ΤΡΥΓΟΣ 2013 - ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ, ΑΡΓΟΣ (I) - 9 Σεπτεμβρίου 2013
αναρτήθηκε στις 16/09/2013

 

 

Η δουλειά του Κτήματος Σκούρα μοιάζει με τη μουσική των Beatles, υπό την εξής έννοια: ότι ενώ γοητεύει ένα ευρύτερο –και όχι απαραίτητα εξειδικευμένο- κοινό, ταυτόχρονα μιλάει στο συναίσθημα και των απαιτητικών οινόφιλων. Η δουλειά αυτή είναι γοητευτική, ουσιαστική, άμεση και διαχρονική. Το κοινό του Σκούρα δεν μπορεί να περιοριστεί, αφορά τους ψαγμένους, τους άσχετους, τις κυρίες, τους σεμνούς, τις ψωνάρες… όλους!


Το εντυπωσιακό και σύγχρονο οινοποιείο του Γιώργου Σκούρα βρίσκεται έξω από το Άργος, στα όρια της ζώνης ΠΟΠ Νεμέα. Εκεί συγκεντρώνονται και οινοποιούνται σταφύλια από ορεινά αμπελοτόπια της Αργολίδας, την Κορινθίας και την Αρκαδίας. Το αποτέλεσμα; Κρασιά φινετσάτα και απόλυτα αντιπροσωπευτικά των ποικιλιών και των αμπελιών από τα οποία προέρχονται. Και είπαμε, εδώ θα βρούμε κρασιά για όλα τα γούστα: όποιος είναι σε χαλαρή, καλοκαιρινή διάθεση απολαμβάνει Μοσχοφίλερο και Άκρες Ροζέ. Για τους οπαδούς των λευκών παλαίωσης με πλούσιο σώμα, ιδού: Chardonnay και Viognier σε δύο εκδόσεις το καθένα. Καινοτομία και ευφάνταστες οινοποιήσεις; Salto με άγριες ζύμες και Λαβύρινθος με μέθοδο Solera. Ευκολόπιοτο ερυθρό κρασί με στρογγυλές τανίνες; Αγιωργίτικο Νεμέα. Κρασιά βαθείας παλαίωσης; Νεμέα Grande Cuvee, Σύνορο, Fleva, Μέγας Οίνος.

 

 


Θέλω να μάθω περισσότερα. Και πώς μαθαίνει κανείς περισσότερα; Τρύγος φίλοι μου, τρύγος! Να δούμε αμπέλια, να δούμε διαδικασίες, να δούμε ανθρώπους, να δούμε οινοποιήσεις…


Το 2010 βρέθηκα στο Κτήμα Πόρτο Καρράς και έβλεπα τα ερπυστριοφόρα να σκαρφαλώνουν τις πλαγιές του Μελίτωνα φορτωμένα με σταφύλια.


Τρύγος 2011 στο Κτήμα Σιγάλα, έβλεπα την προσπάθεια του Πάρι Σιγάλα και της ομάδας του να συλλέξει μόνο τα ποιοτικότερα σταφύλια Ασύρτικου και να μεταφέρει την ηφαιστειακή μαγεία της Σαντορίνης μέσα σε κάθε μπουκάλι.


Τρύγος 2012 στο Κτήμα Αϊβαλή στη Νεμέα με τον Χρήστο Αϊβαλή να μας προσφέρει διαστημικά κρασιά, γέλιο και υπέροχο φαγητό και την ίδια χρονιά στο Chateau Πήγασος στους πρόποδες του Βερμίου στην Νάουσα ο Μάρκος Μαρκοβίτης να ρισκάρει με τον καιρό και να μαζεύει το μαγικό Ξινόμαυρο τον Οκτώβριο!


Όλοι τους τολμηροί, όλοι μοναδικοί, όλοι ανεπανάληπτοι με κρασιά που σου μένουν αξέχαστα!


Φέτος λοιπόν, το 2013, προσπάθησα να μάθω το μυστικό του Κτήματος Σκούρα. Πώς καταφέρνουν να παράγουν 800.000 φιάλες μόνο ποιοτικού κρασιού και να το πουλάνε όλο; Πώς γίνεται να μην παράγουν ούτε ένα μέτριο ή έστω αδιάφορο κρασί; Πήγα, είδα, φωτογράφισα και θα σας πω! Μείνετε συντονισμένοι, θα σας μεταφέρω εντυπώσεις μου από τον τρύγο του 2013 σε δύο συνέχειες.


Μέχρι τότε, σας παρουσιάζω φωτογραφίες από το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, όπου απολαύσαμε την εκδήλωση ‘Τέχνη στο Οινοποιείο’ μέσα στα πλαίσια των ‘Μεγάλων Ημερών της Νεμέας’, πού αλλού, στο Κτήμα Σκούρα! Όποιος το έχασε, έχασε!
 

 

Ξεκινάμε με ξενάγηση στο οινοποιείο...   Στο κελάρι φιλοξενήθηκε η Έκθεση με πίνακες ζωγραφικής...

 

 

Και στα ποτήρια μας Viognier και Νεμέα Grande Cuvee!...   Εκθέσεως συνέχεια...

 

 

Ο κόσμος κατευθυνόταν προς το προαύλιο με τη ζωντανή μουσική...

 

 

Ένα από τα έργα του αδελφού μου Κωστή   Ο Δημήτρης επί τω έργω, μιλώντας για τις κορυφές των γύρω βουνών, τα 'ψυγεία' των αμπελιών...!

 

 

Στο bistro του οινοποιείου...   Η δική μας παρέα φαίνεται να το απολαμβάνει!

 

 

Να σας γνωρίσω τον Κωστή!   Συζητώντας περί άγριων ζυμών (γι αυτό με ρωτήσανε, εγώ φταίω;)...

 

 

Περισσότερο κελάρι...   Και εδώ, η ομάδα των εικαστικών καλλιτεχνών!
 

Γρηγόρης Κόντος, DipWSET


Οινογράφος, γευσιγνώστης, απόφοιτος Σχολής Οινοχόων και κάτοχος του WSET Diploma με αγάπη για τη γεύση, τα ταξίδια, τη μουσική, τους φίλους και την ευζωΐα γενικότερα. Ιδρυτής της Aegean Wine Selections για την προώθηση και εξαγωγή ελληνικών κρασιών. Είναι παντρεμένος με την Σταυρούλα Μαριάμου και έχει ένα γιο.

 

περισσότερα

Facebook comments