Οδοιπορικό Ιταλία 2013 (3) | VENETO: MASI AGRICOLA & GIUSEPPE QUINTARELLI - 5 Οκτωβρίου 2013
αναρτήθηκε στις 07/11/2013

Συνεχίζουμε την Ιταλική μας Οδύσσεια φεύγοντας από το Friuli και κινούμενοι δυτικά προς το γειτονικό Veneto (Βένετο). Ολόκληρο το Veneto έχει πληθυσμό περί τα 5 εκατομμύρια, ενώ η πρωτεύουσά του είναι η αυτοκρατορική Βενετία, η επιπλέουσα πόλη του νερού, των μασκών, των γεφυρών, των καναλιών και του Antonio Vivaldi! Άλλες διάσημες πόλεις του Veneto είναι η Padova (εδώ δίδασκε ο Γαλιλαίος), η Verona (εδώ φαντάστηκε ο Shakespeare την τραγωδία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας) και το Treviso (πατρίδα των Benetton, Sisley, Stefanel, Diadora, Prosecco και Tiramisu)!


Καθώς την Βενετία την είχαμε επισκεφτεί ξανά στο παρελθόν, αποφασίσαμε να αντισταθούμε στη γοητεία της και να κατευθυνθούμε προς άλλες μεγάλες πόλεις του Veneto. Έτσι λοιπόν, μετά από μια διανυκτέρευση στην όμορφη Padova, καταλήξαμε στην Verona από όπου θα εξερευνούσαμε την DOC περιοχή της Valpolicella (Βαλπολιτσέλα) και του Amarone (Αμαρόνε)!


VENETO ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ


Εξόχως σημαντικό το Veneto για το Ιταλικό κρασί. 900.000 στρέμματα αμπελώνων και ετήσια παραγωγή 8,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα, καθιστούν το Veneto την περιφέρεια με την μεγαλύτερη παραγωγή DOC κρασιών στη χώρα. Επιπλέον, στο Veneto οφείλουμε το παγκοσμίως γνωστό αφρώδες DOC Prosecco, το εξαιρετικό λευκό DOC Soave και τις ‘ερυθρές’ ζώνες  DOC Bardolino και DOC Valpolicella. Εντός της τελευταίας παράγεται και το μυθικό Amarone… Η σημαντικότητα της ζώνης για τους Ιταλούς φαίνεται και από το γεγονός ότι εδώ στεγάζεται μία από τις σημαντικότερες σχολές οινολογίας της χώρας, το Conegliano, ενώ στη Verona διεξάγεται κάθε άνοιξη η διεθνής Έκθεση κρασιού Vinitaly.

 

 

Πάμε Valpolicella!!   Τα αμπέλια συχνά καλλιεργούνται ψηλά, σε πέργολες

 

 

Πέργολες και πάλι...   Εδώ το ηρωικό Focus...


Καθώς το κρασί με ενδιαφέρει από πολλές σκοπιές (γευστική, καλλιτεχνική, λαογραφική, επιχειρηματική, κοινωνική), προτίμησα να επισκεφτούμε δύο παραγωγούς διαφορετικού μεγέθους, έναν με μεγάλη και έναν με μικρή ετήσια παραγωγή. Ξεκινάμε για τον μεγάλο: είναι η πασίγνωστη Εταιρεία Masi (Μάζι), στην κοινότητα Gargagnago di Valpolicella, γύρω στα 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Verona!


Ο καιρός είναι όπως μου αρέσει αυτή την εποχή: μουντός, υγρός και συννεφιασμένος! Φύγαμε!


MASI AGRICOLA

 

 

Φτάσαμε στον Masi!   Στο προαύλιο του οινοποιείου...


Όπως στο Friuli έτσι και εδώ, συναντάμε οινικές καινοτομίες και μοναδικότητες. Αμπελουργικά, τα αμπέλια συνήθως τα καλλιεργούν ψηλά σε πέργολες, ενώ επικρατούν τρεις τοπικές ερυθρές ποικιλίες: Corvina (Κορβίνα), Rondinella (Ροντινέλα) και Molinara (Μολινάρα). Οινολογικά, η τεχνική του Appassimento δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να παράγουν τρία επιπλέον διαφορετικά στυλ: Ripasso, Amarone και Reciotto. Τι είναι λοιπόν αυτό το Appassimento που κάνει όλη τη διαφορά;


APPASSIMENTO


Μετά τον τρύγο οι άνθρωποι εδώ απλώνουν ένα μέρος της παραγωγής σε καλαμωτές, εντός στεγασμένων χώρων ώστε να αποξηρανθούν –σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου επίσης αποξηραίνονται σταφύλια, αλλά με τη μέθοδο του λιασίματος, κάτω από τον ήλιο. Επίσης, στην Ελλάδα η αποξήρανση γίνεται αποκλειστικά για την παραγωγή γλυκών κρασιών, ενώ εδώ αποξηραίνουν σταφύλια επίσης για την παραγωγή ξηρών κρασιών.

 

 

Έτοιμοι να μπούμε στην αίθουσα γευσιγνωσίας!   Εδώ, η τεχνική του Appasimento: τα σταφύλια αποξηραίνονται -και συμπυκνώνονται- απλωμένα σε καλαμωτές (η φωτό αυτή είναι του παραγωγού)

 

Το πιο συνηθισμένο κρασί είναι η απλή ‘DOC Valpolicella’. Κλασική ερυθρή οινοποίηση και ένα εξαιρετικά όμορφο, στρογγυλό και κερασένιο κρασί (θυμίζει αγιωργίτικο). Μια άλλη παραλλαγή είναι η ‘DOC Valpolicella Ripasso’. Δηλαδή σε μια απλή Valpolicella, προσθέτουν μια ποσότητα αποξηραμένων σταφυλιών τα οποία ξαναζυμώνουν μαζί με το υπόλοιπο κρασί. Αυτό θα πει ότι στα κερασένια αρώματα προστίθεται ένα στρώμα αποξηραμένων αρωμάτων (όπως σταφίδα) από την ποσότητα των αποξηραμένων σταφυλιών. Μία τρίτη παραλλαγή είναι αυτή του μυθικού ‘DOCG Amarone della Valpolicella’, το οποίο προέρχεται εξολοκλήρου από αποξηραμένα σταφύλια –τα οποία όμως ζυμώνουν πλήρως, δίνοντας ένα ξηρό, πλούσιο, γεμάτο κρασί, με αρώματα πικρά και καβουρντισμένα (με πιο χαρακτηριστικό αυτό του καφέ) και υψηλό αλκοόλ. Τέλος, η παραλλαγή ‘DOCG Recioto della Valpolicella’ δίνει ένα γλυκό κρασί, αφού προέρχεται εξολοκλήρου από αποξηραμένα σταφύλια, τα οποία όμως δεν ζυμώνουν πλήρως, αφήνοντας αζύμωτα σάκχαρα και μια όμορφα γλυκιά γεύση.


Συνοψίζουμε: Η ονομασία προέλευσης Valpolicella περιλαμβάνει τις 4 παρακάτω παραλλαγές:

 

  χρώμα γλυκύτητα αποξηραμένα σταφύλια ποικιλίες
DOC Valpolicella ερυθρός ξηρός Όχι Corvina, Rondinella, Molinara
DOC Valpolicella Ripasso ερυθρός ξηρός Μερικώς Corvina, Rondinella, Molinara
DOCG Amarone della Valpolicella ερυθρός ξηρός Ναι –όλη η ποσότητα Corvina, Rondinella, Molinara
DOCG Recioto della Valpolicella ερυθρός γλυκύς Ναι –όλη η ποσότητα Corvina, Rondinella, Molinara


Αν δεν ζαλιστήκατε ακόμα από τις ορολογίες, θα προσθέσω μερικούς όρους ακόμα: Classico, Valpantena, Superiore, Riserva και Spumante. Δεν περιγράφω άλλο, ανοίξτε την εγκυκλοπαίδεια της Jancis!

 

SEREGO ALIGHIERI


Στην Εταιρεία Masi ανήκει (ή είναι απλά μια εμπορική συμμαχία;) και το Κτήμα ‘Serego Alighieri’. Λένε, ότι το Κτήμα αγοράστηκε το 1353 από τον Pietro Alighieri, γιο του ποιητή Δάντη, δημιουργού της ‘Θείας Κωμωδίας’. Ο Pietro είχε ακολουθήσει τον εξόριστο πατέρα του στην Verona και έμεινε εδώ και μετά το θάνατο του διάσημου Ιταλού ποιητή. Είκοσι γενιές έχουν περάσει από τότε και η ιεροτελεστία της οινοπαραγωγής και οινοποσίας μεταφέρεται αδιάκοπα από γενιά σε γενιά.


Φτάνουμε λοιπόν στην αίθουσα δοκιμών των παραγωγών Masi και Serego Aligheri, ένα Σάββατο πρωί, στις αρχές Οκτώβρη. Η αίθουσα ήταν αρκετά ζωηρή, αφού Ιταλοί οινόφιλοι αλλά και ξένοι έρχονταν εδώ για να δοκιμάσουν τις δημιουργίες των δύο Κτημάτων και να μάθουν περισσότερα για τα κρασιά της Valpolicella.


Ζητάμε κι εμείς ένα tasting flight των 6 κρασιών, και ξεκινάμε:

 

 

Η πασίγνωστη σειρά 'Costasera'  

Ιδού το flight μας!

 

 • Masi Campofiorin 2009 – Το κρασί αυτό οινοποιείται με τη μέθοδο Ripasso. Ωραία καπνιστή μύτη, με νότες ζαμπόν και υψηλή οξύτητα –αξίζει παλαίωση.
 • Masi Brolo Campofiorin ‘Oro’ 2009 – Ο όρος ‘Oro’ είναι αντίστοιχος του Γαλλικού ‘Clos’ και αναφέρεται σε ενιαίο περιφραγμένο αμπελώνα. Το κρασί είχε στην αρχή κλειστή μύτη. Όταν άνοιξε, ανέδειξε καπνιστό χαρακτήρα, μαύρα φρούτα, δέρμα και πιο στρογγυλή οξύτητα
 • Masi Riserva Costasera 2007 Amarone Classico – Τρία χρόνια ωρίμανση σε μεγάλα βαρέλια 30 έως 90 εκατόλιτρων. Ακόμα νέο, με μύτη που θυμίζει μαύρα και κόκκινα φρούτα, πολύ γεμάτο σώμα, υψηλό αλκοόλ (15,5%) και μακριά επίγευση. Πολύ καλό, απλά περίμενα τα καβουρδισμένα αρώματα πιο έντονα.
 • Masi Mazzano Amarone Classico 2006 – Μαύρα φρούτα, καφές, σταφίδα και δέρμα. Στόμα δυναμίτης με υψηλή οξύτητα, αλκοόλ (16%), σώμα και επίγευση. 14.200 φιάλες το χρόνο και άνω των 80 ευρώ η φιάλη
 • Serego Alighieri Casal Dei Ronchi 2009 – Reciotto della Valpolicella Classico– Μετρίως γλυκό, με ντροπαλή μύτη. Στόμα με αρώματα από βύσσινο, μαύρο κεράσι, αγριοκέρασο και ένα όμορφα πικρό τελείωμα.
 • Masi Reciotto della Valpolicella Classico 2008 – Εδώ δεν βρίσκω τις σημειώσεις μου πάλι!

 

 

Γράφω και μαθαίνω!

 

 

Οι δύο πιο σημαντικές τοπικές ερυθρές ποικιλίες του Veneto: Corvina και Rondinella  

Κάποια από τα βαρέλια (κερασιά παρακαλώ) του Serego Alighieri

 

 

Στο wine shop της Masi βρίσκει κανείς διάφορα καλούδια...   Μια μιζέρια ρε παιδάκι μου...

 

Οι κοπέλες που μας σέρβιραν ήταν πολύ εξυπηρετικές, γνώριζαν καλά τη δουλειά τους και μας εξήγησαν με προθυμία τις διαφορές και τις ιδιαιτερότητες των κρασιών. Στο μεταξύ γνωρίσαμε και κάτι Γερμανούς που ήρθαν εδώ για τα ψώνια τους και πιάσαμε την ψιλή κουβέντα για κρασί, Ιταλία και Ελλάδα. Ωραία. Πολύ ωραία δηλαδή!


Ας κινηθούμε τώρα και προς το δεύτερο οινοποιείο της ημέρας…


GIUSEPPE QUINTARELLI


Δεκατέσσερα χιλιόμετρα μακριά, στο μικροσκοπικό χωριό Negrar και στην κορυφή ενός λόφου, βρίσκεται ένας σπουδαίος παραγωγός που πολλοί οινόφιλοι ανά τον πλανήτη εύχονται να είχαν την μοναδική ευκαιρία που είχαμε εμείς: Να δοκιμάσουμε έξι από τα πιο σπάνια, cult και ακριβά κρασιά του Veneto και της Ιταλίας γενικότερα, στο κελάρι της οικογένειας με οικοδεσπότη τον γαμπρό του Guiseppe Quintarelli! Αλλά ας το πιάσουμε από την αρχή…

 

 

Φτάσαμε στο σπίτι-οινοποιείο της οικογένειας Quintarelli!   Είμαστε μέσα στο σύννεφο!


Ανεβαίνουμε λόφους, παρα-λόφους και κόντρα λόφους και τελικά φτάνουμε στο οικογενειακό οινοποιείο της οικογένειας Quintarelli, δημιούργημα του Guiseppe Quintarelli (Τζουζέπε Κουινταρέλι). Ο κύριος Guiseppe ‘έφυγε’ πριν 1,5 χρόνο, σε ηλικία 84 χρόνων, αφήνοντας πίσω του ένα ζωντανό θρύλο. Τα τρία παιδιά του Fransesco, Lorenzo και η Fiorenza μαζί με τον σύζυγό της Giampaolo συνεχίζουν την οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε ο –γεννημένος το 1927- πατέρας τους Guiseppe και στον οποίο οφείλεται και το ποιοτικό άλμα και η ακολουθία του οινοποιείου από πιστούς οινόφιλους ανά τον κόσμο.


Εμείς φτάνοντας συναντήσαμε τον κύριο Giampaolo, έναν εξαιρετικά ζεστό και φιλικό άνθρωπο. Ξεκινήσαμε τη βόλτα μας κοιτάζοντας τη θέα από το μπαλκόνι. Γύρω από το οινοποιείο-σπίτι τους, η οικογένεια καλλιεργεί 3 εκτάρια αμπελώνων (30 στρέμματα), ενώ συνολικά καλλιεργούν γύρω στα 10 εκτάρια (100 στρέμματα). Κοιτάζοντας τα κλήματα, συζητήσαμε και το θέμα της καλλιέργειας σε πέργολες. ‘Pergola Veronese’, καθώς μας λέει ο κ. Giampaolo. Αποτέλεσμα όλων αυτών η παραγωγή  50.000 – 60.000 εκλεκτών φιαλών το χρόνο.

 

 

Ο κ. Giampaolo ήταν ένας εξαιρετικός οικοδεσπότης   Εδώ προσωπογραφίες του κ. Guiseppe Quintarelli και της συζύγου του

 

Στο προαύλιο έχει φτάσει και ένα φορτίο με σταφύλια, σε μικρά τελάρα –τα μικρότερα που έχω δει ποτέ, πολύ πιο χαμηλά από τα συνηθισμένα. Τα σταφύλια προστατεύονται ιδανικά σε αυτά, δεν σπάνε, δεν στραπατσάρονται. Μπαίνοντας μέσα στο οινοποιείο, βλέπουμε τα βαρέλια του Κτήματος. Όλα τους τα βαρέλια είναι από σλοβένικη δρυ, ενώ μόνο κάποια από αυτά είναι γαλλικά. Η χωρητικότητά τους είναι 10.000 λίτρα έκαστο και σε αυτά ωριμάζει η Valpolicella για 6 χρόνια και το Amarone για 8 χρόνια. Μάλιστα σε κάποια βαρέλια βλέπουμε σκαλιστό ένα οικόσημο το οποίο απεικονίζει ένα μαύρο. Ίσως αυτό να εξηγείται από τα εξής: Το κοντινότερο χωριό λέγεται Negrar, ενώ στην περιοχή υπάρχει μια λιγότερο γνωστή ποικιλία που λέγεται Negrara. Επίσης απ’ ότι μας είπανε στην περιοχή για κάποιο λόγο υπήρχαν αρκετοί μαύροι εδώ κάποτε.


Εντύπωση μας έκαναν οι ετικέτες, οι οποίες είναι φανταστικές! Παλιά όλες οι ετικέτες ήταν χειρόγραφες! Πλέον, φυσικά, είναι χειρόγραφη μόνο η πρωτότυπη και οι υπόλοιπες ανατυπώνονται βάσει αυτής. Μάλιστα υπάρχει dossier με αρχείο των ετικετών κάθε χρονιάς, το οποίο φυσικά ξεφυλλίσαμε. Χαρακτήρας και στις ετικέτες λοιπόν!

 

 

Το οικόσημο της οικογένειας: ο σταυρός και τα δύο παγώνια   Amarone σεβεντίλα

 

 

Τα Amarone του 2000 έτοιμα να βγουν στην αγορά   Η -μόλις εμφιαλωμένη- Valpolicella του 2005

 

 

Μέσα στο υπέροχο υπόγειο κελάρι   Και εδώ... το flight της ζωής μας!

 
Ο κ. Giampaolo έρχεται με τις δύο πρώτες φιάλες, τις οποίες δοκιμάζουμε εκεί, πάνω σε ένα βαρέλι. Αργότερα ελευθερώνεται το υπέροχο, ξύλινο, υπόγειο κελάρι γευσιγνωσίας, όπου συνεχίζουμε την δοκιμή των υπόλοιπων οίνων. Σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου από όσα κρασιά είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε:

 

 • Bianco Secco 2012 (χαρμάνι Garganega, Trebbiano, Sauvignon Blanc, Chardonnay και Saorin) – πολύ κομψό λευκό με αρώματα πράσινου μήλου, εσπεριδοειδών και νότες λευκού αμυγδάλου. Στο στόμα υπέροχη αίσθηση φρεσκάδας και δροσερής οξύτητας.
 • Primofiore 2009 (χαρμάνι από 50% Corvina και Corvinone και 50% Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc) – εξαιρετικά γοητευτικό ερυθρό που προκύπτει από αποξήρανση σταφυλιών για ένα μήνα και ωρίμαση 2 χρόνων σε βαρέλια 7.000 λίτρων.
 • Valpolicella Classico 2004 (Corvina, Rondinella, Molinara) – Ααααρχίσαμε… Απίστευτη πολυπλοκότητα με αρώματα που θυμίζουν καφέ, μανιτάρι, βρεγμένα φύλλα και χώμα. Προκύπτει από φρέσκα και αποξηραμένα για 2 μήνες σταφύλια (50-50%) και το χαρμάνι αυτών επαναζυμώνεται με φλούδες σταφυλιών από την παραγωγή του Amarone!
 • Rosso del Bepi IGT 2002 (55% Corvina & Corvinone, 30% Rondinella, 15% Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Croatina, Sangiovese) – Μας το παρουσίασε σαν ‘το μικρό Amarone’. Οκτώ χρόνια στο βαρέλι και υπέροχα αρώματα rancio! Σταφίδα, καφές, καβουρντισμένα φουντούκια αλλά και κόκκινα φρούτα!
 • Amarone Classico 2003 (Corvina, Rondinella, Molinara) - Παιδιά εδώ σταμάτησα να γράφω. Προτίμησα να ασχολούμαι με το ποτήρι και αυτό που είχε μέσα… Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι μας ξεμυάλισε! Sorry!
 • Reccioto della Valpolicella 2001 (Corvina, Rondinella, Molinara) – Απίστευτο μπουκέτο αρωμάτων και επίσης απίστευτη ισορροπία. Το αλκοόλ (15,5%) συνδέει όλα τα στοιχεία του κρασιού ιδανικά. Ένα πραγματικό ελιξίριο!

 

 

Δοκιμάσαμε 6 κορυφαία κρασιά   Amarone Classico Selectione 2000 και Amarone Classico Riserva 2003

 

 

Ναι, το ξέρω, το είπαμε, είμαστε τυχεροί!

 

Νταξ, αυτά που δοκιμάσαμε ανήκουν στα εκλεκτότερα κρασιά του πλανήτη, κρασιά με πραγματικό χαρακτήρα που σου μένουν αξέχαστα. Όταν όμως αυτή η εμπειρία εμπλουτίζεται με τη γνωριμία μας με ανθρώπους της οικογένειας και τη δοκιμή τους στο οικογενειακό κελάρι, τότε η εμπειρία από μοναδική γίνεται μαγική!

 

Όταν νοιώθεις τόσο πλήρης από μια τέτοια μέρα τί πρέπει να κάνεις για να μην το χαλάσεις; Απάντηση: Δεν επισκέπτεσαι άλλα οινοποιεία. Πηγαίνεις στην Verona για window shopping, βόλτες στην παλιά πόλη και φαγητό σε κάποιο υπέροχο Ιταλικό εστιατόριο! Σας αφήνω λοιπόν με κάποιες φωτογραφίες από την πανέμορφη Verona και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη στάση μας δυτικά στο Piemonte, τον παράδεισο του Nebbiolo και της λευκής τρούφας!

 

 

Σε κεντρικό σημείο της Verona   O Ρωμαίος -και η Ιουλιέτα ενίοτε- εμπνέουν και τους ζαχαροπλάστες

 

 

Ελαφρώς πικάντικη pizza με όλα τα καλά του κόσμου!

  Υπέροχα gnocchi (νιόκι) με σάλτσα gorgonzolla και τρίμμα αλλαντικού. Τα νιόκι είναι μικρά κομμάτια ζύμης, συνήθως από πατάτα.

 

 

Μέσα στην διάσημη Arena της Verona!   Βόλτες και χαλάρωση...

 

 

Πρόβα φώτων μέσα στην Arena!

 

Φωτογραφίες: Σταυρούλα Μαριάμου

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments