ταξίδι μας ήταν λιγοστός, ουσιαστικά μία μόνο Κυριακή, αλλά δεν παραπονιόμαστε καθόλου! Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τους δρόμους του κρασιού στο Rheingau (Ράηνγκάου) όντας η πιο κοντινή περιοχή στο Wiesbaden (Βησμπάντεν) όπου βρισκόμασταν εκείνες τις μέρες και να επισκεφτούμε δύο πολύ αξιόλογα Κτήματα. Το πρώτο Κτήμα, που θα παρουσιάσω σήμερα, είναι το ιστορικό Schloss Vollrads.

 

Το ιστορικό, επιβλητικό Schloss Vollrads

 

RHEINGAU


Το Rheingau (3 στο διπλανό χάρτη) είναι κατά πολλούς η σημαντικότερη ποιοτικά από τις 13 οινικές περιοχές της Γερμανίας, παρόλο που είναι μία από τις μικρότερες καλύπτοντας μόλις το 3% των Γερμανικών αμπελώνων. Εδώ πρωταγωνιστεί η διάσημη λευκή ποικιλία Riesling, σύμφωνα με πολλούς οινογράφους η σπουδαιότερη λευκή ποικιλία στον κόσμο. To Riesling καλύπτει σχεδόν το 80% των αμπελώνων του Rheingau (και το 7,3% του Riesling που υπάρχει παγκοσμίως), ενώ το δεύτερο σε φυτεύσεις Spätburgunder (Pinot Noir) καλύπτει το 12%. Το κλίμα εδώ είναι ιδιαίτερα κρύο, αφού το Rheingau βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της οινικής ζώνης της Ευρώπης. Αλλά πριν πούμε περισσότερα για Rheingau, για Riesling, αλλά και για το ιστορικό Schloss Vollrads, ας ρίξουμε μια ματιά στο χάρτη της Γερμανίας με τις 13 οινικές περιοχές της (δείτε δεξιά):

 

Άνετη οδήγηση στην Autobahn, την εθνικό οδό της Γερμανίας όπου δεν υπάρχει όριο ταχύτητας!


Όπως βλέπετε, οι περιοχές παίρνουν συνήθως τα ονόματα των ποταμών που τις διασχίζουν (Mosel, Ahr, Nahe, Rhein) και ευνοούν τόσο πολύ τις κλιματικές συνθήκες. Ενώ στην Ελλάδα οι αμπελουργοί κυνηγάνε τις κρύες περιοχές ώστε η ήλιος να μην ‘κάψει’ τα ευαίσθητα αρώματα των σταφυλιών, οι Γερμανοί αμπελουργοί κυνηγάνε τις πιο ζεστές περιοχές, εκεί όπου το κλίμα θα επιτρέψει την σωστή και πλήρη ωρίμανση των σταφυλιών. Τα ποτάμια λοιπόν βοηθάνε τα γερμανικά σταφύλια να ωριμάσουν: το νερό αντανακλά το φως του ήλιου μεταφέροντας ζέστη στα αμπέλια και μετριάζει τις ακραίες θερμοκρασίες σπάζοντας την παγωνιά. Επιπλέον, τα καλύτερα αμπέλια έχουν νότιο προσανατολισμό με σκοπό επίσης την καλύτερη δυνατή ωρίμανση με τη βοήθεια του ήλιου.

 

 

 

 

Οι 11 από τις 13 οινικές περιοχές (anbaugebeit) της Γερμανίας είναι όλες συγκεντρωμένες στα νοτιοδυτικά της χώρας, εκεί που ο καιρός επιτρέπει την αμπελοκαλλιέργεια: (1) Ahr (2) Mittelrhein (3) Rheingau (εκεί που πήγαμε!) (4) Mosel (5) Nahe (6) Rheinhessen (7) Hessische Bergstraße (8) Franconia (9) Pfalz (10) Baden (11) Württemberg. Οι άλλες δύο περιοχές βρίσκονται ανατολικά, κοντά στη Λειψία (Leipzig) και τη Δρέσδη (Dresden).

 


SCHLOSS VOLLRADS

 

 

Φτάνοντας στην είσοδο

 

Εδώ την ιστορία και την βλέπεις και τη νοιώθεις...

 

Ξεκινήσαμε από το Wiesbaden και μόλις 25 λεπτά αργότερα βρεθήκαμε στο ιστορικό Schloss Vollrads, το παλαιότερο ίσως οινοποιείο του κόσμου με παραγωγή σταφυλιών και κρασιού από το μακρινό 1211. Το 2011, πριν 3 χρόνια δηλαδή, γιόρτασαν εδώ 800 χρόνια συνεχόμενης αμπελοκαλλιέργειας και παραγωγής κρασιού!

 

Παρκάρουμε έξω από τα τείχη του Κάστρου και περνάμε μέσα στο προαύλιο. Εκεί συνυπάρχουν φίλοι του κρασιού, περιηγητές, ποδηλάτες, εκδρομείς… Το επιβλητικό Κάστρο είναι ανοιχτό σε όλους! Εμείς έχουμε ραντεβού στην είσοδο με τον πολύ φιλόξενο Christian, ο οποίος μας καλωσορίζει και μας καλεί σε μια βόλτα πρώτα από όλα στο προαύλιο. Παίρνει μαζί του και ένα μπουκάλι κρασί και τρία ποτήρια και ξεκινά να μας μιλά για το εντυπωσιακό Schloss Vollrads και την ιστορία του, ενώ μας σερβίρει ένα εισαγωγικό κρασί, το ‘Sommer’ –που στα γερμανικά σημαίνει καλοκαίρι.

 

 

Στο βάθος κήπος! Όχι μόνο στο βάθος βέβαια...

 

Φίλοι του κρασιού, περιηγητές, ποδηλάτες και εκδρομείς απολαμβάνουν την βόλτα στο Schloss Vollrads


Το πρώτο που χτίστηκε εδώ από μια οικογένεια ιπποτών γύρω στα 1182 ήταν ένας πύργος με μια τάφρο που τον κάνει προσβάσιμο μόνο μέσω μιας χτιστής γέφυρας. Ο Goethe (Γκαίτε) κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του το 1814 τον χαρακτήρισε ‘ασυνήθιστο’ πύργο και πράγματι, είναι πολύ ιδιαίτερος. Το υπόλοιπο Κάστρο χτίστηκε ακριβώς δίπλα στον πύργο το 1330 από μια οικογένεια Βαρόνων με ρίζες από το 1097, τους Greiffenclau, που κατοίκησαν και διοίκησαν το κάστρο και τον αμπελώνα για πολλούς αιώνες. Πολλοί από την οικογένεια Greiffenclau ήταν εξέχουσες προσωπικότητες της τότε κοινωνίας που έχρισαν μέχρι και αρχιεπίσκοποι. Η τελευταία απόγονος της δυναστείας ήταν η Erwein Matuschka-Greiffenclau η οποία πέθανε το 1997 και από τότε το κάστρο και οι αμπελώνες πέρασαν στην ιδιοκτησία της τράπεζας Nassauische Sparkasse.

 

 

Μαθαίνοντας την ιστορία του Κάστρου, με ένα λευκό Sommer στο χέρι...

 

Ένας ασυνήθιστος πύργος, όπως τον χαρακτήρισε ο Goethe

 

 

Το εισαγωγικό κρασί του οινοποιείου στα ποτήρια μας

 

Και εδώ ο Κωστής και ο Cristian συζητώντας...


Στο μεταξύ απολαμβάνουμε το Sommer –το οποίο μόνο εισαγωγικό κρασί δεν είναι! Ένα εξαιρετικά κομψό κρασί με αρώματα πράσινου μήλου και δροσιστική οξύτητα, μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι μπορούμε να περιμένουμε αργότερα δοκιμάζοντας τα πιο reserve κρασιά! Η βόλτα συνεχίζεται στον αμπελώνα, και ο Cristian μας εξηγεί και εδώ τα πάντα. Το Κτήμα κατέχει 600 ιδιόκτητα στρέμματα στα οποία καλλιεργεί αποκλειστικά Riesling. Το κύριο μέλημα των αμπελουργών είναι να πετύχουν χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, ώστε να παραχθούν σταφύλια –και αργότερα κρασιά- με εξαιρετική συμπύκνωση και δύναμη. Είναι τόσο χαμηλές οι αποδόσεις, που στο παλιό κομμάτι του αμπελώνα, ένα μόνο φυτό (κλήμα) θα παράξει σταφύλια για μια μόνο φιάλη! Ο όψιμος τρύγος και η επιλογή σταφυλιών με το χέρι είναι λίγα ακόμα από τα στοιχεία που συντελούν στην παραγωγή κορυφαίας ποιότητας σταφυλιών, ενώ η σύνθεση των εδαφών – γρανίτης, χαλαζίας, loess (άργιλος με λάσπη) και loam (ιδανική μίξη αργίλου, λάσπης και άμμου) παίζουν το δικό τους ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

 

 

Κάποια σταφύλια έχουν προσβληθεί -για καλή μας τύχη- από ευγενή σήψη
(λεπτομέρειες παρακάτω)

 

Βόλτα στο αμπέλι...

 

 

Μαθαίνοντας για το Riesling, ίσως την καλύτερη λευκή ποικιλία του πλανήτη μας

 

Τελικά το αμπέλι είναι ο ιδανικός χώρος για γευσιγνωσία!


Πριν επιστρέψουμε στο χώρο των γευστικών δοκιμών, ο Cristian μας πρότεινε μια βόλτα μέσα στο ιστορικό Κάστρο. Ιδού μερικές φωτογραφίες από την ξενάγηση αυτή:

 

 

Δούκες, Βαρόνοι και λοιποί γαλαζοαίματοι έχουν καθορίσει την ιστορία του Κάστρου

 

Περιήγηση στο Κάστρο...

 

 

Ιδού κάποιες φιάλες από το 1897. Αρκετά πρόσφατες δηλαδή...

 

Δείπνο με πολυελαίους και κηροπήγεια... Κάτι απλό!

 

 

Μια πιο φωτεινή και χαρούμενη αίθουσα...

 

Σύγχρονα πρόσωπα διοίκησης του Schloss Vollrads

 

Και περνάμε στη γευστική δοκιμή! Σημειώνουμε ότι όλα τα κρασιά (εκτός του Sommer και του Schlossberg 2013) σφραγίζονται με γυάλινο πώμα.


Τα τέσσερα πρώτα είναι το ίδιο κρασί σε διαφορετικές χρονιές, μη σας μπερδεύουν οι διαφορετικές ετικέτες. Grosses Gewächs είναι ένας τίτλος που δίνεται σε single-vineyard Γερμανικά κρασιά που προέρχονται από ανώτερα αμπέλια –τίτλος αντίστοιχος των γαλλικών Grand Cru. Μιλάμε λοιπόν για την κορυφή της πυραμίδας στην κατάταξη των γερμανικών αμπελώνων. Ειδικά στο Rheingau –και μόνο εκεί- παλιότερα χρησιμοποιούσαν τον όρο Erstes Gewächs για το ίδιο ακριβώς λόγο (γι αυτό μέχρι το 2011 βρίσκουμε αυτό τον όρο στην ετικέτα), ενώ από το 2012 το Rheingau συγχρονίζεται και χρησιμοποιεί επίσης τον κοινό όρο Grosses Gewächs για να χαρακτηρίσει κρασιά από Grand Cru αμπελώνες. Ξεκινάμε δυνατά λοιπόν:

 

  • ‘Schlossberg’ Grosses Gewächs 2013 (100% Riesling) – Πολύ νεαρό, χρειάζεται χρόνο στο κελάρι ή μετάγγιση σε καράφα. Εσπερειδοειδή, πράσινο μήλο, λεμόνι και λίγη ορυκτότητα. Ανοίγει σιγά-σιγά, αλλά είναι πολύ νεαρό ακόμα. Το 1/3 της ποσότητας εκχυλίστηκε με τις φλούδες κατά τη μισή διάρκεια της ζύμωσης.

  • ‘Schlossberg’ Grosses Gewächs 2012 (100% Riesling) – Πολύ καουτσούκ και λιωμένο λάστιχο στη μύτη, λίγο πράσινο μήλο. Πολύ πιο φρουτώδες στο στόμα, πράσινο μήλο, λεμόνι, υψηλή οξύτητα, μέτριο+ σώμα και διάρκεια. Μετά από ώρα το ξαναμύρισα και έβγαλε και κάποια πυρηνόκαρπα φρούτα όπως νεκταρίνι.

  • ‘Schlossberg’ Erstes Gewächs 2011 (100% Riesling) – Πιο ώριμα αρώματα που προέρχονται από την παλαίωση και ένα πολύ ενδιαφέρον μπουκέτο: ροδάκινο, μανιτάρι, υποψία πετρόλ και καπνιστή ορυκτότητα.

  • ‘Schlossberg’ Erstes Gewächs 2009 (100% Riesling) – Λεπτά και ντελικάτα ανθώδη αρώματα, λευκό πιπέρι, βανίλια, γλυκά μπαχαρικά. Στο στόμα κρεμμώδες (θυμίζω δεν έχει περάσει από βαρέλι, η στρογγυλάδα είναι από την παλαίωση), τσιμπημένη αλλά εξαιρετικά υποστηριζόμενη και ισορροπημένη οξύτητα. Η πιο θηλυκή εκδοχή μιας πολύ αρρενωπής ποικιλίας!

  • Schloss Vollrads ‘Spätlese’ 2013 (100% Riesling) – Υπολοιπόμενα σάκχαρα στα 87g/l και γλυκό λεμόνι, ανθώδεις νότες, με μέτρια + οξύτητα. Όχι ιδιαίτερα πολύπλοκο αλλά σε κερδίζει εύκολα με τη γλύκα του.

  • Schloss Vollrads ‘Auslese’ 2011 (100% Riesling) – Δοκιμάσαμε από μια φιάλη των 375ml και ο χαρακτήρας του ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακός: Αρώματα που θυμίζουν κλειστή ντουλάπα, μυρωδιά παλιών βιβλίων, μανιτάρι, σταφίδες, λίγο Vicks (αυτό για τις εισπνοές). Στον εκκεντρικό αρωματικό του χαρακτήρα βοήθησε και το ότι το 20-30% των σταφυλιών έχουν προσβληθεί από ευγενή σήψη (*). Στο στόμα αρκετά πιο φρουτώδες, κόκκινα φρούτα (!), μέλι και μια εξαιρετική ισορροπία οξύτητας και γλύκας, ενώ το αλκοόλ είναι χαμηλά, στο 7,5%.
 

Ο Cristian καθώς μας σερβίρει διαφορετικές χρονιές από τον Grosses Gewächs (Grand Cru αμπελώνα) 'Schlossberg'!

 

 

(*) Ευγενής σήψη: η προσβολή των σταφυλιών από έναν μύκητα (γνωστότερου ως βοτρύτη) που αφαιρεί νερό από τα σταφύλια, τα συμπυκνώνει χωρίς να σκάει η φλούδα τους και να σαπίζουν. Ο μύκητας απλώνεται πάνω σε ορισμένες ρώγες (εξ ου και η επιλογή τους) και χαρίζει στα κρασιά ένα μανιταρένιο, ζωικό χαρακτήρα! Προϋπόθεση ανάπτυξης του μύκητα η εναλλαγή πρωινής υγρασίας και απογευματινού ήλιου στο αμπέλι.

 

  • Schloss Vollrads ‘Auslese’ 2010 (100% Riesling) – Πιο φρουτώδες, ορυκτό, μελένιο, με αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων. Είναι εκπληκτικό ότι ενώ το στόμα σαλιώνει, η οξύτητα είναι απόλυτα ενσωματωμένη στο κρασί. Αρώματα στόματος που θυμίζουν μέλι, χαμομήλι, βότανα, πεπόνι και υπερώριμα σταφύλια. Αλκοόλ επίσης στο 7,5%.

 

  • Schloss Vollrads ‘Beerenauslese’ 2010 (100% Riesling) – Υπερώριμες ρώγες σταφυλιών μαζεμένες μία-μία αποτελούν την πρώτη ύλη για μια από τις πιο ακριβές κατηγορίες κρασιών της Γερμανίας και του κόσμου (το μικρό μπουκάλι των 375ml κόστιζε € 122). Το μπουκάλι –που είχε ανοιχτεί από πριν- είχε κυριολεκτικά μία σταγόνα, οπότε δεν κατάλαβα πολλά. Στο στόμα πάντως ένοιωσα χαμομήλι, μέλι, πυρηνόκαρπα φρούτα, μανιτάρι και μία πολύ στρογγυλή, ντελικάτη, υπέροχη αίσθηση, επίσης αποτέλεσμα της ευγενούς σήψης.

 

  • Schloss Vollrads ‘Eiswein’ 2012 (100% Riesling) – Το κρασί του πάγου (Eiswein) είναι αυτό που τρυγείται μέσα στο χειμώνα, όταν ο αμπελώνας και συνεπώς τα σταφύλια έχουν παγώσει από το χιόνι. Μύτη που θυμίζει μέλι, υπερώριμα πυρηνόκαρπα φρούτα (ροδάκινο, νεκταρίνι) βότανα και ορυκτότητα. Στο στόμα ακόμα πιο εκφραστικό, θυμίζει μέλι, mango, χαμομήλι και έχει μια πολύ ντελικάτη υφή.

 

 

Schlossberg 2013, 2012 και 2011 στη σειρά... Δοκιμάσαμε και το 2009

 

Οι φιάλες προς δοκιμή αυξάνονται και πληθαίνουν!

 

 

Δοκιμάζοντας τα Auslese (όψιμος τρύγος)

 

Γευστικές σημειώσεις για το Eiswein, το διάσημο γερμανικό κρασί των πάγων!

 

 

Ο Κωστής με τα αποκτήματα

 

Ο τρύγος συνεχιζόταν κανονικά στο Schloss Vollrads

 

Τα κρασιά ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακά. Το Riesling είναι μια ποικιλία παγκόσμιας κλάσης και αξίζει να το βάζουμε συχνότερα στα ποτήρια μας -υπό αυτή την σκέψη αγοράσαμε κι εμείς κάποια από τα αγαπημένα μας κρασιά για το σπίτι. Ευχαριστήσαμε και χαιρετίσαμε τον Christian για τις γνώσεις που μοιράστηκε μαζί μας, την πολύ φιλική του διάθεση και την άψογη φιλοξενία στο ιστορικό Schloss Vollrads.

 

 

Αναχωρούμε για ένα ακόμα οινοποιείο, όχι μακριά από εδώ…

 


(συνεχίζεται)

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments