ΤΡΥΓΟΣ 2013 - ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ, ΑΡΓΟΣ (IIΙ) - 13 Σεπτεμβρίου 2013
αναρτήθηκε στις 17/10/2013

Αγαπητοί μου! Σας μιλάει ο εξαφανισμένος. Σας χρωστάω τη δεύτερη (και τελευταία) μέρα μου στον τρύγο του Κτήματος Σκούρα. Πάμε λοιπόν πίσω, στις 13 Σεπτέμβρη 2013!

 

 

Νέα παραλαβή Αγιωργίτικου στο οινοποιείο!   Και μέσα στον σπαστήρα...

 

BATONNAGE ΣΤΟ ΚΕΛΑΡΙ!

 

Η μέρα ξεκίνησε με μια εργασία που δεν είχα ξανακάνει στο παρελθόν, μια εργασία που γίνεται στο κελάρι: το Bâtonnage (μπατονάζ)! Πάμε στο κελάρι λοιπόν και θα εξηγήσω. Ακολουθούμε τον Γιάννη και τον Ντίνο.

 

Οι πρώτες λευκές ποικιλίες που τρυγήθηκαν στο Κτήμα Σκούρα είναι το Chardonnay και το Viognier. Τις ποικιλίες αυτές κολακεύει η μερική ή ολική αλκοολική ζύμωση σε ξύλινα, δρύινα γαλλικά βαρέλια. Μέσα στο κελάρι υπάρχει ξεχωριστή κάβα για την φύλαξη και ζύμωση των λευκών κρασιών όπου επικρατεί σχετικά πιο χαμηλή θερμοκρασία σε σχέση με το υπόλοιπο κελάρι. Οι μύκητες που μετατρέπουν τα σάκχαρα του μούστου σε αλκοόλ (οι λεγόμενοι ζυμομύκητες) κάποια στιγμή πεθαίνουν και κατακάθονται στο κάτω μέρος του κρασιού, καθώς είναι πιο βαριοί από το κρασί. Οι Γάλλοι πρώτοι καθιέρωσαν τη μέθοδο του bâtonnage, με την οποία ανακατεύουν το κρασί με τη φίνα αυτή οινολάσπη χρησιμοποιώντας ένα όργανο που το λένε μπατόν. Αυτό το όργανο μοιάζει (λίγο!) με μπαστούνι του γκολφ και μπαίνει μέσα στο βαρέλι από την τρύπα που έχει αυτό στο κέντρο. Πάμε να το κάνουμε! Μου δείχνουν τα παιδιά τη διαδικασία, τους βλέπω και κάνω το ίδιο. Βάζουμε το μπατόν μέσα σε κάθε βαρέλι και με κυκλικές κινήσεις, αναδεύουμε την φίνα οινολάσπη με το υπόλοιπο κρασί έτσι ώστε να αποκτήσει πιο πλούσιο σώμα και πάχος.

 

 

Ιδού το κελάρι των λευκών, απομονωμένο και ολίγον πιο κρύο...

 

'"Έτσι γίνεται το batonnage νεαρέ μου"!

 

Αυτό γίνεται μια φορά τη μέρα, κάθε πρωί. Από εδώ θα προκύψουν δύο διαφορετικές εκδοχές για την κάθε ποικιλία:

 

  • Αρμύρα Chardonnay (30% βαρέλι – 70% δεξαμενή)
  • Viognier Cuvée Larsinos (30% βαρέλι – 70% δεξαμενή)
  • Chardonnay Dum Vinum Sperum (100% βαρέλι)
  • Viognier Eclectique (100% βαρέλι)

 

 

Ιδού το μπατόν με το οποίο θα αναδεύσουμε το λατρεμένο Viognier!   Μέσα στο βαρέλι...

 

 

Και πάμε!   Αργά και όμορφα...

 

Όπου χρησιμοποιήθηκε βαρέλι στα παραπάνω λευκά κρασιά, αυτά ήταν καινούρια. Πολύ όμορφα. Βγαίνουμε από το κελάρι, πάμε στον πραγματικό κόσμο.

 

ΑΓΡΙΟ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ


«Γρηγόρη θέλεις να το δεις αυτό;» ακούω από κάπου ψηλά και ανεβαίνω την σιδερένια σκάλα πάνω στην πασαρέλα και από εκεί στην κορυφή μιας δεξαμενής. Ήταν ο Μάκης, ο οποίος ετοιμαζόταν για μια ακόμα ανακύκλωση. Δηλαδή ετοιμαζόταν να τραβήξει κρασί από τη βάση της δεξαμενής και να το στείλει από πάνω στο άνοιγμα, ώστε να καταβρέξει το ‘καπέλο’ με τις φλούδες που έχουν κολλήσει στην επιφάνεια. Ανακυκλώσεις έχω ξαναδεί. Αυτό όμως που πράγματι ήταν καινούριο, ήταν ότι η συγκεκριμένη δεξαμενή ζύμωνε με τις άγριες ζύμες του κρασιού. Η αρχή έγινε με το ‘άγριο’ μοσχοφίλερο Salto το 2011, τώρα ετοιμάζεται το άγριο αγιωργίτικο! Για να δούμε…

 

 

Έτοιμος ο Μάκης για μια ακόμα ανακύκλωση!   Το κρασί έρχεται από κάτω, πέφτει από πάνω, βρέχει τα στέμφυλα, τα ξεκολλάει και τα προκαλεί να βγάλουν κι άλλο χρώμα και τανίνες...

 

Για να παραμείνουμε πάντως στις καινοτομίες, να αναφέρω ότι το Κτήμα Σκούρα για πρώτη φορά φέτος, θα οινοποιήσει μια παλιά ντόπια ποικιλία της Αργολίδας, το Μαυρόστυφο Άργους! Λεπτομέρειες πολλές δεν έχω, αναμένουμε όλοι μαζί στο ακουστικό μας!


ΣΤΟ ΑΝΑΣΚΕΛΟ ΜΕ ΘΕΑ


Ώπα, φεύγει πάλι φορτηγό για τα αμπέλια! Χθες πήγαμε στο Καμαρόρεμα, σήμερα πάμε στο Ανάσκελο. Πάντα στην κοιλάδα του Γυμνού, κοντά στα όρια των νομών Αργολίδας και Κορινθίας. Θυμίζω η Νεμέα είναι η μοναδική ελληνική ΠΟΠ ζώνη η οποία μοιράζεται σε δύο νομούς. Το φορτηγό σκαρφαλώνει στις πάνω πέτρινες πλαγιές, μέχρι που φτάνουμε στη θέση Ανάσκελο. Από εκεί φαίνεται μπροστά μας ολόκληρη η κοιλάδα του Γυμνού με το ομώνυμο χωριό στα αριστερά, και το  Λεόντιο δεξιά κάτω και ακόμα πιο πέρα η Νεμέα. Και ίσια μπροστά μας στο βάθος η κορυφή της Ζήρειας, ή επισήμως Όρος Κυλλήνη… Καλά, η θέα, τα χωριά και τα αμπέλια δεν παίζονται! Τα μεγάλα κρασιά λέω εγώ φτιάχνονται σε αμπέλια με σωστή θέα! Πάμε να ζηλέψουμε όλοι μαζί και τα ξαναλέμε:

 

 

Τα τελάρα από το αμπέλι στο τρακτέρ!   Επιτόπια δοκιμή σταφυλιών...

 

 

Και ιδού η παραγωγή δύο σειρών...

 

 

Η κοιλάδα και το Γυμνό στο βάθος. Μα τί ωραία...   Και το φορτηγό ξεκινά να γεμίζει...


Με το που γυρίσαμε στο οινοποιείο βρήκα το Γιάννη junior να έχει αναλάβει το ξέπλυμα των καινούριων δρύινων βαρελιών με νερό, ώστε να καθαριστούν από σκόνη και τυχόν υπολείμματα ξύλου και να προετοιμαστούν για την μετάγγιση του κρασιού. Είπα να τον βοηθήσω και ιδού κάποιες φωτογραφίες και από αυτή τη διαδικασία!

 

 

Τα καινούρια δρύινα βαρέλια στο πλυσταριό!   Τα γεμίζουμε με νεράκι και τα ξεπλένουμε καλά...


Η δουλειά και οι υποχρεώσεις μου δεν μου επέτρεπαν άλλη μέρα στο Κτήμα. Κι όμως, νοιώθω ότι όσες μέρες και αν καθόμουνα εδώ, κάθε μέρα θα μάθαινα καινούρια πράγματα για το κρασί και τα μυστικά του! Μεγάλο σχολείο το Κτήμα Σκούρα! Δε λέμε αντίο, θα τα λέμε συχνά με τον κ. Γιώργο και την καλοκουρδισμένη και κεφάτη ομάδα του! Καλό χειμώνα λοιπόν! Να είμαστε όλοι καλά και όταν με το καλό τα κρασιά Σκούρα του 2013 φτάσουν στα ποτήρια σας, πιείτε ένα ποτηράκι και για εμάς τους εθελοντές! Και του χρόνου!

 

 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments